Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zavd_i_met_rek_do_prakt_zan.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
280.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

СІМФЕРОПОЛЬСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ТЕХНІКУМ

КРИМСЬКОГО ЮРИДИЧНОГО ІНСТИТУТУ

НАЦІОНАЛЬНОГО університету

«ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені Ярослава Мудрого»

Завдання та методичні рекомендації

до практичних занять

з дисципліни

«ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО»

Склала викладач І.В. Ясіна

Розглянуто та схвалено

на засіданні циклової комісії

цивільно-правових і господарсько-правових дисциплін

Протокол №___ від «____» ____________2011 р.

Голова циклової комісії _____________ Н.Н. Котова

Сімферополь 2011

«Цивільне і сімейне право» - одна з основних навчальних дисциплін, що передбачені навчальним планом, є загальною для всіх спеціализацій і форм навчання в навчальних заставах юридичного профілю за фахом «Правознавство».

Мета курсу – підготовка кваліфікованого фахівця для органів юстиції, судів, юридичних служб. Основна задача курсу – допомогти студентам виробити уміння тлумачити і застосовувати нормативні акти цивільно-правового характеру, професійно оцінювати юридично значимі обставини і кваліфікувати юридичні факти, робити різноманітні юридичні дії відповідно діючому цивільному законодавству; орієнтуватися в спеціальній літературі; розвивати уміння мислити цивілістичними категоріями.

Дисципліною «Цивільне і сімейне право» передбачені такі види занять: лекції, семінарські і практичні заняття.

Практичне заняття – форма навчального заняття, що передбачає детальний розгляд окремих теоретичних положень навчальної дисципліни і формує вміння і звички їх практичного застосування шляхом індивідуального виконання студентами відповідних задач.

Мета практичного заняття – допомогти студентам у вивченні тем курсу, що виносяться на практичне заняття, а також у самостійній роботі над курсом у цілому.

Практичне заняття включає проведення попереднього контролю знань, умінь і звичок студентів, обговорення актуальних проблем дисципліни за участю викладача і студентів, рішення ситуаційних задач, складання документів.

До розв’язання задач висувається ряд вимог: рішення повинне бути розгорнутим, висновки обґрунтовані посиланнями на відповідні нормативно-правові акти. При цьому необхідно цілком або частково привести текст використаної норми з обґрунтуванням її застосування в даному випадку.

При розв’язанні задач рекомендується:

- дати аналіз фактичних обставин, викладених у завданні;

  • визначити, до якого питання теми курсу вона відноситься;

  • визначити нормативні акти, вивчення яких необхідно;

  • керуватися конкретними нормами Цивільного кодексу України, Сімейного кодексу, Постановами Пленуму Верховного Суду України, інших нормативно-правових актів;

  • при посиланні на нормативний акт указати статтю, пункт, частину;

- При обґрунтуванні рішення не слід посилатися на навчальну літературу

або коментарі.

- якщо умови задачі дають можливість для альтернативних рішень, усі вони

повинні бути відображені письмово.

Рішення задачі варто викладати в письмовій формі.

Список нормативно-правових актів і літератури додається до кожної теми.

Як приклад приведені текст і рішення конкретної задачі:

Задача: У квітні 2000 р. Д.Т. подала позов проти Д.О. і державної податкової інспекції м.Чернівці про виключення майна з опису. Позивачка, указала, що вироком Глибоцкого районного суду від 27 лютого 2000р. її чоловіка засудили по ст.ст. 17, 70 КК із конфіскацією усього особисто приналежного йому майна, а також 2700у.е. як речовинного доказу в справі. Посилаючись на те, що конфісковані грошові кошти є загальною спільною власністю чоловіка і жінки, Д. просила суд виключити з опису приналежну їй частину.

Рішенням Ленінського районного суду м. Чернівці від 30.04.00. позов був задоволений, було ухвалено рышення повернути позивачці 1350у.е.

У касаційному порядку справа не розглядалась. Заступник прокурора подав протест з проханням скасування зазначених судових рішень і направлення справи на новий розгляд.

Яке рішення повинне винести президія Чернівецького обласного суду?

Рішення:

Задача відноситься до теми «Шлюб» (Майнові правовідносини чоловіка і жінки, загальна спільна власність чоловіка і жінки).

Задовольнивши позов, суд 1 інстанції виходив з того, що вилучені в Д.О. під час митного огляду 2700 доларів США, є загальною спільною власністю чоловіка і жінки, а тому половина з них підлягає поверненню позивачці. Ці висновки визнані правильними. Але вони не є обґрунтованими.

Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України (п. 4-6) від 27.06.76. №6 (з изм.) «Про судову практику по справах про виключення майна з опису», при розгляді позову одного з чоловіка і жінки про виключення з опису приналежної йому частини майна в загальній спільній власності чоловіка і жінки необхідно враховувати положення ст.73 Сімейного кодексу України. Якщо відповідно до вироку суду конфіскації підлягає конкретне майно, що є загальною спільною власністю чоловіка і жінки, позов про виключення з опису частини цього майна може бути задоволений, якщо не залишилося іншого спільного майна або його залишилося менше, ніж частина позивача.

Суд 1 інстанції цих роз'яснень не врахував, матеріали кримінальної справи не досліджував і не з'ясував, чи дійсно долари США, визнані речовинним доказом, були загальною спільною власністю чоловіка і жінки.

Виходячи з зазначеного, президія Чернівецького обласного суду повинна задовольнити протест, скасувати судове рішення в справі і направити його на новий розгляд.