Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання укрпочаткова.rtf
Скачиваний:
44
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Навчальні предмети у початкових класах, їх функції.

Зокрема, до обов'язкових програм належать: "Мови і літератури", "Математика", "Природознавство", "Суспільствознавство", "Мистецтво", "Технології", "Основи здоров'я і фізкультура".

Уроки „Розвитку зв’язного мовлення” у 1 - 2 класах спрямовані на розвиток усного мовлення, у 3 - 4 класах — на формування умінь писати перекази і твори. У навчанні письма особлива увага приділяється технічним навичкам (умінню відтворювати необхідні рухи під час письма у рядку зошита та дотриманню гігієнічних правил), оскільки добре поставлена техніка письма сприятиме швидшому й ефективнішому оволодінню графічною навичкою, плавністю письма. Необхідно формувати координацію дій рухового і зорового аналізаторів, графічні навички письма (правильне, чітке зображення букв, їх поєднання, плавне написання складів, слів, невеликих речень у темпі, відповідному індивідуальним можливостям учня); засвоєння гігієнічних правил, яких слід дотримуватись під час письма. Основна мета початкового курсу української мови - забезпечити розвиток, удосконалення умінь і навичок в усіх видах мовленнєвої діяльності: навчити дітей читати і писати, сформувати певне коло знань про мову і мовні уміння, забезпечити мотивацію навчання рідної мови.

Визначальним умінням, яке має бути сформоване на початковому етапі навчання мови, є орфографічна і пунктуаційна пильність, уміння вирізняти в тексті особливості графічної форми слова, помічати пунктуаційні знаки у простих випадках, усвідомлювати їх роль у реченні, а також уміння самостійно виправляти допущені помилки, співставляючи написане зі зразком. Це уміння формується у процесі виконання школярами системи відповідних вправ на списування, різних видів навчальних диктантів, у роботі над помилками.

Метою вивчення іноземної мови у початковій школі є опанування учнями мовленнєвими уміннями у чотирьох видах мовленнєвої діяльності (аудіюванні, говорінні, читанні, письмі), передбаченими навчальною програмою.

Курс "Я і Україна" покликаний формувати у школярів почуття патріотизму, поваги до Української держави; системи уявлень і понять про навколишній світ та про місце в ньому людини як соціальної і біологічної істоти; про об'єкти і явища природи і суспільства; закономірні взаємозв'язки і залежності; набуття громадянського досвіду; ознайомлення дітей з природою та навчання їх гармонійним відносинам з нею; створення теоретичної бази для інтелектуального розвитку молодших школярів.

У 1-2 класах „Я і Україна” („Ознайомлення з навколишнім”, "Довкілля") здійснюється вербально.

У 3-4 класах „Я і Україна” („Природознавство”, „Громадянська освіта”, "Я і Україна. Довкілля") здійснюється за відповідними критеріями.

Інтегрований курс „Мистецтво” структурно поділяється на дві основні частини - "Музичне мистецтво" (1 год) та "Візуальне мистецтво" (1 год)

Технології(технічна і художня праця) Спільним у меті програм з художньої праці і трудового навчання є орієнтація на творчу працю, конструктивний підхід до художньо-трудової діяльності, що реалізується завдяки методу проектів.

Мета і завдання реалізуються в структурованому змісті, основними лініями якого є: "природа", "людина", "техніка", "умовні знаки", "художнє довкілля".

Вивчення математики спрямоване на розвиток обчислювальних умінь, пізнавальних здібностей молодших школярів - пам'яті, логічного мислення, уяви, математичної мови.

Арифметичний матеріал є основою інтеграції всіх змістових ліній курсу. Поурочне вивчення програмового змісту планує учитель керуючись обраним підручником та методичними рекомендаціями до нього. Відповідно до вікових особливостей молодших школярів серед інших методів на уроках математики використовуються ігрові ситуації та дидактичні ігри. Засвоєння знань, формування математичних умінь і навичок відбувається з обов'язковим виконанням практичних дій школярів, тому практичну роботу не можна замінювати демонстраціями навчального матеріалу. На уроках математики слід поєднувати різні форми навчально-пізнавальної діяльності учнів: фронтальні, групові, індивідуальні, парами.