Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин.анализ методичка.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Розрахунок впливу факторів на чистий прибуток підприємства за __________ рр.

(тис. грн)

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Відхилення (+, –)

Знак впливу (+, –)

...

 

 

 

 

...

 

 

 

 

Чистий прибуток

 

 

 

×

Тематика індивідуальних аналітичних навчально-дослідних завдань

  1. 1.  Монографічний аналіз понять «прибуток», «прибутковість діяльності підприємства», «рентабельність».

  2. 2.  Методика аналізу фінансових результатів за системою «директ-костінг».

  3. 3.    Фінансово-операційний аналіз і шляхи підвищення рентабель­ності підприємства.

  4. 4.    Граничний аналіз і оптимізація прибутку, витрат і обсягів виробництва.

  5. 5.  Особливості аналізу фінансових результатів підприємства за галузями діяльності.

Тематика індивідуальних розрахункових навчально-дослідних завдань

Задача 1. На підставі фінансової звітності та розв’язку попередніх задач з метою виявлення залежності між товарооборотом і прибутком підприємства визначити показник операційного важеля. Отримані результати оцінити.

Задача 2. На підставі розв’язку попередніх задач порівняти отри­мані результати аналізу показників рентабельності за вітчизняною та міжнародною методиками. Зробити висновки. Вказати на переваги та недоліки кожної з них.

Термінологічний словник

Аналіз прибутку підприємства в перед плановий період скла­дова політики управління прибутком підприємства, метою якої є визначення основних тенденцій формування, розподілу прибутку та факторів, що зумовлюють ці тенденції.

Аналіз фінансових коефіцієнтів – одна з найбільш поширених систем фінансового аналізу, методами якого є розрахунки співвід­ношення окремих фінансових показників, що характеризують різні аспекти фінансової діяльності підприємства.

Збиток – перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Коефіцієнти рентабельності – система показників, що харак­теризують здатність підприємства генерувати необхідний прибуток у процесі власної господарської діяльності та визначають ефективність використання активів і вкладеного капіталу.

Операційний леверидж – фінансовий механізм управління прибут­ком, побудований на оптимізації співвідношення постійних і змінних витрат підприємства.

Прибуток – частина додаткової вартості, виробленої і реалізова­ної, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована в грошової форми. Це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.

Планування формування прибутку – складова політики управ­ління прибутком, метою якої є розрахунок планових сум прибутку від різних видів звичайної діяльності.

Політика управління прибутком – структурна складова політики управління формуванням власних фінансових ресурсів, спрямована на забезпечення формування достатнього розміру прибутку та ефек­тивного його розподілу за напрямами використання.

Прибуток (збиток), який підлягає оподаткуванню прибуток, що є об’єктом оподаткування у звітному періоді відповідно чинного податкового законодавства.

Точка беззбитковості (поріг рентабельності) показник, що характеризує обсяг реалізації продукції, за якого сума чистого доходу підприємства дорівнює загальній сумі постійних витрат.

Література: 11; 12; 13; 14; 15; 16; 17; 18; 19; 20; 21; 22.