Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оrg_neorg_syntez_1 / KNP_lex_kurs.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.87 Mб
Скачать

2. Одержання металів, їх сплавів і деяких неметалів

Відновлення оксидів. Металотермічний метод, відкритий у 1856 р. М.М. Бекетовим, знайшов застосування як в промисловості, так і для лабораторного одержання металів, сплавів і деяких неметалів. Можливість металотермічного одержання металів і сплавів визначається як фізико-хімічними властивостями вихідних і кінцевих речовин, так і тепловими умовами проведення реакцій.

Кількості теплоти, яка виділяється під час проведення реакції, повинно вистачити як на нагрівання речовин вище температури плавлення самого тугоплавкого з одержуваних компонентів, так і на теплові втрати за час від початку реакції до закінчення розшарування продуктів реакції на шлак і метал. При відновленні більшості оксидів Fe2O3, Fe3O4, Co3O4, CoO, NiO, МnО2, Мn2О3, Мn3О4, СrО3, МоО3, МоО2, V2O5, SnO2, CuO, Cu2O алюмінієм теплоти, що виділяється, цілком достатньо як на нагрівання продуктів реакції, так і на теплові втрати. Тому ці оксиди легко відновлюються алюмінієм. Майже у всіх випадках утворюється метал, який осідає на дно тигля.

При відновленні оксидів МnО2 і Мn2О3 вони розкладаються в зоні реакції з виділенням кисню і утворенням оксиду марганцю Мn3О4. Кисень, що виділяється, розкидає реакційну масу і перемішує продукти реакції, що заважає осадженню одержуваного металу на дно тигля. Тому ці оксиди не можна застосовувати для одержання марганцю або його сплавів. Часткове розкладання і випаровування спостерігається при алюмотермічному відновленні оксиду хрому (VI) і оксиду молібдену (VI). Ці оксиди також не можна безпосередньо використовувати для алюмотермічного одержання металів. Але ці оксиди можна використовувати як добавки до різних оксидів з метою одержання сплавів.

Оксиди можна використовувати для одержання двох-, трьохкомпонентних сплавів. При відновленні деяких оксидів (Сr2О3, Nb2O3, Ta2O3, SiO2, TiO2, ZrO2, B2O3) алюмінієм теплоти, що виділяється, недостатньо для нагрівання продуктів реакції, вище за їх температури плавлення. Але якщо до них додати необхідну кількість оксидів які легко відновлюються, то реакція пройде і сплав осяде на дно тигля.

Визначимо мінімальну кількість оксиду, що легко відновлюється, яку слід додати до оксиду, що важко відновлюється, щоб утворився двокомпонентний сплав. У результаті відновлення оксиду алюмінієм або іншим металом виділяється певна кількість теплоти, яка повинна нагрівати продукти реакції до певної температури:

де q – питома теплота реакції, тобто кількість теплоти, що виділяється на 1 г реакційної маси; Ср – середня питома теплоємність продуктів реакції.

Насправді, від початку реакції до закінчення розшарування продуктів на шлак і метал частина теплоти втрачається. Тому реальна температура нагрівання продуктів реакції складе:

де q1 – кількість теплоти, що втрачається реакційною масою.

Якщо прийняти, що теплоємність продуктів реакції і теплові втрати є постійною величиною, то

оскільки теплові втрати в конкретних випадках також представляють величину постійну.

Для визначення мінімальної кількості оксиду, що легко відновлюється, яку слід додати до оксиду, що важко відновлюється, складемо рівняння:

Це рівняння визначає питомий тепловий ефект відновлення суміші двох оксидів, в якому, % ок. – відсоток оксиду, що легко відновлюється, q1 – його питомий тепловий ефект відновлення, q2 – питомий тепловий ефект відновлення оксиду, що важко відновлюється.

Після сумісного зведення двох останніх рівнянь і перетворень отримаємо:

Приймемо значення t рівним температурі плавлення найтугоплавкішого з одержуваних компонентів. Як правило, ним є шлак – оксид алюмінію, який плавиться при 2050°С. Значення питомих теплових ефектів реакцій відновлення відповідних оксидів алюмінієм наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Соседние файлы в папке Оrg_neorg_syntez_1