Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ методичка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Розрахункові завдання

Задача 1. Використовуючи фінансову звітність, проаналізувати стан, структуру, динаміку та структурну динаміку капіталу підпри­ємства. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрями покращання структури капіталу, ефективності його використання. Розв’язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Задача 2.На підставі балансу та звіту про власний капітал провести аналіз складу та структури власного капіталу підприємства. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращання структури власного капіталу, ефективності його використання. Розв’язок задачі оформити аналітичною таблицею.

Задача 3. На підставі балансу провести аналіз складу та структури позикового капіталу підприємства. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки, вказати основні напрямки покращання структури позикового капіталу, ефективності його використання. Розв’язок задачі оформити у вигляді аналітичної таблиці.

Задача 4. На підставі фінансової звітності проаналізувати ефективність використання капіталу підприємства. В ході аналізу визначити середній розмір капіталу, оборотність у днях і кількості оборотів, капіталовіддачу та рентабельність капіталу за минулий і звітний роки. Визначити досягнутий ефект від зміни оборотності капіталу. За результатами розрахунків написати висновки, вказати шляхи підвищення ефективності використання капіталу підприємства. Розв’язок задачі оформити у вигляді аналітичної таблиці.

Задача 5. За даними фінансової звітності провести аналіз середньої тривалості обороту капіталу в цілому та по стадіях кругообігу (у разах і у днях). Результати розрахунків оформити у таблиці. Вказати, на яких стадіях відбулося прискорення або уповільнення оборотності капіталу, і знайти економічний ефект внаслідок прискорення або уповільнення оборотності капіталу. За результатами розрахунків зробити висновки.

Задача 6. За даними фінансової звітності підприємства проаналі­зувати склад і структуру кредиторської заборгованості на початок і кінець звітного періоду. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв’язок задачі оформити у вигляді аналітичної таблиці.

Тематика індивідуальних аналітичних навчально-дослідних завдань

  1. 1.   Методичні підходи до аналізу капіталу підприємства, які використовуються в зарубіжній практиці фінансового аналізу.

  2. 2.   Оптимізація структури капіталу за критерієм максимізації рівня фінансової рентабельності, що прогнозується.

  3. 3.   Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації його середньозваженої вартості.

  4. 4.   Оптимізація структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків.

  5. 5.   Використання результатів фінансового аналізу капіталу підприємства в управлінні.

Тематика індивідуальних розрахункових навчально-дослідних завдань

Задача 1. На підставі фінансової звітності підприємства розраху­вати показники рентабельності капіталу, рентабельності виручки, оборотності капіталу за минулий та звітний роки. Визначити вплив факторів а зміну рентабельності капіталу звітного року в порівнянні з минулим. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв’язок задачі оформити аналітичною таблицею 5.1.

Таблиця 5.1. Розрахунок впливу факторів на рентабельність капіталу підприємства

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Скоригований показник

Відхилення (+, –)

всього

у т. ч. за рахунок

оборотності капіталу

рентабельності виручки

Виручка від реалізації (без ПДВ і акцизу), тис. грн

 

 

 

 

 

 

Чистий прибуток, тис. грн

 

 

 

 

 

 

Середньорічна вартість капіталу, тис. грн

 

 

 

 

 

 

Оборотність капіталу, раз

 

 

 

 

 

 

Рентабельність виручки, %

 

 

 

 

 

 

Рентабельність капіталу, %

 

 

 

 

 

 

Задача 2. За даними фінансової звітності підприємства встановити залежність між показниками: рентабельність власного капіталу, рентабельність виручки, оборотність активів, коефіцієнт фінансової залежності. Розрахувати вплив факторів на зміну рентабельності вла­сного капіталу звітного року в порівнянні з минулим. Визначити відхилення в розрізі показників. За результатами розрахунків зробити висновки. Розв’язок задачі оформити аналітичною таблицею 5.2.

Таблиця 5.2