Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

88.Фін.План-основа упр-ня фін.Рес-сами.

За ринк.ек-ки для вирішення вир-чих та комерц.завдань,які потребують вкладання коштів, необхідною є розробка внутрішньофірмового док-та-бізнес-плану. Він подає інф-цю про те,як функціонуватиме під-во,яке місце займатиме на ринку,його вир-чі хар-ки,принципи та методи керівництва під-вом,програму упр-ня фін-сами та перспективи розвитку. Фін.план-це найважл.елемент бізнес-плану, який складається як для обгрунтування конкр-х інвест-х проектів, так і для упр-ня поточною та стратегичною діяльністю. Він включає такі складові:

-прогноз обсягів реал-ції;

-баланс грош.надходжень та витрат;

-таблицю доходів та витрат;

-прогнозований баланс активів та пасивів під-ва;

-розрахунок точки беззбитковості.

Під-ва можуть складати фін.план у будь-якій довільній формі або не складати зовсім. Найпошир.формою фін.плану є баланс доходів та витрат.Складання фін.плану може відб-ся в 3 етапи:

1)аналіз очікуваного вик-ня плану поточного року;

2)розгляд та вивчення вир-чих та маркет-х пок-ків, на підставі яких розраховуватимуться планові фін.пок-ки;

3)розробка проекту фін.плану.

Мета складання фін.плану полягає у взаємоузгодженні доходів та витрат.За перевищення доходів над витратами сума перевищення напр-ся в рез.фонд. Коли витрати перевищують доходи,визнач-ся сума фін.рес-сів,якої бракує.Розробка фін.плану починається з розр-ку пок-ків доходної, а потім витратної його частини.Фін.план складається на рік з розбивкою по кварталах.

89. Оперативний фін.План і його місце в фін.Менедж-ті.

Фін.план показує обсяг фін.рес-сів,необх-х для поточної та довгострокової діяль-ті. Він є оріентиром для фін.роботи під-в у план.році. Виконання фін.плану здійсн-ся безпосередньо в процессі фін-госп діяль-ті,забезпечуючи стабільну платоспр-ть під-ва шляхом оперативного фін.план-ня. З цією метою доцільно складати баланс грош.надходжень. Він показує, коли в під-ва виникають тимчасово вільні кошти,а коли воно має додаткову потребу в них.Це дає фін.менеджеру можл-ть тимчасово вільні фін.кошти вкласти на депозитні рахунки ком.банків або інвестувати в цінні папери для одержання доходів, а в періоди, коли виникає додаткова потреба,- забезпечити залучення коштів. Оперативне фін.план-ня полягає в складанні та використанні платіжного календаря(пк). Його складають на квартал із розбивкою по місяцях або на місяць із розбивкою по декадах. У пк відображається весь грош.оборот під-ва, осн.частина якого проходить ч-з розрах-й,валютний,позиковий та ін.р-ки під-ва в банку. У пк відбито рух грош.коштів стосовно їх надх-ня та викор-ня. У пк показаний весь грош.оборот за певний проміжок план.періоду. Пк дає можл-ть фін.службам під-ва забезпечити оперативне фін-ня,виконання розр-х та плат-х зобовязань, фіксувати поточні зміни платоспр-ті під-ва та лікв-ті його активів. Він уможливлює спостереження за станом об-х коштів та вказує на необх-ть використання позикових та залучених коштів у план.періоді.Важл.місце в оперативній фін.роботі під-ва займає своєчасне погашення кредит-ї, а також своєчасне стягнення дебіт-ї заб-ті. На під-ві має бути організований повсякденний операт.контроль за платежами та надходж-ми мат.цінностей,виконанням фін.зобов-нь перед бюджетом, позабюдж.фондами,банками. Необхідно періодично перевіряти дебіт-ку заб-ть за даними бух-го обліку та звітності,мат-лами звірки витрат та інвентарізації.Пк конкретизує поточний фін.план, уточнює його пок-ки, дає змогу використати наявні резерви для підвищення еф-ті використання фін.рес-сів під-ва, дає точніше уявлення про стан платежів та розрахунків у періоді,що аналізується. З допомогою пк пост-но контр-ся платоспр-ть під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]