Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ методичка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Розрахункові завдання

Задача 1. Використовуючи Постанову Правління Національного банку України від 6 липня 2000 р. № 279 (із змінами та доповненнями, внесеними Постановами Правління Національного банку України) «Про порядок формування та використання резерву для відшко­дування можливих втрат за кредитними операціями банків» здійснити оцінку кредитоспроможності підприємства. Узагальнити результати, зробивши висновки щодо класу позичальника – юридичної особи.

Задача 2. На підставі фінансової звітності та розв’язку попередніх задач проаналізувати ефективність використання короткострокових кредитів і позик. З цією метою розрахувати: фондовіддачу, рентабель­ність, оборотність, інтегральний показник ефективності використання кредиту. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв’язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Тематика індивідуальних аналітичних навчально-дослідних завдань

  1. 1.   Методичні підходи до оцінки кредитоспроможності позичаль­ника, які використовуються в світовій банківській практиці: сутність та характеристика основних напрямів.

  2. 2.   Методика«CAMPARI»та сфера її застосування.

  3. 3.   Методика«CAMEL»та специфіка щодо її застосування.

  4. 4.   Законодавчо-правова база регулювання питань оцінки креди­тоспроможності підприємств України.

  5. 5.   Основні засади оцінки фінансового стану підприємства зазна­чені в Методичних рекомендаціях щодо виявлення ознак неплатоспро­можності підприємств і ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства або доведення до банкрутства, затверджених наказом Міністерства економіки України від 17. 01. 2001 р. № 10.

  6. 6.   Основні етапи формування кредитної справи та їх наповнення.

  7. 7.   Кредитна історія та її використання в практиці оцінки кре­дитоспроможності підприємства в сучасних умовах господарювання.

Термінологічний словник

Банківський кредит – кошти, які надаються банком у позику клієнту для цільового використання на встановлений термін під визначений відсоток.

Відсотки – плата за використання грошових коштів, їх еквіва­лентів або сум, що заборговані підприємству.

Ефективна ставка відсотка – ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка та премії) на середню величину собівартості інвестицій (або зобов’язання) та вартості їх погашення.

Залучений капітал – кошти, що залучаються для фінансування діяльності підприємства на умовах платності, строковості, поверненості.

Ціна капіталу – загальна сума коштів, яку необхідно сплатити за використання певного обсягу фінансових ресурсів, що виражена у від­сотках до цього обсягу.

Кредит – надання позичальнику коштів у грошовій і інших формах на встановлений термін під певний відсоток.

Кредитоспроможність – система умов, які визначають спромож­ність підприємства залучати кредит у різних формах, виконуючи всі пов’язані з ним фінансові зобов’язання в повному обсязі та в пере­дбачені терміни.

Коефіцієнт грошового потоку показує, яка частина грошових надходжень клієнта спрямовується на покриття основного боргу та процентів за позичками строком до 1 року.

Коефіцієнт процентних виплат дає можливість оцінити, у скільки разів прибуток клієнта перевищує платежі за позичками.

Умови щодо надання кредитів:

  •     оцінка установою банку кредитоспроможності позичальника, фінансової стабільності, рентабельності, ліквідності;

  •     кредитуються тільки ті види діяльності позичальника, які передбачені його статутом;

  •     позичальник повинен мати власне майно та брати участь у фінансуванні об’єкта, що кредитується, певною сумою власного капіталу – не менше 30 %.

Література: 11; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 20; 21; 22.