Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ методичка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Термінологічний словник

Довгострокові фінансові інвестиції – це фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. Це інвестиції, які не можуть бути класифіковані як поточні.

Коефіцієнти оцінки обертання активів – система показників виробничо-комерційної активності підприємства, яка характеризує, наскільки швидко активи обертаються в процесі його господарської діяльності.

Леверидж активів – фінансовий механізм формування активів, який заснований на спроможності власного капіталу залучати до їх фі­нансування різні форми позикового капіталу.

Незавершене будівництво – витрати, здійснені протягом звітного періоду, але віднесені до майбутнього виконання будівельного контракту за умови достатньої впевненості в їх відшкодуванні замовником.

Нематеріальні активи – ідентифікований немонетарний актив без фізичної субстанції, який утримується підприємством з метою вико­ристання у процесі виробництва або поставки товарів і надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для адміністративних цілей.

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Основний капітал – капітал, який інвестований у необоротні (довгострокові) активи підприємства.

Оптимізація складу активів – процес визначення співвідношення окремих видів активів, який забезпечує найкращі умови виробничо-комерційної діяльності за високого рівня ліквідності.

Фондовіддача – найважливіший показник ефективності опера­ційних основних засобів підприємства, який відображає результа­тивність їх використання у виробничо-комерційній діяльності.

Цілісний майновий комплекс – господарський об’єкт із закін­ченим циклом виробництва і реалізації продукції, оцінка активів якого в процесі приватизації, продажу, злиття здійснюється в комплексі.

Література: 1; 2; 3; 4; 5; 9; 10; 12; 13; 16; 17; 18; 22.

Тема 4. Аналіз оборотних активів підприємств

Методичні поради до вивчення теми. Відповідно до П(С)БО 2, оборотні активи – це грошові кошти та еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Аналіз оборотних активів проводять у такій послідовності:

На першому етапі оцінюють загальний розмір оборотних активів підприємства та аналізують зміни в їх обсязі впродовж звітного періоду. При проведенні цієї роботи визначається також питома вага оборотних активів у загальному обсязі майна та її зміна протягом періоду. Співставлення темпів росту оборотних активів з темпами інфляції дозволяє визначити номінальний і реальний приріст оборотних активів підприємства.

На другому етапі досліджують структуру оборотних активів підприємства за видами активів, а також іншими кваліфікаційними ознаками (прибутковості, швидкості оборотності, платоспроможності, інфляційної захищеності тощо). Це дозволяє оцінити основні тенденції в зміні складу оборотних активів і ступінь досягнення відповідної мети діяльності (рис. 4.1.).

В ході проведення третього етапу аналізу необхідно кількісно оцінити вплив факторів, які обумовлюють зміни в обсязі оборотних активів підприємства (період обороту та одноденна чиста виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг).

На четвертому етапі аналізу оцінюють зміни в складі джерел фінансування оборотних активів підприємства. Для цього обчислюють розмір власного оборотного капіталу (Власний капітал за мінусом вартості необоротних активів), порівнюють із відповідними показни­ками за попередні періоди. Питома вага власних джерел фінансування оборотних активів використовується для оцінки ступеня фінансової стійкості підприємства, його незалежності від зовнішніх джерел фінансування.

Рис. 4.1. Класифікація оборотних активів підприємства за основними ознаками

На п’ятому етапі аналізу розраховують показники ефективності використання оборотних активів, проводять їх аналіз та роблять аналітичні висновки (табл. 4.1).

Таблиця 4.1