Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zavd_i_met_rek_do_prakt_zan.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
280.06 Кб
Скачать

Практичне заняття № 5.

Тема: Зобов’язальне право.

Тема: Вивчити, закріпити теоретичні питання теми з питань поняття і видів множинністі осіб у зобов'язанні, заміни осіб у зобов'язанні, поняття способів і видів способів забезпечення виконання зобов'язань, підстав відповідальністі за порушення зобов'язань.

Опанувати навички використання і застосування норм права при рішенні ситуаційних завдань.

Навчально-методичне забезпечення:

1. Завдання для практичної роботи і методичні рекомендації до їх виконання.

2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003., № 435-4.

ЗМІСТ І ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ:

Для підготовки до практичного заняття необхідно засвоїти положення лекцій: “Загальні положення про зобовязання”, “Способи забезпеченння виконання зобовязань”, “Відповідальність за порушення зобовязань”, виконати завдання для самостійної роботи.

I.Відповісти на наступні теретичні питання:

  1. 1. Множинність осіб у зобов'язанні. Заміна осіб у зобов'язанні.

  2. 2. Способи забезпечення виконання зобов'язань.

  3. 3. Відповідальність за порушення зобов'язань.Припинення зобов'язань.

II.Вирішити задачу № 1, 2, 4, 7, 9 (3, 5, 6, 8, 9).

1. Художник Прохоров принял на себе зобов'язання протягом року написати портрет Сорокіна. Виконавши роботу на половину, він помер. Син художника, будучи його спадкоємцем, потребував від Сорокіна сплатити вартість виконаної Прохоровым частини роботи. Сорокін відмовився. Син художника звернувся в суд.

Яке рішення повинен винести суд?

2. Ларін за рішенням суду про розподіл спадкового майна одержав право на витребування від своєї мачухи книжкової шафи з книгами, дивана та інших речей домашньої обстановки на загальну суму 2000грн. Але за рішенням того ж суду Ларін зобовязаний був платити аліменти на користь мачухи по 200грн. щомісяця. Ларін був згоден провести залік суми аліментів за 10 місяців за зарахунок вартості названих речей, з тім, щоб не платити аліменти на протязі цього строку.

Чи може бути такий залік?

Вкажить підстави заліку у зустрічних вимогах, випадки його недопустимості.

3. Селионов взяв у банку кредит 10000грн. Були два поручителі. Селионов виплатив 3-4 рази, загинув трагічно. Право на спадщину прийняла стара мати в долі 1/2 частини машини, що оцінена в 3000грн. По закінченні 6 місяців після відкриття спадщини банк звернувся в суд з вимогою до поручителів про виплату боргу.

Чи підлягають стягненню відсотки після смерті? Чи правомірно це? Чи не повинні були списати дану суму боргу?

4. Козлов звернувся до юридичної консультації з таким запитанням. У магазині він купив кольоровий телевізор. Алі через три місяці після покупки цей телевізор згорів. При цьому громадянину були причинені збитки в розмірі 5000грн. /згоріли меблі і речі, які були в кімнаті/. Козлов звернувся до заводу-виготівника з вимогою про компенсацію збитків, та завод ці вимоги не визнав через те що він з Козловим у договірних відносинах не перебуває і тому збитки компенсувати не має наміру.

Як потрібно вирішити цю суперечку? Які особливості виникнення цивільних прав і обов'язків у даному випадку?

5. Майстерня по виготовленню і ремонту меблів уклала договір з клубом про ремонт п'яти крісел, належних клубові. Крісла були вивезені до майстерні і відремонтовані достроково, за п'ять днів до закінчення оговореного строку адміністрацію клубу повідомили про виконання замовлення, але крісла не забрали. Через 10 днів у майстерні виникла пожежа, у результаті якої частина майна була пошкоджена, у тому числі повністю згоріли крісла. Адміністрація клубу зажадала виготовити нові крісла, оскільки такі можливості майстерня мала. Але дирекція майстерні, не заперечуючи загибель крісел у результаті пожежі, заново виготовити їх відмовилась. Свою відмову вона мотивувала неможливістю виконати зобов'язання; замовлення було прийнято на ремонт крісел, а не на виготовлення. .

Крім того, замовник /клуб/ не вивіз своєчасно уже відремонтовані крісла.

Обсудіть доводь сторін.

Як повинна бути вирішена ця суперечка?

6. У договорі постачання комерційні фірми обумовили, що відповідальність за порушення зобов'язань за договором настає при наявності провини. Покупець не оплатив у термін куплений у постачальника товар через відсутність коштів на рахунку, тому що його, у свою чергу, підвели свої дебітори.

Чи є це обставиною, що звільняє покупця від відповідальності за прострочення оплати товарів?

7. Видавництво уклало із трьома авторами видавничий договір про написання для опублікування науково-популярної книги. Під час підписання договору, що визначив остаточні терміни здачі рукопису, авторам був виплачений аванс. Однак, після закінчення терміну надання рукопису і додаткового терміну, наданого відповідно до Типового видавничого договору, рукопис не був зданий. Видавництво подало позов проти авторів про повернення отриманого авансу. Відповідачі заперечували проти позову, указуючи на те, що двоє авторів вчасно здали свої частини рукопису на зовнішне резензування й одержали рекомендации до опублікування і лише один автор виявив несумлінність і не приступив до роботи, тому з його і повинна бути стягнена його частина авансу. Здати ж рукопис видавництву вони не могли, тому що без розділу третього автора робота не мала закінченого виду.

Хто є сторонами укладеного договору. Який принцип покладання відповідальності за неналежне виконання зобов'язання на співборжників при їхній множинності?

8. Михайлов взяв у Козлова в борг 300грн, а в забезпечення своєчасного повернення грошей передав йому своє золоту обручку. Михайлов зобов'язався повернути борг через три місяці. В обумовлений термін Михайлов борг не повернув і прийшов до Козлова з грішми спустя місяць після терміну для сплати боргу. Козлов борг не прийняв, заявивши, що золоту обручку він уже продав за 400грн., однак різницю повертати не має наміру, тому що обручка в нього була залишена як застава, і після закінчення терміну для сплати боргу він вправі розпоряджатися заставою за своїм розсудом. Михайлов звернувся в суд з позовом, у которому просив зобов'язати Козлова повернути обручку або стягнути з його 140грн, тому що обручку він купив за 440грн., що підтвердив довідкою ювелірного магазина.

Чи підлягає позов Михайлова задоволенню? Яким правом користується заставоутримувач у випадку невиконання боржником забезпеченого заставою зобов'язання?

Для розв’язання задач рекомендується дати аналіз фактичних обставин, викладених у завданні; визначити, до якого питання теми вони відносяться; потім дати аргументовану відповідь з використанням відповідних статей глав 47-51 Цивільного кодексу України.

Практичне заняття № 6.

Тема: Договір купівли-прродажу.

Мета: Вивчити, закріпити теоретичні питання теми стосовно правового положення сторін у договорі купівлі-продажу, розібратися відносно моменту виникнення права власності, а також закріпити питання про відповідальність сторін за порушення договорові.

Опанувати навички використання і застосування норм права при рішенні ситуаційних задач. Ознайомитися зі змістом договору купівлі-продажу, навчитися складати договір купівлі-продажу.

Навчально- методичне забезпечення:

1. Завдання для практичної роботи і методичні рекомендації до їх виконання.

2. Зразки договору купівлі-продажу.

3. Цивільнийий кодекс України від 16.01.2003., № 435-4.

4. Закон України “Про захист прав споживачів” від 15.12.93,. № 1023-12.

ЗМІСТ І ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЗАВДАННЯ:

Для підготовки до практичного заняття необхідно засвоїти положення лекцій: “Договір куплі-продажу”, виконати завдання для самостійної роботи.

I. Відповісти на наступні теоретичні питання:

  1. 1. Права і обов'язки продавця і покупця.

  2. 2. Захист прав споживача.

  3. 3. Відповідальність сторін за договором купівлі-продажу.

II. Розв’язати задачі № 1, 2, 3.

III.Скласти зразок договору закупівлі-продажу.

1. С. придбав на ринку у П. корову. При складанні договору П. завірив покупця, що корова здорова і на підтвердження цього П. представив довідку ветеринарної лікарні. Через декілька днів після покупки С. помітив, що корова хвора таким захворюванням, яку не підлягає лікуванню, і її треба забити.

С. звернувся з позовом в суд і вимагав з відповідача-продавця П. 900грн. сплачених йому за корову, і також вартості корму, витраченого на її годування до моменту забою.

Позов був задоволений. У касаційній скарзі П. просив врахувати, що поки Корова була в П., вона отелилася і теля залишилося у позовача. На цю суму він просив зменшити суму позову. Крім того він оскаржував чинність стягнення з нього вартості кормів.

Чи вірне рішення суду?

Як рішення винен прийняти суд?

2. І вересня Рибко придбав в универмазі костюм і чоботи. У присутности продавця вій поміряв куплені речі, уважно оглянувши. Вдома Рибко ще раз приміряв костюм і дійшов висновку, що його колір і фасон йому не підходять. З цього часу костим він не вдягав, і через кілька днів приніс його до магазину, вимагаючи його прийняти. Через місяць після придбання чобіт виявилось, що вони мають серйозні недоліки: погане зшиті і різняться за кольором. Універмаг відмовив Рибко у проханні прийняти в нього куплені речі і замінити їх на інші, якісні, або повернути гроші за них, посилаючись на те, що під час придбання покупець мав змогу добре оглянути цей товар, крім того, чоботи Рибко вже носив. На думку адміністрації дефекти були наявні і покупець не має права вимагати заміни їх. Повернути гроші взагалі неможливо, так як вони вже інкасовані.

Як треба вирішити суперечку? Чи обгрунтовані заперечення універмагу?

3. Соколов придбав в Ширшова будинок. Через місяць після належного оформлення договору купівлі-продажу продавець звернувся з позовом про його розірвання або зменшення покупної ціни з того приводу, що попередній власник будинку навмисне приховав недоліки будівлі, через які жити в будинку без капітального ремонту неможливо. Недоліки полягають у тому, що в будинку необхідно замінити підлогу в двох кімнатах, віконні пройоми, провести малярні роботи, а в деяких місцях замінити підлогу. Продавець проти позову заперечував, посилаючись на те, що до складання договору купівлі-продажу будинку Соколов на протязі 4 місяців проживав у будинку як наймач і мав змогу дізнатись про його стан.

Чи у вимога Соколова обгрунтованою?

Як вирішити суперечку?

4. Азимов, який працював асистентом в інституті, придбав в універмазі піаніно з розстрочкою оплати на 2 роки. Через півроку після оформлення догоди Азимов звільнився а роботи і виїхав на постійне місце проживання в Росію. Універмаг звернувся до батька боржника з проханням або внести за сина несплачену торбу грошів, або повернути придбане їм піаніно. Батько відмовився задовольнити ці вимоги. Універмаг звернувся з позовом на батька в суд..

Чи мав право магазин вимагати з батька сплати заборгованості сина за договором купівлі-продажу в кредит з заробітної плати відповідача? Чи мав право інститут, де працював Азимов, звільнити його з роботи, не вимагаючи погашення боргу за кредитним зобов'язанням?

Як за цих обставин мав діяти інститут?

Як вирішити суперечку що виникла?

Для виконання запропонованих завдань необхідно насамперед визначити на яке питання теми розраховані завдання і потім дати аргументовану відповідь, використовуючи відповідні статті глави 54 ЦК України.

II. Для виконання завдання по складанню проекту договору купівлі-продажу необхідно, визначивши структуру договору, викласти на письмі його зміст, з огляду на те , що будь-який договір складається з преамбули, основної частини, заключної частини. Робота зі складання проекту договору повинна включати послідовний розгляд і відповіді на такі питання:

а) реквізити вступної частини договору;

б) предмет договору;

в) ціна договору;

г) умови платежу;

д) права сторін;

е) зобов'язання сторін (продавця, покупця);

ж) відповідальність сторін (продавця, покупця);

з) інші умови;

и) реквізити заключної частини.