Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

28.Управління формуванням собівартості продукції і її вплив на формування прибутку від реалізації.

Собівартість є узагальнюючим якісним показником діяльності підпр-ва, показником її ефективності. Єсобливості у формуванні собівартості продукції залежно від сфери діяльності, галузі господарства.

Собівартість продукції-це виражені в грошовій формі потчні витрати підпр-ва на їх виробництво (виконання) та реалізацію.

Витрати на виробництво продукції утворюють виробничу собівартість, витрати на виробництво та реалізацію-повну собівартість.

Склад витрат, що їх можна відносити на собівартість, регламентований державою. Постановою Кабміну України були затверджені Типові положення з питань планування, обліку і калькулювання собівартості продукції у промисловості, с/г, будівництві, торгівлі, собівартості науково-дослідних та дослідно конструкторських робіт тощо.

На основі Типових положень розроблено відомчі, галузеві положення, інструкції, що визначаютьпорядок визначення планової і фактичної собівартості продукції.

Ускладі витрат, що включаються у собівартість, розмір окремих з них також регулюється державою встановленням нормативів відрахувань. Це передусім стосується ттаких лелментів витрат: відрахування на соц заходи, амортизація основних фондів і нематеріальних активів, витрати на фінансування ремонту і поліпшення основних фондів, інші витрати.

Можливість впливу підпр-ва на названі елементи витрат є обмеженою. Однак вона можлива з допомогою належного управління показниками, до яких застосовуються встановлені нормативи відрахувань: витрати на оплату праці, структура і джерела її виплати; вартість основних виробничих фондів, що належать підпр-ву, їх структура і джерела формування.

Взаємозвязок собівартості продукції та прибутку від реалізації продукту прямий: якщо собівартість продукцій збільшується, одночасно прибуток зменшується і навпаки-коли собівартість зменшується, прибуток збільшується (за умови, що ціна реалізації продукції залишається незмінною під впливом ринкових факторів).

29.Управління формуванням цін на продукцію і їх вплив на формування прибутку.

Цінова політика є однією із складових системи управління операційними доходами та важливим механізмом забезпечення пріоритетів екном-го розвитку підрп-ва. Можливість здійснення підпр-ми власної диференційованої цінової політики є одним із досягнень реформ, що здійснюються в Україні. В процесі формування цінової політики підпр-ва мають слідувати таким основним принципам:

забезпечення взаємодії власної цінової політики із загальною політикою управління прибутком і пріоритетними цілями здійснення операційної ді=ті.

Забезпечення ув’язки цінової політики з кон’юнктурою товарного ринку.

Забезпечення комплексного підходу до встановлення рівня цін на товари у поєднанні з рівнем післчпродажного обслуговування покупцв.

Здійснення активної цінової політики на ринку.

Забезпечення динамізму цінової політики.

Істотний вплив на обсяг реалізації продукції, а також і на прибуток від реалізації справляє розмір прибуттку, що включається в ціну виробів. За умов формування ринкової економіки держ-го регулювання рентабельності продукції, як правило, уже нема. Отже, створюється можливість збільшення прибутку підпр-ва за рахунок збільшення частки прибутку вціні окремих виробів. Цьому сприяє відсутність належної конкуренції, монопольне становище деяких підпр-ств у виробництві і реалізації багатьох видів продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]