Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
767.49 Кб
Скачать

71. Політика залучення позикових коштів.

До складу позичкового кап-лу входять такі елем-ти:1)довгострокові фін.зобов-ня;2)короткострокові фін.зобов-ня;3)кредитор.забор-ть. Довгострокові фін.зобов-ня розгляд-ся як довогостроковий позичковий кап-л, що є джерелом фінанс-ня позаоборот-х активів і частини оборот-х активів.Другою формою залучення довогострок-го кап-лу є випуск облігаційних позик. Акціонерне товаритство має право розміщувати облігації згідно до рішення ради директорів, якщо інший порядок не визначено його статутом. Облігація засвідчує власника право власника вимагати її погашення у встановлений термін. У рішенні про емісію облігацій повинні визначатись форми, строки та інші умови їх розміщення.Номінальна вартість усіх випущених облігацій не повинна перевищувати розмір статутного капіталу товаритства або розмір забезпечення. Товаритство може випускати облігації зі строком погашення за серіями у визначені терміни.Погашення облігацій може здійснюватись в грошовій формі або майном відповідно до рішення про їх випуск. Товаритство не може розміщувати облігації, які можуть конвертуватися в акції, якщо кількість оголошених акцій належить відповідним категоріям і типам, право на придбання яких надають такого роду цінні папери. Підприємство може отримати кредити в комерційних банках під забезпечення векселів або інших боргових цінних паперів. Повернення п/п-вом таких кредитів здійснюється з поточних рахунків підприємстива або за рахунок коштів, отриманих банком від дебіторів під час оплати векселів.Підприємство несе відповідні витрати за залучення капіталу. Ці витрати пов’язані зі сплатою % за кредитами та позиками.Фін.довогострокові зобовязання можуть бути конвертовані і не конвертовані. Довгострокові конвертовані зобовязання повязані з кредитами і позиками, які п/п отримало на умовах, згідно з якими у випадку їх непогашення у визначений термін, до кредиторів переходить певна кількість акцій або вони володітимуть частиною вкладу в статут.капітал. Довгострокові неконвертовані зобовязання не повязані з певними умовами надання кредиторам прав на отримання акцій або володіння частиною статут.кап-лу в разі неповернення кредитів та позик.Порівнююючи довгострокові кредити з фінансуванням ч/з позики,, які залучаються ч-з фондовий ринок доцільно відзначити такі переваги:1)п/п нен енсе витрат щодо випуску документарних емісійних цінних паперів, на їх розміщення;оплату послуг фін-х посеред-ків;2)умови надання кредиту визначаються партнерами за кожного кредитною угодою;3)термін отримання кредиту від банку з моменту його оформлення завжди менший порівняно з надходженням коштів з фондового ринку.Короткостроковий позичковий кап-л залучається п/п відповідно до кредит.договору, укладеного з банками.У бух.обліку короткострокові кредити і позики відображ-ся як короткострокові зобовязання зі строком покриття обор-х акт-в.Позики м.б.у вигляді облігацій;привфілейованих акцій;фін.векселів;інших боргових цінних паперів. Позиками вважаються і суми до сплати за фін.лізінг.

70. Значення та ціль фінансового аналізу в здійсненні функцій фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент складається з 3 блоків:*фінансовий аналіз;*керування активами;*керування пасивами.Фінансовий аналіз є основою для керування фінансами підприємства. В укрупненому виді він містить у собі 3 напрямка:1)оцінка фінансових потреб підприємства;2)розподіл потоків коштів у залежності від конкретних планів підприємства. Визначення додаткових обсягів приваблюваних фінансових ресурсів і каналів їхнього одержання, тобто кредити, вишукування внутрішніх резервів, додатковий випуск акцій і облігацій.3)забезпечення жорстокої системи фінансової звітності, що об'єктивно відбивала би процеси і забезпечувала б наочність у контролі за фінансовим положенням підприємства. Фінансовий аналіз використовується як головний спосіб формування вироблення, деталізації і використання розвитку стратегії підприємства, а також знаходить застосування при реалізації усіх функцій фінансового менеджменту.

У поле зору фінансового аналізу лежать питання: -поточного руху фінансових ресурсів, їхнього формування і використання;-поточне короткострокове і довгострокове планування діяльності;-бюджетирование, тобто розробка операційного бюджету, бюджету наявних засобів, бюджету капіталу;-ефективне розміщення коштів у різних витратах і грошових статтях;-мінімізація ризиків;-мобілізація фінансових ресурсів;-мінімізація податків;-максимізація прибутку;-аудит і т.д..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]