Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

37. Порядок виправлення платником самостійно виявлених помилок, допущених при визначені об’єкта оподаткування та суми податку на прибуток.

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Податкова декларація з податку на прибуток підприємства може подаватись платником податку як звітна, так і як уточнююча (відповідні відмітки здійснюються у рядку 1 заголовної частини декларації). При цьому якщо декларація подається як уточнююча, то у рядку 2 заголовної частини декларації зазначається звітний (податковий) період, за який проводиться уточнення.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то у додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, яка уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу. Сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу із додатка ВП переноситься до частини "Самостійне виправлення помилок" (рядки 23 – 27 декларації) декларації. Якщо виправлення проводиться в уточнюючій податковій декларації, то додаток ВП до декларації не заповнюється, а правильні значення доходів, витрат, об’єкта оподаткування, податку на прибуток зазначаються в такій декларації. На підставі порівняння податкового зобов’язання такої декларації та декларації, яка уточнюється, визначається сума збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу, які відображаються у частині "Самостійні виправлення декларації" (рядки 23 – 27 декларації).

Соседние файлы в папке Подт кодекс