Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Шпоры(100).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
880.13 Кб
Скачать

9, Джерела сплати податків та зборів до бюджетів юридичними особами та порядок погашення податкових зобов’язань.

База оподаткування – це це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка, і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання

Джерелами самостійної сплати податкових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна і немайнових цінностей, випуску цінних паперів, у тому числі корпоративних прав, отримані у позику (кредит), а також з інших джерел з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Погашення податкових зобов'язань або податкового боргу платника податків може бути здійснено шляхом проведення взаєморозрахунків непогашених зустрічних грошових зобов'язань відповідного бюджету перед таким платником податків, що виникли згідно з нормами податкового або бюджетного законодавства чи цивільно-правових угод, строк погашення яких настав до моменту виникнення податкових зобов'язань платника податків. За податками, зборами які відповідно до закону справляються з об'єктів нерухомої власності, джерелом їх самостійної оплати можуть бути активи як власника таких об'єктів нерухомої власності, так і будь-якої іншої особи, на яку покладено обов'язок сплати, яка здійснюється виключно у грошовій формі. При цьому якщо особу, відповідальну за сплату податків, зборів не виявлено, податкові процедури, визначені цим Законом, застосовуються безпосередньо до об'єктів такої власності, які підпадають під податкову заставу та підлягають продажу за правилами, визначеними цим Законом.

У разі коли заходи з продажу активів платника податків за рішенням органу стягнення не привели до повного погашення суми податкового боргу, додатковим джерелом його погашення органом стягнення може бути визначено продаж активів платника податків, попередньо переданих ним у тимчасове користування чи розпорядження іншим особам відповідно до норм цивільно-правових договорів, або сума заборгованості інших осіб перед платником податків, право на вимогу якої переводиться на орган стягнення, включаючи право на отримання основної суми депозиту або кредиту, а також доходу за ними. Продаж або стягнення таких активів не зупиняє дію таких цивільно-правових договорів до кінця строків їх дії (крім депозитних договорів), а покупець таких активів набуває прав та обов'язків платника податків за такими договорами, у тому числі права на отримання доходу за ними. Якщо норми зазначеного цивільно-правового договору передбачають право кредитора на його дострокове припинення або збільшення розміру доходів за ним чи прийняття інших рішень, які приводять до швидшого повернення суми основного боргу та/або доходу за ним, орган стягнення зобов'язаний прийняти рішення про такі дії.

10, Основні елементи податку та збору.

Податок- - це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку, відповідно до Податкового кодексу.

Збір – це обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі, внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій. Обов'язкові елементи податку:

  • Платники податку - Юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, фіз. особи резиденти та неризеденти, мають, одержують об’єкти оподаткування або провадять діяльність, що є об’єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з Податковим кодексом

  • Об’єкт оподаткування – майно, товари, дохід чи його частина, обороти з реаліз. Тов., оп. З постачання товарів, та ін. об’єкти визнані податковим законод.

  • База оподаткування-це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об’єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка, і який використовується для визначення розміру податкового зобов’язання

  • Ставка податку- це розмір податкових нарахувань на (від) одиниці виміру бази оподаткування

  • Порядок обчислення податку;

  • Податковий період;

  • Строк та порядок сплати податку - Обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати або відбутися

  • Строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку.

Соседние файлы в папке Подт кодекс