Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

43, Облік податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість, дата їх виникнення та порядок відображення в системі рахунків бухгалтерського обліку.

Згідно з Інструкцією № 291 у БО для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету призначено рахунок 64 “Розрахунки за податками й платежами”. На субрахунку 641 “Розрахунки за податками” ведеться облік усіх бюджетних податків (податок на прибуток, податок на додану вартість тощо). Зокрема, для обліку ПДВ до субрахунку 641 “Розрахунки за податками” відкривається окремий аналітичний рахунок “Розрахунки за податком на додану вартість” (наприклад, 6412 “Розрахунки за ПДВ”). До речі, також можливо запровадити ведення аналітичного обліку з іншою потрібною деталізацією обліку розрахунків з ПДВ (з використанням рахунків третього, четвертого порядку), що дозволить забезпечити узагальнення інформації, необхідної для складання податкової декларації та оперативного контролю розрахунків за цим податком. За кредитом субрахунку 641 “Розрахунки за податками” аналітичний рахунок “Розрахунки за податком на додану вартість” відображається виникнення податкових зобов'язань з ПДВ, а за дебетом - сума податкового кредиту з ПДВ та суми ПДВ, перераховані до бюджету.Крім того, Інструкцією № 291 для обліку ПДВ передбачено ще два субрахунки, а саме:643 “Податкові зобов'язання”, на якому ведеться облік суми податку на додану вартість, визначеної, виходячи із суми одержаних авансів (передоплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню);

При застосуванні продавцем касового методу податкового обліку суми податкового зобов'язання з ПДВ у момент відвантаження запасів відображаються за кредитом субрахунку 643 “Податкові зобов'язання” у кореспонденції з дебетом рахунків обліку доходів (701, 702, 712). На дату одержання коштів від покупця здійснюється запис: Дт 643 - Кт 641/ПДВ .

Не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними 5 /ПДВ* 200 3 Отримано кошти від покупця 311 361 1200.

44. Алгоритм визначення і обліку частки оподатковуваних і неоподатковуваних операцій.

Визначаються обсяги постачання в межах як оподатковуваних, так і неоподатковуваних операцій. У випадках, якщо мають та матимуть місце лише обсяги постачання в межах оподатковуваних чи неоподатковуваних операцій, розподіл ПДВ з придбання товарів, послуг, нематеріальних активів за часткою використання не здійснюється.Розподіл придбаних та/або виготовлених товарів/послуг, необоротних активів здійснюється на 3 групи за призначенням їх використання:перша – виключно в оподатковуваних операціях з постачання;друга – виключно в неоподатковуваних операціях з постачання;третя – частково в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях з постачання.Наголосимо, якщо придбані товари, послуги, нематеріальні активи можуть бути чітко ідентифіковані тільки між 1 та 2 групою, розподіл ПДВ з придбання товарів, послуг, нематеріальних активів за часткою використання не здійснюється.Перша група – це придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи з метою їх подальшого використання виключно в оподатковуваних операціях за нульовою чи основною ставкою.В таких випадках ПДВ підлягає включенню до складу податкового кредиту при виконанні всіх інших умов стосовно порядку формування податкового кредиту відповідно до ст. 198, 201 ПКУ. Як зазначено в п. 198.3 ПКУ, право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.Друга група – це товари, послуги, необоротні активи, що призначаються для використання виключно в неоподатковуваних операціях, а саме в операціях що:по-перше, не оподатковуються у зв’язку з визначенням місця постачання послуг за межами митної території України відповідно до п. 186.2, 186.3 ПКУ або постачання послуг за межами митної території України;по-друге, не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ;в-третіх, звільнені від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнені від оподаткування відповідно до підр. 2 розд. XX ПКУ, звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод).Тут, ПДВ не підлягає включенню до складу податкового кредиту відповідно до п. 198.4 ПКУ.Третя група – це товари, послуги, необоротні активи, що частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні. Саме в таких випадках, ПДВ підлягає включенню до складу податкового кредиту відповідно до ст. 199 ПКУ в частині використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

Соседние файлы в папке Подт кодекс