Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zagalna_teoriya_derzhavi_i_prava_pidruchnik_M

.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.7 Mб
Скачать

Розділ 33. Правова система суспільства

§4. Становлення та розвиток правової системи України

Українська національна правова система формувалася у складних умовах. Цепов’язанеякзвідсутністюдержавноїнезалежностіпротягом значних періодів своєї історії, так і з геополітичним положенням Українитапов’язанимзцимідеологічнимвпливомнаукраїнськесуспільство досить протилежних за змістом європейських та східних концепцій.

Розвиток національної правової системи можна поділити на два періоди: до здобуття незалежності та після здобуття незалежності. Відлік часу формування української правової системи починається зі звичаєвого права Київської Русі, його подальшого розвитку в період Гетьманщини, існування Української Народної Республіки та Української радянської соціалістичної республіки.

Надругомуетапіпісляздобуттянезалежності в1991 р. розпочалося формування самостійної правової системи, що стало одним із проявів народного та державного суверенітету, спрямованим на задоволенняінтересівукраїнськогосуспільства. АктпроголошеннянезалежностіУкраїнивід24 серпня1991 р. обґрунтувавутвореннясамостійної Української держави, зокрема, продовженням тисячолітньої традиції державотворення в Україні.

Підчасіснування ускладіСРСРУкраїна належала досоціалістичної правової сім’ї. Проблема віднесення правових систем постсоціалістичних країн до певної правової сім’ї єпитанням сучасної наукової дискусії. Різні концепції, що оцінюють статус національної правової системи після здобуття незалежності, можна поділити на декілька головних напрямків.

1.Належність до романо-германської правової сім’ї. Прихильни-

ки цієї концепції виходять з того, що історично вітчизняна правова система, починаючи з дореволюційних часів, належить до романогерманської правової сім’ї. Її основні риси формувалися під впливом європейської юридичної науки, система права розвивалася на основі рецепції римського права, основним джерелом права визнається нормативно-правовий акт, законодавство кодифіковане. Радянський період історії розглядається як тимчасовий відхід від романогерманської сім’ї, асучасний — як позбавлення соціалістичних риста повернення в лоно європейського права.

2.Належність до слов’янської правової сім’ї. Деякі науковці об-

ґрунтовують необхідність визнання формування після розпаду соціа-

571

Частина шоста. Правова держава і правова система суспільства

лістичноїсім’їнаїїбазісамостійноїслов’янської(євразійської) правової сім’ї, до якої відносять правові системи України, Бєларусі, Росії та інших східноєвропейських держав. Стрижневою у цій сім’ї визнається правова система Росії, яка, на думку деяких авторів, має самодостатній та незалежний від інших правових сімей характер. Зокрема, її характеризують специфічна правосвідомість, відповідно до якої пріоритет надається захисту переважно публічних, а не індивідуальних інтересів, позитивістськесприйняттяправа, нерозвинутаправовакультура, особливе правозастосування — широке використання інших соціальних норм для регулювання суспільних відносин, недовіра й ігнорування державних юридичних структур та ін.

3. Утвореннянаосновісоціалістичноїправовоїсім’їтрьохокремих систем, якітяжіютьдорізнихправовихсімей. Зокрема, прибалтійські країни (Латвія, Литва, Естонія) найбільш рішуче позбавляються наслідків радянського періоду та у правовому розвитку зорієнтовані не на інші пострадянські держави, а на північноєвропейські країни, які іноді об’єднують у окрему скандинавську правову сім’ю. Російська правова система намагається розвиватися самостійним шляхом, який передбачає інтеграцію окремих елементів радянської системи зсучаснимиправовимиінститутами. Водночасдляцієїсистемиєхарактерним дуже обмежене використання іноземного правового досвіду. Все це дозволяєдійтивисновкупропоступовеформуваннянаосновіправових систем Росії та деяких інших країн (Бєларусі, Казахстану тощо) окремої євразійської правової сім’ї. Україна у правовому розвитку зорієнтована на романо-германську правову сім’ю, класичне європейське право. Водночас риси, що їх набула національна правова система, як ї системи інших постсоціалістичних східноєвропейських держав, ро-

блятьнеобхіднимїхвиділеннявокрему(східноєвропейську) групу, яка розвивається у межах романо-германського права.

Аналізсучасноїнаціональноїправовоїсистемидозволяєконстатувати, що зараз не існує істотних відмінностей від континентального права ні за способами створення правових норм, ні за способами їх систематизації, ні за способами їх тлумачення, ні за способами їх використання у правозастосовній практиці. Суттєвих змін зазнає праворозуміння: офіційно визнано ідею верховенства права, природності прав людини та їх пріоритету щодо держави, правової, соціальної, демократичної держави, поділу права на публічне і приватне, непорушності приватної власності, що є характерним для європейської правової традиції. Отже, найбільш обґрунтованою є наукова позиція,

572

Розділ 33. Правова система суспільства

відповідно до якої правова система України разом з іншими постсоціалістичними східноєвропейськими державами перебуває у стані повернення до романо-германської правової сім’ї. Разом з тим необхідність урахування історично набутих відмінностей все ж дозволяє виділити східноєвропейські країни в окрему групу в межах романогерманської правової сім’ї.

Відповідь на запитання, до якої правової сім’ї належить Україна, залежитьтакожвідздійснюваноїудержавіправовоїполітики, якавідображається у прийнятих політико-правових рішеннях, законодавстві, задекларованихправовихцінностях, напрямкахпрофесійноїпідготовки юристів тощо. Правова політика нашої держави дає змогу зробити однозначний висновок про європейський вибір України.

Україна стала повноправним членом Ради Європи в 1995 р., прийнявши Закон «Про приєднання до Статуту Ради Європи». Наша держава прийняла на себе зобов’язання підписати і ратифікувати низку міжнародно-правових угод та конвенції, а також реформувати відповідно до європейських принципів національну правову систему. Протягом десятиріччя Україна виконала взяті насебе зобов’язання, зокремаратифікувала Європейську хартіюмісцевого самоврядування, Рамкову конвенцію про захист національних меншин, Конвенцію про взаємну допомогу в кримінальних справах. Прийнято десятки нових законодавчих актів, зокрема нову Конституцію України, Цивільний та Кримінальний кодекси, Закон України «Про політичні партії» та ін. Відповідно до принципів Ради Європи було скасовано смертну кару. Значного реформування зазнали судова і правоохоронна системи. Велике значення для реформування національної правової системи має діяльність Європейського суду з прав людини, юрисдикція якого поширюєтьсяйнаУкраїну. ЗгідноізЗакономУкраїнивід23 лютого2006 р. «ПровиконаннярішеньтазастосуванняпрактикиЄвропейськогосуду з прав людини» національні суди зобов’язані застосовувати при розгляді справ практику Європейського суду як джерело права, тобто визнано прецедентний характер його рішень.

Однією зі стратегічних цілей України є приєднання до ЄвропейськогоСоюзу. Так, ще14 червня1994 р. міжУкраїноютаЄвропейським Союзом було укладено Угоду про партнерство і співробітництво, яка заклалазагальнополітичнітазагальноправовіпідвалинизближеннянаших правових систем. Указом Президента України від 11 червня 1998 р. приймається Стратегія інтеграції України до Європейського Союзу, основні положення якої розкрито та деталізовано у Програмі інтегра-

573

Частина шоста. Правова держава і правова система суспільства

ціїУкраїнидоЄвропейськогоСоюзу, затвердженоїУказомПрезидента України від 14 вересня 2000 р.

У листопаді 2003 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу». Відповідно до цього Закону загальнодержавна програма — це комплекс взаємопов’язаних завдань з адаптації законодавства, спрямованих на реалізацію державної політики щодо створення сучасної правової системи України шляхом удосконалення правотворчої та правозастосовної діяльності органів державної влади, запровадження єдиної системи планування, координації та моніторингу роботи з адаптації законодавства. На засадах євроінтеграціїпобудованоСтратегіюекономічноготасоціальногорозвиткуУкраїнина2004 — 2015 роки«Шляхомєвропейськоїінтеграції», схвалену Указом Президента України від 28 квітня 2004 р.

Контрольні запитання

1.Дайте визначення правової системи.

2.Охарактеризуйте основні риси правової системи.

3.Розкрийте структуру та функції правової системи.

4.Назвіть головні риси основних правових сімей.

5.Дайте визначення наступності у праві.

574

Рекомендована література

Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / За ред. Копєйчикова В. В. — К.: Юрінком Інтер, 2000. — 320 с.

Загальна теорія держави і права (основні поняття, категорії, прав. конструкції та наук. концепції): Навч. посіб. / За ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. — К.: Юрінком інтер, 2008. — 400 с.

Аллан Т. Р. С. Конституційна справедливість. Ліберальна теорія верховенства права: Пер. з англ. Р. Семківа. — К.: Вид. дім «КиєвоМогилянська академія», 2008. — 385 с.

Бержель Ж.-Л. Общая теория права: Пер. с франц. — М.: Nota bene, 2000.

— 576 с.

Берман Г. Дж. Западная традиция права: эпоха формирования: Пер. с. англ. — 2-е изд. — М.: Изд-во МГУ: ИНФРА-М-НОРМА, 198. — 624 с.

Бусова Н. А. Модернизация, рациональность и право. — Х.: Прометей-

Прес, 2004. — 352 с.

Вступдотеоріїправовихсистем/ Зазаг. ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко: Монографія. — К.: Юрид. думка, 2006. — 432 с.

Гаєк Ф. А. Конституція свободи: Пер. з англ. — Львів: Літопис, 2004. — 556 с.

Гьофе О. Демократія в епоху глобалізації: Пер. з нім. — К.: ППС-2002, 2007. — 436 с.

Давид Р., Жоффре-Спинози К. Основные правовые системы современности: Пер. с франц. — М.: Междунар. отношения, 196. — 400 с.

Дашковська О. Р. Жінка як суб’єкт права в аспекті тендерної рівності. —

Х.: Право, 2005. — 224 с.

Дворкін Р. Серйозний погляд на права: Пер. з англ. — К.: Основи, 2000. — 519 с.

Заєць А. П. Правова держава в контексті новітнього українського досвіду. — К.: Парламент. вид-во, 1999. — 247 с.

Кельзен Г. Чисте правознавство: З дод.: Проблема справедливості: Пер.

з нім. — К.: Юніверс, 2004. — 496 с.

Козюбра М. Загальнотеоретична юриспруденція: радянська традиція иа європейськаперспектива// Українськеправо. – №1 (18). – 2005.

КолодійА. М. ПринципиправаУкраїни. — К.: ЮрінкомІнтер, 1998. — 208 с. Конституція України: Наук. -практ. комент. / Ред. колегія: В. Я. Тацій,

Ю. П. Битяк, Ю. М. Грошевий. — Х.: Право, 2003. — 808 c.

ЛетнянчинЛ. І. Конституційніобов’язкилюдиниігромадянинавУкраїні: проблеми теорії і практики: Монографія / Л. І. Летнянчин. — Х.: Вид. СПД ФО Вапнярчук Н. М., 2006. — 256 c.

575

Ллойд Д. Идея права: Пер. с англ. — М.: Югона, 2000. — 416 с. Лук’янов Д. В. Політичні партії в системі взаємодії громадянського

суспільства та держави (роль та правове регулювання): Монографія /

Д. В. Лук’янов. — Х.: Право, 2007. — 320 c.

Максимов С. И. Правовая реальность: опыт философского осмысления / С. И. Максимов. — Х.: Право, 2002. — 328 c.

Оборотов Ю. Н. Традиції та оновлення у правовій сфері: питання теорії (відпізнаннядорозумінняправа): Монографія. — Одеса: Юрид. літ., 2002. — 280 с.

Петришин А. В. Государственная служба: Историко-теоретические предпосылки, сравнительно-правовой и логико-понятийный анализ /

А. В. Петришин. — Х.: Факт, 1998. — 168 c.

Погребняк С. Л. Основоположні принципи права (змістовна характеристика): Монографія. — Х.: Право. — 240 с.

Правова культура в умовах становлення громадянського суспільства: Монографія / За ред. Ю. П. Битяка, І. В. Яковюка, О. В. Петришина та ін. —

Х.: Право, 2007. — 248 c.

Проблеми модернізації політичних систем сучасності: Монографія / За заг. ред. Л. М. Герасіної, О. Г. Данильяна, М. І. Панова та ін. — Х.: Право, 2008. — 320 c.

РабіновичП. М. Основизагальноїтеоріїправатадержави: Навч. посіб. —

Вид. 10-те, доп. — Львів: Край, 2008. — 224 с.

Радбрух Г. Елементарний курс філософії права // Радбрух Г. Філософія права: Пер. з нім. — К.: Тандем, 2006. — С. 137–247.

Рулан Н. Историческое введение в право: Пер. с франц. — М.: Nota bene, 2005. — 672 с.

Свобода і закон / Бруно Леони: Пер. з англ. В. Кашкина под ред. А. Куряева. — М.: ИРИСЭН, 2008. — 308 с.

Скакун О. Ф. Теорія держави і права — Х.: Консум, 2006. — 656 с. Словарь терминов по теории государства и права / Под общ. ред. Панова

Н. И. — Изд. 2-е, доп. и испр. — Х.: Основа, 1997. — 180 с.

Сердюк О. В. Соціологічний підхід у сучасному правознавстві: пізнання соціальності права. Монографія. — Х.: Яшма, 2007. — 320 с.

Скрипнюк О. В. Соціальна, правова держава в Україні: проблеми теорії та практики. До 10-річчя незалежності України. Монографія. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2000. — 600 с.

Теоріядержавиіправа. Академічнийкурс: Підручник/ Заред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. — К.: Юрінком Інтер, 2006. — 688 с.

Теорія держави і права: Державний іспит: Навч. посіб. / Оборотов Ю. М., КрестовськаН. М., КрижанівськийА. Ф., МатвєєваЛ. Г. — Х.: Одіссей, 2007. — 256 с.

576

Філософія права: Пер. з англ. / За ред. Дж. Фейнберга, Дж. Коулмена. —

К.: Основи, 2007. — 1256 с.

Фуллер Лон Л. Мораль права: Пер. з англ. — К.: Сфера, 1999. — 232 с. Харт Х. Л. А. Концепція права: Пер. з англ. — К.: Сфера, 1998. — 236 с. ХаустоваМ. Г. Національнаправовасистемазаумоврозбудовиправової

демократичної державності в Україні. — Х.: Право, 2008. — 160 с.

Цвик М. В. Теория социалистической демократии: Государственноправовые аспекты / М. В. Цвик. — К.: Вища шк., 1986. — 160 c.

Циппеліус Р. Юридична методологія: Пер. з нім. — К.: Реферат, 2004. — 176 с.

Шевчук С. Судова правотворчість: світовий досвід і перспективи в Україні. — К.: Реферат, 2007. — 640 с.

577

Алфавітно-предметний покажчик

А

Абсолютно визначені норми права 231 Автентичне тлумачення 431 Автономне правове регулювання 219 Авторитарні режими 117 Адекватне тлумачення 442

Адміністративна відповідальність 381 Акт застосування права 414 Аналогія закону 417 Аналогія права 417

Англо-американська правова сім’я 565

В

Верховенство права 517 Відносно визначені норми права 231 Відомчі нормативні акти 287 Виконання норм права 358, 408 Використання норм права 358, 408 Вина 365 Внутрішні функції держави 95-101

Вольовий характер 352

Г

Галузеві юридичні науки 16, 44 Галузеві принципи права 204 Галузь права 250

Гарантії прав і свобод людини і громадянина 456 Гіпотеза норми права 234

Граматичний (мовний, текстовий) спосіб тлумачення норм права 424 Громадська організація 474 Громадський порядок 524 Громадянське суспільство 471 Групова правосвідомість 538

Д

Деліктоздатність 342 Демократичний режим 116 Демократія 495

Держава 77 Державна влада 78-80 Державна служба 137 Державний апарат 126 Державний орган 127

Державний суверенітет 80 Державно-правовий режим 116 Децентралізоване правове регулювання

219

Джерело права 178 Диспозитивні норми права 230-231 Диспозитивний метод правового регулювання 215, 248 Диспозиція норми права 235

Дисциплінарна відповідальність 383 Дієздатність 341 Дія нормативного акта за колом осіб 296

Дія нормативного акта за часом 291-294 Дія нормативного акта у просторі 295 Дозвіл 214 Доктринальне (наукове) тлумачення норм права 435

Додержання норм права 408

Е

Економічна теорія 41 Економічні права людини 456 Енциклопедія права 46-47 Екстериторіальний принцип 295

Ефективність правового регулювання

223

З

Заборона 215 Заборонні норми права 230

Загальна теорія держави і права 17 Загальні норми права 232, 330 Загальнонаукові методи 31-32 Загальнодозвільний тип правового регулювання 216

578

Алфавітно-предметний покажчик

Загальнолюдські (цивілізаційні)

Консолідація нормативно-правових актів

принципи права 199

320

Загальні принципи права 193, 201

Конституція 192, 284

Закон 192, 282

Конституційна відповідальність 380

Законність 518

Конституційний закон 285

Законодавча ініціатива 282

Конфедерація 115

Застосування норм права 408

Координаційне правове регулювання

Звичай 63, 69

219

Звичайний закон 285

Корпоративні норми 171

Звичаєве право 69

Кримінальна відповідальність 381

Змістовна колізія 330

Культурні (гуманітарні) права людини

Зобов’язальна норма права 229

456

Зобов’язання 214

Л

Зовнішні функції держави 101-103

 

Легальне тлумачення права 432

ІЛогічний спосіб тлумачення норм права

Ієрархічна (субординаційна) колізія 329 Імперативні норми права 230 Імперативний метод правового регулювання 215, 248 Індивідуальна правосвідомість 538 Індивідуальне правове регулювання 218 Індивідуальний суб’єкт правовідносин

338

Інкорпорація нормативно-правових актів 318 Інститут демократії 499 Інститут права 250

Історичні юридичні науки 15, 42 Історичний спосіб тлумачення норм права 428

К

Казуальне тлумачення права 433 Класична норма права 228

Кодекс 192, 280, 285, 322

Кодифікація нормативно-правових актів

320

Кодифікований закон 285 Колективний суб’єкт правовідносин 339 Колізійна норма права 240-241, 332 Колізія в праві 327 Колізія у законодавстві 328

426

Локальний нормативний акт 287, 291

М

Марксистське вчення про право 145 Метод правового регулювання 215, 247 Методи здійснення функцій держави

400-401

Методологія теорії держави і права 27 Механізм держави 124 Механізм правового регулювання 220223

Міжгалузеві принципи права 204 Монархія 106 Мононорми первісного суспільства 62 Мораль 164

Н

Надзвичайний закон 286 Наступність у праві 569 Наукова правосвідомість 540

Негативні права і свободи людини 455 Неофіційне тлумачення норм права 434 Норма права 228, 249 Норма-завдання 240 Норма-засада 240 Норма-дефініція 241

579

Алфавітно-предметний покажчик

Норма-презумпція 241 Норма-преюдиція 241-242 Норма-принцип 240 Норма-строк 241 Норма-фікція 242

Норма матеріального права 232-233 Норма процесуального права 233 Нормативний припис 242 Нормативне правове регулювання 217

Нормативне тлумачення норм права 430 Нормативно-правовий договір 180, 189 Нормативно-правовий акт 70, 180, 191, 278, 265

Нормативний припис 242, 265 Нормативність права 149 Нормотворча техніка 303 Нормотворчість 273

О

Об’єкт правовідносин 343 Об’єкт правопорушення 363 Об’єктивне право 145

Облік нормативно-правових актів 280281, 315

Обмежувальне тлумачення права 444 Обов’язки людини і громадянина 461 Обов’язковість права 150-151 Оперативна норма 241 Особистісні права людини 455 Офіційне тлумачення права 430 Охоронна норма права 229

П

Підзаконні нормативно-правові акти

193, 286

Побутова (емпірична) правосвідомість

539

Побутове (повсякденне) тлумачення права 435 Подолання колізій 331-332

Позитивні права і свободи людини 455 Позитивне право 145 Політична партія 487

Політична система суспільства 480, 481 Політичні права людини 456 Політологія права 40 Попередження колізій 331 Потестарна влада 62 Поширювальне (розширювальне) тлумачення права 443

Права і свободи людини і громадянина

447

Право 148 Правові позиції 188, 439

Правова демагогія 546 Правова держава 511 Правова доктрина 194 Правова ідеологія 535 Правова культура 550, 554, 556

Правова поведінка 352, 392-393 Правова психологія 535 Правова система 560 Правова сім’я 563 Правова фікція 295 Правове регулювання 207 Правовий вплив 211-212 Правовий дилетантизм 545 Правовий звичай 180, 181

Правовий ідеалізм (романтизм) 545 Правовий інфантилізм 545 Правовий нігілізм 546 Правовий порядок 521 Правовий прецедент 69, 180 Правовий режим 217

Правовий статус суб’єкта права 342 Правові форми здійснення функцій держави 396-400 Правовідносини 335, 392 Правозакріплення 178 Правоздатність суб’єкта 340 Правомочність суб’єкта 345 Правомірна поведінка 354 Правосуб’єктність 340 Правопорушення 359 Правосвідомість 533 Предмет загальної теорії держави і права 19

580

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]