Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
767.49 Кб
Скачать

73. Поняття та розрахунок доданої вартості, брутто, нетто-результатів експлуатації інвестицій та економічної рентабельності активів.

Поняття доданої вартості, брутто, нетто-результатів експлуатації інвестицій та ЕК рентабельності активів є базовими показниками у фін менеджменті.

1. Додана вартість. Коли із вартості прод-ї, виробленої під-вом за певний час, включаючи збільшення запасів готової прод-ї, вартість реалізації, а також роботи для внутрішнього споживання відняти вартість матеріальних засобів, які споживались одержимо показник доданої вартості.

Показник складається з: *оплати державі; *оплати праці; *%-в за кредит; *виплат різним інвесторам; *прибутку на вкладений капітал.

2. Брутто рез-т експлуатації інвестиції (БРЕІ). БРЕІ = «Додана вартість» – «Витрати на оплау праці і пов’язані з нею платежі»

3. Нетто рез-т експлуатації інвестиції (НРЕІ). НРЕІ = БРЕІ – Витрати на відновлення основних засобів

Це ек ефект, який знімається під-вом з витрат. На практиці для швидкості розрахунків за НРЕІ приймають приб, збільшений на суму фактичних фін витрат по заборгованості.

НРЕІ = Приб - % за кредит

4. Ек рентаб активів (ЕРа). Ера = [НРЕІ / (Активи – Кредит заборг]*100%

ЕPа = [(НРЕІ / Оборот)*100%]*[(Оборот/(Активи –Кредит заборг))*100%]

ЕРа = КМ*КТ

Комерційна маржа (КМ) показує який результат експлуатації інвестиції приходиться на кожну грош 1 обороту.

Коефіцієнт трансформації (КТ) показує скільки грош одиниць обороту знімається з кожної грошової одииці активу. Тобто, який оборот трансформації кожної грош 1 активу.

74. Аналіз безбитковості фірми.

Аналіз беззбитковості є обов’язковим для будь-якої компанії і відомий як аналіз критичних співвідношень загальної виручки від реалізації продукції і об’єму виробництва, а також як аналіз порогу рентабельності або аналіз порогу прибутковості.

Використовується для визначення обсягів продаж при якому компанія буде здатна покрити всі свої витрати без отримання прибутку.

Аналіз беззбитковості відповідає на такі питання: * Чи збільшується можливість беззбиткової роботи компанії чи вона зменшується з часом? * Чи покриє збільшення обсягів продажу витрати? * Чи підвищиться прибутковість компанії після впровадження нового продукту на ринок? * Чи окупається модернізація виробництва?

Для аналізу беззбитковості використовують два методи: 1) графічний 2) аналітичний

1) Графічний аналіз.

Повна СВ

продаж

К

О Сумарні витрати

Об'єм вир-ва

К – кількість (шт.), О – обсяг (грн.)

В точці О підприємство отримує приб = 0, але при цьому всі витрати покриваються. Чим далі від точки О, тим більший прибуток.

2) Аналітичний: виходячи з графіка розраховується формула беззбитковості

Сумарний дох = Сумарні витрати

Ц*К = Змін витр *К + Пост витр

Ц*К –Змін витр*К = Пост витр

К = Пост витр / (Ц-Змін витр)

К з урах0ням приб = (Пост витр + План норма приб)/ (Ц – Змін витр)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]