Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

11, Облік і податкова звітність як підсистема в управлінні суб’єкта підприємницької діяльності, її призначення та характеристика.

Реформування економіки України супроводжується суттєвими змінами в системі господарювання, особливо у системі власності, управління в господарському механізмі. Виникнення податкового обліку в аспекті обґрунтовується різним призначенням податкової, статистичної та фінансової звітності.

В Україні традиційно бухгалтерський облік був однозначно підпорядкований і потребам забезпечення інформацією для складання податкової звітності. Податковий облік – це підсистема бухгалтерського обліку, яка за встановленими державою правилами формує інформацію про нарахування та сплату податків і зборів відповідним державним органам, основним завданням, якого є контроль за правильністю, своєчасністю та повнотою нарахування та сплати податків і зборів. Змістом под.. обл. є фінансові відносини, що виникають при нарахуванні та сплаті податків і зборів, тобто між державним податковим органами і юр. та фіз. особами щодо сплати податків і обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів. Метою ведення под. обл. є надання повної та достовірної інформації державі, що забезпечує визначення сум податків і зборів та контроль за їх своєчасною сплатою, для поповнення бюджету з метою виконання державою своїх функцій. Кінцевою метою обл. є складання звітності, що є джерелом інформації про хід та результати діяльності платників податків за відповідний період.

Основні завдання:

  • Своєчасна та повна реєстрація підприємством господарських операцій з відображенням под. кредиту і под. зобов’язань;

  • Достовірне та своєчасне визначення сум податків і зборів;

Своєчасне складання та подання фін. Звітності;

Своєчасна сплата податків і зборів;

Контроль за дотриманням под. законод.

12. Облік в оподаткуванні, його взаємоз’язок із системою бухгалтерського фінансового обліку та організація на підприємстві.

Єдина система бухгалтерського обліку поділяється на: системи фінансового, податкового та управлінського, кожний з яких має свою специфіку та різну мету. Податкова звітність – сукупність дій платника податку по складанню, веденню і поданню документів, які містять інформацію про результати діяльності платника податку, його майновий стан і фіксують процес обчислення податку, а також суму, яка має бути сплачена до бюджету. Податкова звітність складається платником податків самостійно і подається до податкових органів за результатами звітного періоду у встановлені законодавством термін

Форми податкової звітності та порядок їх заповнення розробляються Державною податковою адміністрацією України обов’язковим узгодженням профільного комітету Верховної Ради України. Форми та періодичність подання податкової звітності по місцевим податкам та зборам розробляються і затверджуються місцевими органами влади

На основі фінансового обліку ведеться управлінський облік, тобто облік витрат виробництва, контроль за ними, прогнозування прибутку. Управлінський облік є основою фінансового менеджменту на підприємстві. Його результати призначені для внутрішнього користування.

Податковий облік призначений для визначення розміру податкових зобов’язань платника податків. Податковий облік організовують в такому порядку, щоб задовольнити потреби управління і служби податкового менеджменту в інформації щодо формування оподаткованої бази підприємства від усіх видів діяльності.

Податковий облік має дещо вужчий предмет, оскільки господарські засоби фігурують тут в якості об'єкта лише тією мірою, в якій вони пов'язані з визначенням бази оподаткування.

Найбільш всеохоплюючою є система фінансового обліку, тому в ній застосовуються всі елементи методу загальної системи бухгалтерського обліку – рахунки, подвійний запис, документацію, інвентаризацію, оцінку, калькуляцію. Підсистема податкового обліку охоплює значно вужче коло об'єктів.

Якщо податковий облік ведуть позасистемно, шляхом вибірки даних, тут не застосовуються такі елементи методу бухгалтерського обліку як рахунки і подвійний запис операцій. В Україні як фінансовий, так і управлінський облік (а на великих підприємствах це доцільно і щодо податкового обліку) ведуть у системі кореспонденції рахунків подвійним записом.

У бухгалтерському обліку до його поділу на фінансовий і управлінський, а тепер у них застосовуються всі види вимірників – натуральні, трудові, умовні та грошові, то у податковому обліку використовується грошовий та натуральний вимірник. Податковий і фінансовий облік відрізняються як за первинними документами так і за обліковими реєстрами, звітними документами, податкові форми яких набагато численніші, ніж у фінансовій звітності, термінами подання звітності, які у податковій системі більш оперативні у порівнянні з фінансовою. У той же час документи податкової звітності виконують функції первинних документів фінансового обліку, оскільки для складання деяких форм податкової звітності дані фінансового обліку – лише вихідна інформаційна база, а потім ці ж самі форми податкової звітності є основою для записів у аналітичних реєстрах фінансового обліку.

Разом з тим фінансовий і податковий облік мають не тільки відмінності, але й спільні риси:

  • різні податкові показники формуються і обчислюються за допомогою даних бухгалтерського обліку;

  • обидва вони базуються на одних і тих же первинних документах; фіксують одні й ті ж дані і факти господарського обліку;

  • ці види обліку ведуть одні й ті ж спеціалісти – бухгалтери;

  • основна частина інформації, отриманої у системі бухгалтерського і податкового обліку призначена для зовнішніх користувачів.

Як у фінансовому, так і в податковому обліку застосовуються найголовніші елементи бухгалтерського обліку — документація, подвійний запис. Для уточнення даних податкового обліку використовують первинні документи і облікові реєстри фінансового обліку. Зокрема так уточнюються дані щодо визначення податку на додану вартість, валових витрат, валових доходів, а також інших платежів.

Соседние файлы в папке Подт кодекс