Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 3.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
767.49 Кб
Скачать

11.Управління вхідними грошовими потоками, їх склад та задачі.

Грошовий потік класифікується як вхідний за умови, коли рух коштів у рамках господарської операції, що генерує такий грошовий потік, веде до збільшення абсолютної величини грошових коштів, які перебувають у розпорядженні підприємства на певний момент часу. Сукупність вхідних грошових потоків є складовою чис­того грошового потоку суб'єкта господарювання. Сукупність вхід­них грошових потоків суб'єкта господарювання складається з виручки від реалізації товарів, робіт, послуг; надходження від іншої реалізації; отримання фінансових кредітів; розміщення корпоративних прав; розміщення корпоративних облігацій; надходження доходів від фінансових інвестицій; цільове фінансування; отримання безповоротної фінансової допомоги; отримання поворотної фінансової допомоги; надходження від орендної плати, роялті; надходження від дезінвестицій. Організацію управління грошовими потоками підприємства із високим рівнем диверсифікації фінансово-господарської діяльно­сті доцільно здійснювати на основі поопераційного менеджменту (АВМ). Так, для потреб управління грошові потоки суб'єкта гос­подарювання поділяють у розрізі центрів формування таких гро­шових потоків, що дає змогу забезпечити прийняття адекватних управлінських фінансових рішень відповідно до специфіки окре­мих господарських операцій та особливостей їх виконання.

Зміст управління вхідними потоками: - Визначення обсягу і періо­дичності надходження коштів; - Аналіз факторів, що вплива­ють на формування окремих грошових потоків в абсолютній сумі і часі; - Визначення впливу грошових потоків на поточний фінансо­вий стан підприємства, а також кінцеві результати фінансово-господарської діяльності; - Контроль за формуванням гро­шових потоків і прийняття рі­шень щодо їх управління.

Завдання управління грошовими потоками: Збільшення кількості вхідних грошових потоків та оптиміза-ція їх структури; - Збільшення абсолютної суми грошових потоків; - Прискорення в часі надходження коштів від інших господарюючих суб'єктів; - Зниження витрат підприємства, пов'язаних з надходженням грошових коштів; - Забезпечення стабільного фінансового стану підприємства, підвищення ефективності його роботи

12. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

Оцінка фінансової стійкості підприємства має на меті об’єк­тивний аналіз величини та структури активів і пасивів підприємства та визначення на цій основі міри його фінансової стабільності й незалежності, а також відповід­нос­ті фінансово-господарської діяльності підприємства цілям його статутної діяльності. Відповідно до показника забезпечення запасів і витрат власними та позиченими коштами можна назвати такі типи фінансової стійкості підприємства: абсолютна фінансова стійкість; нормально стійкий фінансовий стан; нестійкий фінансовий стан; кризовий фінансовий стан. Фінансово стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних джерел спроможне забезпечити запаси тв витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розраховуватись за своїми зобов’язаннями. Оцінку фінансової стійкості підприємства доцільно здійснювати поетапно, на основі комплексу показників. Для характеристики фінансової стійкості підприємств доцільно використовувати, в першу чергу, шість таких показників: 1. Коефіцієнт автономії(фінансової незалежності) – Кавт, що показує, яку частину у загальних вкладеннях у підприємство складає власний капітал. Він характеризує фінансову незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування його діяльності.Кавт=Власний капітал/Підсумок балансу. Оптимальне значення >0,5. 2.Коефіцієнт фінансової стійкості– Кф.с– що показує співвідношення власних і залучених засобів, вкладених в діяльність підприємства. Характеризує здатність підприємства залучати зовнішні джерела фінансування.Кф.с.= Власний капітал/ Загальна сума зобав’язань.Оптимальне значення >1,0 3.Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами– Кзвз– показує, яка частина матеріальних оборотних активів фінансується за рахунок засобів чистого оборотного капіталу. Кзвз = Власні оборотні засоби/Матеріальні оборотні активи. Оптимальне значення >0,1 4.Коефіцієнт ефективності використання активів– Кеа– показує, скільки чистого прибутку має підприємство в середньому на кожну гривню загальних вкладень в його діяльність. характеризує прибутковість цього капіталу, яким володіє підприємство, незалежно від джерел його надходження. Кеа= Чмстий прибуток/Середня величина активів Оптимальне значення - зростання 5.Коефіцієнт ефективності використання власного капіталу (коефіцієнт прибутковості власного капіталу) – Кевк– показує, скільки чистого прибутку має підприємство в середньому на кожну гривню власного капіталу, тобто характеризує ефективність власних інвестицій. Кевк=Чистий прибуток / Середня величина власного капіталу. Оптимальне значення – зростання 6.Коефіцієнт співвідношення необоротних і оборотних активів– Кн/об– характеризує співвідношення необоротних і оборотних активів. Кн/об= Необоротні активи/ Оборотні активи. Оптимального значення немає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]