Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
767.49 Кб
Скачать

90.Визначення ціни акцій та облігацій.

Номінальна вартість облігацій-це її об’явлена вартість. Купонна ставка відсотка означає, що емітент буде сплачувати визначену суму за визначений період. Купонна ставка=(Купонний дохід)/(Номінальна вартість)

Вартість облігацій розраховується наступним чинном:1)розрахувати теперішню вартість доходу; 2)розраз номін вартість; 3)додати два попередніх пункта.

Оцінка акцій, визначаються три фактора:1)річні дивіденди; 2)темп приросту дивідендів; 3)ставка дисконту.

Для оцінки вартості привілегірованих акцій і акцій з постійним дивідендом приміняють формулу:Vp=D(постійний дивіденд)/K(ставка дисконту).

Приклад:компанія випускає привілегіровані акції з годовим дивідендом $2. дисконтна ставка акцій-10%. Визначити річну вартість акцій. Vp=2/0.1=$20.

Оцінка акцій з постійним приростом дивіденда проводиться за формулою Гордона:Pa=D0(1+d)/(Ks-d) або D1/(Ks-d), де Pa-ціна акцій з постійним приростом дивідендів, D0-останній виплачений дивіденд, D1-очикуємі дивіденди на 1 акцію через рік, Ks-ставка доходу, d-темпи приросту дивіденда.

Приклад:визначити ціну акцій з постійним приростом дивідендів. Останній раз фірма виплатила за акцію дивіденд $1,8, але дивіденди будуть щороку збільшуватися на 6%, ставка дивіденда-11%. Ра=1,8(1+0,06)/0,11-0,06=38,18 Якщо ставка дивіденду збільшиться на 15%, то Ра=1,8(1+0,06)/0,15-0,06=21,2

91.Управління позиковим капіталом.

Капітал -частина фін ресурсів,які призначені для розвитку виробного-торгового процесу, тобто купівлі ресурсів, предметів та засобів праці, робочої сили та інших елементів виробництва.

Позичений К, використовуваний під-вом, характеризує в сукупності об’єм його фін зобов’язань, які можна диференціювати слідуючим чином: 1) довгострокові фін зобов’язання (всі форми функціонуючого запозиченого К зі строком його використання більше 1 року. Основними формами цих зобов’язань є довгострокові кредити банків і довгострокові запозичені кошти, строк погашення яких ще не наступив або не погашені в передбачений строк); 2) короткострокові фін зобов’язання (всі форми залученного запозиченого К зі строком його використання до 1 року. Основними формами є короткострокові кредити банків і короткострокові запозичені кошти, різні форми кредиторської заборгованості під-ва та інші короткострокові фін зобов’язання). На залучення позичкових К впливають об’єктивні фактори, які пов’язані з сезонними коливаннями вир-ва прод-ї, періодом обертання, тривалістю вир-го циклу, нерівномірним формуванням витрат; до необ’єктивних (але і не суб’єктивних) факторів відносяться форми розрахунків, діюча система оподаткування, тимчасові фін ускладнення діяльності під-в.

Позитивність позикового капіталу:1)широкі можливості залучення; 2)збільшення фін потенціалу під-ва при необхідності значного збільшення темпів росту обєма госп-ої д-ті; 3)можливість збільшити приріст рентабельності власного капіталу за рахунок забезпечення розширення рентабельності.

Недоліки позикового капіталу:1)важкість залучення, т к це залежить від рішення кредиторів, яке при опредиленном негативному іміджі під-ва можуть відмовити у видачі кредиту; 2)необхідність предоставлення визначених гарантій або застав на платній основі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]