Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

74. Платники, об’єкти та ставки оподаткування рентною платою

Розрізняють рентну плату за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами, природного газу та аміаку територією України, також рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні.

Платники рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів: Суб’єкти господарювання, які експлуатують об’єкти магістральних трубопроводів та надають послуги з транспортування вантажу трубопроводами України. Уповноважений Кабінетом Міністрів України суб’єкт господарювання, який надає послуги з транзиту природного газу територією України. Об’єкт оподаткування: Для нафти та нафтопродуктів (Фактичні обсяги, що транспортуються територією України у податковому (звітному) періоді); для природного газу та аміаку (Сума добутків відстаней відповідних маршрутів їх транспортування,на обсяги природного газу та аміаку, транспортованих кожним маршрутом транспортування). Ставками оподаткування являються: 1,67 грн. за транзитне транспортування 1000 куб. м газу на 100 км , 4,5 гривні за транспортування 1т. нафти або нафтопродуктів магістральними нафтопродуктопроводами , 5,1 грн. за транзитне транспортування 1 т. аміаку на 100 км .

Якщо брати до уваги рентну плату за нафту і газ, що видобуваються в Україні, то платниками рентної плати, виступають: суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток (у тому числі під час геологічного вивчення)на підставі спеціальних дозволів. Обєктом оподаткування є обсяг видобутої вуглеводневої сировини у податковому періоді; Об’єкт оподаткування рентною платою природного газу зменшується на обсяг рециркулюючого газу,за показниками вимірювальних пристроїв,що зазначені у журналі Обліку видобутих копалин. Ставки рентної плати: за за природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ) - у розмірі 237гривень за 1000 куб. м;у розмірі 118,5 гривень за 1000 куб. метрів з покладів, що повністю залягають на глибині понад 5000 метрів;Для потреб населення:у розмірі 59,25 гривень за 1000 куб. метрів на глибині до 5000 м;у розмірі 47,4гривень за 1000 куб. метрів на глибині понад 5000 м;у розмірі 11,85 гривень за 1000 куб. метрів з покладів на родовищах континентального шельфу та/або морської економічної зони України; за нафту та газовий конденсат - у розмірі 2141,86 гривні за одну тонну, видобутої з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів;у розмірі 792,54 гривні за одну тонну, видобутої з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів.

75. Порядок обчислення, сплати і податкова звітність за рентною платою.

Рентної плата за транспортування нафти і нафтопродуктів територією України Сума податкових зобов’язань з рентної плати обчислюється як добуток об’єкта податкування, на ставку оподаткування з урахуванням коригуючого коефіцієнту. У разі зміни тарифів до ставок застосовується коригуючий коефіцієнт, який обчислюється у порядку, встановленому КМ . В свою чергу податковий розрахунок з рентної плати за податковий період подається платником органу ДПС за місцем його податкової реєстрації протягом 20 календарних днів за останнім календарним днем звітного періоду. Сума податкових зобов’язань з рентної плати за податковий період сплачується платником рентної плати за місцем його податкової реєстрації авансовими платежами щодекади (15, 25 числа поточного місяця, 5 числа наступного місяця). На суму податкових зобов’язань, що нарахована платником за податковий період, але не сплачена протягом 10 днів, що настають за останнім календарним днем граничного строку подання податкового розрахунку, нараховується пеня.

Розглядаючи рентну плату за нафту і газ, що видобуваються в Україні, обчислюється даний податок таким чином: Суми податкових зобов`язень обчислюються платниками як добуток обсягу видобутої сировини, ставок рентної плати та коригуючого коефіцієнта, який розраховується у кожному податковому періоді. Податковий розрахунок подається протягом 20 календарних днів, за останнім календарним днем звітного періоду органу державної податкової служби за місцем знаходження надр, чи за місцем перебування на обліку як платника податків і зборів у разі розміщення ділянки надр в межах континентального шельфу. Сплачуватися повинен протягом 10 днів після граничного строку подання податкового розрахунку з урахуванням авансових внесків,які платник сплачує подекадно до 10, 20 і 30 числа поточного в розмірі 1/3 суми податку за попередній період.

Соседние файлы в папке Подт кодекс