Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

29. Методика податкового розрахунку амортизаційних відрахувань

Амортизаційні відрахуваннявідрахування частини вартості основних фондів для відшкодування їх зносу, тобто для їх відтворення, шляхом віднесення (списання) на собівартість продукції згідно з існуючими нормами.

З набранням чинності розділу III «Податок на прибуток підприємств» ПКУ з 01.04.2011 р. наближені правила амортизаційних відрахувань у податковому обліку до національних ПСБО.

Статтею 145 ПКУ розширена класифікація ОЗ у податковому обліку, яка передбачає 16 груп основних засобів замість 4-х, визначених законом України від 28.12.94 № 335/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств».

З 01.04.2011 облік балансової вартості ОЗ кожної з груп ведеться за кожним з об'єктів, що входять до складу окремої групи, включаючи вартість покращення ОЗ, отриманих безоплатно або в оперативний лізинг (оренду) і в цілому по групі як сума балансових вартостей окремих об'єктів такої групи.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися за рішенням платника податків в першому місяці використання об'єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об'єкта в розмірі 100% його вартості.

Нарахування амортизації з метою оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеному наказом про облікову політику для нарахування амортизації для цілей складання фінансової звітності і може переглядатися у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації.

Облік ведеться по кожному об'єкту, який входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі вартість ремонту, поліпшення таких засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду), як окремий об'єкт амортизації.

Амортизація об'єкта основних засобів нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, установленого платником податку, але не менше мінімально допустимого строку, встановленого п.145.1 ст.145 ПКУ, помісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем введення об'єкта основних засобів в експлуатацію і зупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації та інших видів поліпшення та консервації.

Амортизаційні відрахування розрахункового кварталу по кожному об'єкту основних засобів визначаються як сума амортизаційних відрахувань за три місяці розрахункового кварталу, обчислених із застосуванням обраного платником податку методу нарахування амортизації відповідно до кожної групи основних засобів.

Також передбачено здійснення переоцінки ОЗ.

Враховуючи ці та інші нововведення, передбачені НКП і з метою правильності нарахування амортизації вимогами п.6 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ для визначення переліку об'єктів основних засобів, інших необоротних і нематеріальних активів по групах необхідно застосовувати дані інвентаризації, яку платникам слід провести за станом на 1 квітня 2011.

У податковому обліку існують такі методи нарахування амортизації

1. Прямолінійний метод (або лінійний) – найбільш поширений метод, який використовується при обліку активів. Суть методу така: 1. вартість активу ділиться на термін його служби; 2. отримана сума вираховується із залишкової вартості; 3. по досягненні терміну служби, він списується з балансу.

2. Метод зменшення залишкової вартості. Сума амортизаційних відрахувань поточного року розраховується шляхом застосування ставки амортизації до залишкової вартості активу на початок року. Це приводить до таких важливих відмінностей від лінійного методу: амортизаційні відрахування спочатку мають більше значення, а потім зменшуються; актив ніколи не може бути замортизованим до нуля.

Для розрахунку ставки амортизації по залишковій вартості використовується формула: С=1-(корінь n ступеня(ЛВ/ПВ)) , де С – ставка амортизації, ЛВ – ліквідаційна вартість об’єкту, ПВ – його первісна вартість, n – кількість років корисного використання об’єкту.

3. Метод прискореного зменшення залишкової вартості (подвійного списання або дигресивна амортизація). Використовується наступний алгоритм: 1. на основі терміну амортизації розраховуються річна ставка амортизації як для лінійного метода; 2. ставка амортизації подвоюється; 3. ця ставка використовується для розрахунку по методу залишкової вартості. 4. в останньому році сума амортизації розраховується таким чином, щоб залишкова вартість об’єкту була не менше, ніж ліквідаційна вартість.

Дигресивна система використовується, як правило, для обладнання. Вона застосовується до більшості машин і обладнання, період використання яких перебільшує три роки за виключенням силових автомобілів, меблі

4. суть комулятивного методу така: 1. визначається сума номерів всіх років. Наприклад, для об’єкта який буде служити 5 років, – 1+2+3+4+5=15, або за формулою N(N+1):2, де N – термін служби активу (термін амортизації). 2. всі роки нумеруються у зворотному порядку за формулою N-n+1, де n – номер року. 3. ставка амортизації кожного року розраховується як номер року поділений на суму всіх номерів: (N-n+1)/(N(N+1):2).

5. Виробничий метод. При амортизації по об’єму виробництва сума амортизаційних відрахувань залежить від об’єму виробництва та собівартості продукції. Спочатку розраховується сумарна собівартість продукції, на яку списується актив. Сума амортизаційних відрахувань визначається як відношення собівартості виробленої продукції в звітний період до загальної суми.

Сума амортизаційних відрахувань за звітний період об’єкта необоротних активів з видобутку корисних копалин розраховується за формулою: С(а) = Б(а) х О(а) : О(з)

С(а) - сума амортизаційних відрахувань за звітний період

Б(а) - балансова вартість об'єкта необоротних активів О(а) - обсяг корисних копалин, видобутих за звітний період О(з) - загальний розрахунковий обсяг видобутку корисних копалин

Соседние файлы в папке Подт кодекс