Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

34. Фактори, що впливають на формування прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства та шляхи збільшення абсолютної суми.

Розмір прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, головним чином, залежить від пропорцій розподілу прибутку між підприємством і державою, які, переважно, формуються під впливом податкової політики держави. На ці пропорції впливають: 1) Кількість податків, що сплачуються за рахунок прибутку; 2) Порядок обчислення податків та інших платежів, що сплачуються за рахунок прибутку; 3) Податкові пільги, які надаються підприємствам.

З балансового прибутку виключається наступне: рентні платежі; плата за землю; податок з власників транспортних засобів; податок на прибуток; податок на нерухомість. Після всіх цих вирахувань отримаємо прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства. Найбільш вагомим елементом, який вираховується з балансового прибутку, є податок на прибуток. Тому найбільш ефективно впливати на прибуток у розпорядженні підприємства ми можемо, впливаючи саме на податок на прибуток.

Зменшення суми податку на прибуток пов’язене з рядом обставин: 1.Збільшення валових витрат, до яких включаються - витрати на виробництво і реалізацію продукції (але збільшення цих витрат недоцільне, так як призводить до скорочення реального прибутку); - витрати на фінансування утримання соціальної інфраструктури підприємства за рахунок чистого прибутку; - фінансування благодійної діяльності за рахунок чистого прибутку (не більше 4% від суми оподаткованого прибутку за попередніц період). 2. Збільшення амортизаційних відрахувань. Можливості: - значно підвищити норми А; - амортизаційні відрахування здійснюються на суму всіх витрат, які пов’язані з поліпшення основних фондів (кап. ремонт, реконструкція, модернізація осн. фондів), на валові витрати відноситься не більше 5% вартості осн. фондів; - є можливість здійснення прискоренолї А осн. фондів. 3. Управління використанням чистого прибутку: - нарахована сума податку на прибуток зменшується на суму податку за землю сільськогосподарського призначення; - нарах. сума податку на прибуток зменшується на суму прибутку, який використовується на придбання торгового патенту.

35. Чистий прибуток підприємства, фактори, що впливають на його формування та шляхи збільшення.

Чистий прибуток = Прибуток у розпорядженні – Штрафи. Для того щоб збільшити чистий прибуток підприємства, необхідно зменшувати штрафи.

Штрафи сплачуються у таких випадках: 1. За порушення господарських договорів; 2. За порушення податкового законодавства: - несвоєчасне подання звітності по оподаткуванню, - несвоєчасне перерахування податків, - приховування об’єктів оподаткування. 3. Сплата % банкам за користування кредитами при несвоєчасному погашенні кредитів, а також підвищення процентних ставок при продовженні терміну користування кредитом.. 4. Плата за воду, яку використовує підприємство з господорських водосистем у двох випадках: - при перевищенні лімітів використання води; - при несвоєчасному заключенні договорів на використання води.. 5. За несвоєчасно інформування центрів зайнятості про скорочення робочих місць, а також невиконання квоти на створення робочих місць для інвалідів. 6. Внесення рентної плати, яка перевищує 5% вартості майна, взятого в аренду при аренді державного майна (сплачується різниця).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]