Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ методичка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Розрахункові завдання

Задача 1. Підготувати баланс підприємства до аналізу. Побудувати аналітичний баланс, де згрупувати статті активу балансу на необоротні та оборотні, а пасиву – на власний та позиковий капітал. Розрахувати структуру показників балансу та виявити відхилення в сумі та структурі в розрізі статей. Розв’язок задачі оформити в таблиці. Дати оцінку фінансового стану підприємства та вказати основні напрями щодо його покращення.

Задача 2. За даними фінансової звітності провести експрес-діагностику фінансового стану підприємства. Для цього використати отримані результати щодо застосування методів «читання» звітності попередньої задачі. Виявити слабкі місця, проаналізувати ключові співставлення базових параметрів фінансового стану підприємства. Узагальнити висновки за розв’язком задач 1 і 2.

Тематика індивідуальних аналітичних навчально-дослідних завдань

  1. 1.   Напрямки вдосконалення звітності підприємства в умовах запровадження уніфікованих норм і стандартів.

  2. 2.   Методи звільнення даних фінансової звітності від інфляційної компоненти: світовий та вітчизняний досвід.

  3. 3.   Аналітична зв’язка форм фінансової звітності: сутність і застосування.

  4. 4.   Аналітичний баланс: історія впровадження в практику аналізу та методи побудови.

  5. 5.   Оперативна звітність і обстеження як джерела інформації для фінансового аналізу.

  6. 6.   Роль та місце експертних оцінок у фінансовому аналізі.

  7. 7.   Експрес-діагностика фінансового стану підприємства – інстру­мент раннього реагування на формування ознак передкризового фінансового стану.

Термінологічний словник

Активи – ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

База – фінансова (чи інша) інформація, яка стосується моменту (чи періоду) часу, що береться за основу для порівняння (оцінки) насту­пних змін процесу чи явища, який розглядається.

Балансова вартість – сума, за якою актив включають до балансу після вирахування будь-якої суми накопиченого зносу.

Бухгалтерська звітність – звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття ак­тивів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками).

Доходи – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які приводять до зрос­тання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла вна­слідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Необоротні активи – сукупність майнових цінностей підпри­ємства, які неодноразово беруть участь у процесі господарської діяльності та поступово переносять свою вартість на продукцію.

Оборотні активи – грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Фінансові ресурси – сукупність грошових коштів, які формуються з метою фінансування розвитку підприємства в майбутньому періоді.

Література: 1; 2; 9; 10; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 20; 22.