Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
767.49 Кб
Скачать

92.Управління грошовим потоком-оплата рахунків суб’єктів господарювання.

Форм-ня цього ГП пов’язано з осн д-тю. Він є домінуючим з точки зору абс розміру, форм-ся регулярно у часі і суттєво впливає на пот фін стан, на платоспр під-ва. З цим потоком пов’язано виникненн кред заборг-ті. Особл-ті форм-ня цього потоку пов’язані з мінімізацією абс суми, поліпшенням складу та структури, формуванням ГП в часі. Фактори, що вплив на абс суму: 1) обсяг вир-госп д-ті; 2) рівень цін; 3) обсяг запасів ТМЦ; 4) оплата штрафів. Фактори, що вплив на форм-ня ГП в часі: 1) умови, зміст, заключення договорів, форма розр-ків, 2) платоспр-ть під-ства. Суттєво!!!!, щоб цей ГП був рівномірним в часі.

Задачі управління 1) абс скороч ГП:  мат витрат (пост фактор);  запасів ТМЦ (тимчас фактор);  варт-ті ТМЦ; 2) не допускати поруш строків оплати по рахyнках СГ (через втрату довіри та сплату штрафів): забезп-ня стійк платоспр-ті; операт контроль за здійсн платежів по рах-ках; 3) скорочення поточних оплат рахунків СГ: встан-ня пост контактів с постач-ми; стабіл-ія фін становища під-ва; використання векс форми розр-ку; 4) рівномірне форм-ня ГП в часі: цілеспрямована робота при заключенні договорів на постачання; викор-ня векс форм розр-ків;  платоспр-ті.

93.Капітал фірми та його структура.

Капітал – загальна вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, авансований у формування активів підприємства. Протягом поточної діяльності у підприємства форма капіталу постійно змінюється, тобто перетворення одних ресурсів на капітал, інших на товар або інші цінності. При створенні підприємства ВК=А, а в процесі господарської діяльності коли підприємство залучає кошти із зовнішніх джерел ВК=А-З. Капітал можна розглядати як: 1) кошти, спрямовані в оборот і які приносять доход від його обороту; 2) багатство, яке використовується для отримання прибутку; 3) джерела коштів, які використовуються для фінан-ня активів підприємства; 4) загальна вартість засобів, які можуть виступати в грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, інвестованих для формування активів підприємства. Основні характеристики капіталу: 1) К – це основний фактор вир-ва, дає можливість об’єднати всі ф-ри вир-ї діяльності. 2) К представляє собою фін ресурси під-ва, які приносять доход, може виступати самостійно як форма позичкового К 3) К є джерелом формування поточного та майбутнього добробуту його власників (спожита частина та накопичена частина відповідно). 4) Динаміка К під-ва. ↑ вартості К під-ва свідчить про зростання його прибутку та ефективність його розподілу в використанні. ↓ обсягів власного К під-ва може бути результатом збиткової роботи під-ва або неефективного під-ва. 5) К під-ва є мірилом ринкової вартості під-ва, розмір власного К під-ва визначає потенціальну можливість, залучення позичкових фін коштів. Власний і позичковий К формують базову оцінку ринкової вартості під-ва вцілому

Класифікація капіталу. 1. За належністю підприємства: власний, залучений; 2. За метою використання: виробничий, позичковий, спекулятивний; 3. За формою фінансування: фін., мат., немат.; 4. За об’єктом інвес-ння: основний, оборотний; 5. За формою власності: приватний, державний; 6. За орг-прав формою діяльністю: акціонерн., пайовий, індивід.; 7. За характером вико-ння власниками: споживчий, нагромаджений; 8. За хар-ом викор-ння в госп. процесі: працюючий, непрацюючий.

Виокремлюють капітал:-активний (діючий, функціонуючий); -пасивний, який відображає джерела фінансування і оплату діючого, тобто активного.

Активний і пасивний капітали знаходяться в єдності, не дивлячись на те, що представляють різну хвр-ку всього капіталу під-ва. У процесі госп-ої д-ті відбувається постійний оборот капіталу. Послідовно капітал змінює грошову форму на матеріальну, яка трансформується в різні форми у відповідності з умовами виробничо-комерційної д-ті, і знову приймає форму грошових средств для нового кругообігу.

ІV.Дебіторська заб-ть

І.Грош средства і короткострок ЦП

ОК

ІІІ.ГП, НЗВ

ІІ.Комплектуючі напівфабрикати, матеріали, сирье

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]