Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

62. Методика проведення перерахунків сум податку на доходи фізичних осіб.

При проведенні перерахунків сум ПДФО використовуєтьсч податкова соц. пільга. Податкова соціальна пільга застосовується виключно до доходу, нарахованого платнику податку протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати і тільки за умови, що розмір такої зарплати не перевищує суми, яка дорівнює сумі прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. Працедавець платника податку за місцем застосування податкової соціальної пільги здійснює перерахунок у випадках: закінчення кожного звітного податкового року; проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги при зміні за самостійним рішенням платника податку місця її застосування;      проведення остаточного розрахунку з працівником, який звільняється. Метою проведення перерахунку є виконання встановлених законодавством умов щодо обмеження граничного розміру заробітної плати звітного податкового місяця, який дає право фізичній особі на застосування податкової соціальної пільги, уточнення підстав для її надання, а також перевірка правильності нарахування податку за кожний окремий податковий місяць.

Суть річного перерахунку полягає в уточненні нарахованих протягом року розмірів місячних доходів працівників із врахуванням сум, які були нараховані безпосередньо за звітні податкові місяці (оплата відпусток, листків непрацездатності тощо).

Саме уточнені місячні доходи розглядаються, як окремі об’єкти оподаткування і по кожному з них провадиться кінцеве оподаткування для визначення загальної річної суми податку з доходів фізичних осіб.

Таким чином, податок із загального річного оподатковуваного доходу буде складатися з суми податків, обчислених за результатами перерахунку кожного місячного оподатковуваного доходу.

63. Облікова інформація для заповнення і порядок подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку (ф. №1-ДФ).

Податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу. Окремий податковий розрахунок за календарний рік не подається.

Якщо останній день строку подання податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

Податковий розрахунок подається до органу ДПС за місцезнаходженням податкового агента – юридичної особи або її відокремлених підрозділів чи до органу ДПС за податковою адресою фізичної особи – податкового агента.

Подається на непошкодженому паперовому носії формату А4 податковий розрахунок заповнюється машинописним текстом чи друкованими літерами без помарок, закреслень, виправлень і уточнень, вказуються порядкові номери сторінок. . Податковий розрахунок може бути наданий органу ДПС в електронній формі за добровільним рішенням податкового агента.

Податковий розрахунок готується у двох примірниках. Один примірник подається до органу ДПС. Другий – повертається податковому агенту.

Податковий розрахунок подається податковими агентами із штатною чисельністю працівників до 1000 осіб єдиним документом. Якщо штатна чисельність працівників є більшою ніж 1000 осіб, можливе подання податкового розрахунку кількома порціями, кожна з яких являє собою окремий податковий розрахунок із своїм номером порції.

Що стосується заповнення податкового розрахунку, то відмічається відповідна клітинка "Звітний", "Звітний новий" чи "Уточнюючий" залежно від того, який податковий розрахунок подається. Зазначається податковий номер юридичної особи - податкового агента, податковий номер або серія та номер паспорта фізичної особи - податкового агента. Вказується облікова кількість штатних працівників. Також зазначаються найменування юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, податкова адреса, що подає податковий розрахунок. Податковий номер органу ДПС, куди подається розрахунок. Найменування органу ДПС, куди подається податковий розрахунок. Відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків, також дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з довідником ознак доходів, відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Потім відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством. І в кінці відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету. Також вказуються ознака доходу згідно з довідником ознак доходів, відображається ознака податкової соціальної пільги згідно з довідником ознак податкових соціальних пільг.

Податковий розрахунок завіряється для юридичної особи - підписами керівника юридичної особи і головного бухгалтера та засвідчується печаткою; для фізичної особи - податкового агента - підписом особи, яка подає податковий розрахунок, та засвідчується печаткою у разі її наявності.

Соседние файлы в папке Подт кодекс