Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
el_posibnik.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2. Порядок встановлення та скасування податків в Україні.

Ставки, механізм справляння податків і зборів (обов’язкових платежів), за винятком особливих видів мита, і пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім Податкового Кодексу. Особливі види мита справляються на підставі рішень про застосування антидемпінгових, компенсаційних і спеціальних законів, прийнятих відповідно до законів України.

Будь – які податки і збори (обов’язкові платежі) які запроваджуються, мають бути включені до Податкового Кодексу. Всі інші Закони України про оподаткування мають відповідати принципам, закладеними у Податковому Кодексі.

Згідно ст. 4 ПКУ п. 4.4. : «Установлення і скасування податків та зборів, а також пільг їх платникам здійснюється відповідно до ПКУ Верховною Радою України, а також ВР АРК., сільськими, селищними, міськими радами у межах їх повноважень, визначених Конституцією України та законами України».

3. Податкова політика та її принципи.

Податкова політика – це система заходів , спрямованих на формування принципів, механізмів, рівня оподаткування, адміністрування податкових платежів до бюджетів.

Формуючи свою податкову політику, держава шляхом збільшення або скорочення державної маси податкових надходжень, зміни форм оподаткування та податкових ставок , тарифів, звільнення від оподаткування окремих галузей виробництва , територій , груп населення може:

а) сприяти зростанню чи спаданню господарської активності;

б) створенню сприятливої кон’юктури на ринку;

в) умов для розвитку пріоритетних галузей економіки;

г) реалізації збалансованої соціальної політики.

Використовуючи ті чи інші податкові пільги держава регулює пропорції в економічній структурі виробництва й обміну, пропорцій у розвитку продуктивних сил.

Головними завданнями податкової політики на сучасному етапі є:

    1. Зниження податкового тиску на платників податків за рахунок:

а) скорочення кількості податків і зборів;

б) поступового зниження ставок з основних прямих і непрямих податків;

2. Розширення бази оподаткування шляхом:

а) скасування соціально та економічно необґрунтованих пільг;

б) легалізація тіньової економіки;

в) впровадження податку на нерухомість.

3. Удосконалення, спрощення системи адміністрування податків і зборів.

4. Зближення податкового та бухгалтерського обліку.

5. Удосконалення механізмів оподаткування.

6. Адаптація податкового законодавства України до податкового законодавства ЄС.

7. Підвищення рівня податкової культури, взаємовідносин держави і платників податків.

Податкова політика направлена на вирішення поставлених перед суспільством завдань, серед яких виділяють довгострокові і короткострокові. Довгострокові: економічне зростання, максимальний рівень зайнятості і благополуччя населення.

Короткострокові :поповнення державного бюджету, його збалансованість на певному рівні відносно до внутрішнього валового продукту , стимулювання інвестиційної діяльності.

Таким чином, головною метою політики є створення в Україні оптимальної податкової системи, а критерієм оптимальності є бюджетна достатність, економічна ефективність і соціальна справедливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]