Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

48.Вартість капітала, її сутність та сфера використання.

Важливою умовою ефективного управління к. підпри-ва є оцінка його вартості. Вартість к. – являє собою ціну, яку підприємство платить за його залучення з різних джерел. К. як інші фактори вир-ва має певну вартість. Ця вартість к. впливає на рівень операційних і інвестиц-х витрат підпри-ва, а також на окремі напрямки діяльності підпри-ва в цілому.

Основні сфери виникнення показників вартості кап-лу в діяльності підпри-ва:

1.Вартість к. використовується при визначенні прибутковості операційної його діяльності. Вартість к. підпри-ва характеризує частину прибутку, яка має бути сплачена за використання сформованого к. підпри-ва, а також залучення нового к.

2.Показник вартості к. підпри-ва використовується при здійсненні реальних інвестицій. Рівень вартості к. виступає як дисконтна ставка у відповідності з якою визначають грошовий поток при визначенні ефективності окремих проектів реальних інвестицій.

3.Вартість к. підпри-ва використовується як базовий показник при визначенні ефективності фін. інвестицій. При оцінці прибутковості окремих фін.інструментів базою порівняння виступає показник вартості к. Цей показник дозволяє оцінити не тільки реальну ринкову вартість або доходність окремих інструментів фін.інвестування, але й сформувати найбільш ефективні напрямки і види цього інвестування на попередній стадії формування інвестиційного портфеля.

4.Вартість к. підпри-ва використовується при прийнятті рішень відносно використання оренди-лізингу. Вартість обслуговування фін.лізінгу не повинна перевищувати вартість формування власних основних фондів.

5.Показник вартості капіталу використовується при прийнятті рішень відносно структури к., тобто джерел формування к. При цьому и використовуємо фін. ліверідж, тобто підпри-ва визначають використання позичкових коштів для формування к., яке дозволяє отримати додатковий прибуток на власний к.

6.Показник вартості к. використовується при визначенні рівня ринкової вартості підпри-ва в цілому. Зниження рівня вартості к. призводить до відповідного зростання ринкової вартості підпри-ва і навпаки.

7.Показник вартості к. є одним з критеріїв оцінки формування відповідного типу фінансування підпри-вом своїх активів, в першу чергу оборотних коштів. Підприємство формує агресивний, помірний (компромісний) або консервативний тип політики фінансування активів.

49.Власний капітал підпри-ва, його сутність, форми та їх характеристика.

Власний капітал підпри-ва – є важливою фін. базою в його діяльності. Основа діяльності підпри-ва. На діючих підпри-вах ВК приймає такі форми:

1.Статутний фонд – початкова сума ВК, яка інвестується для формування активів напочатку здійснення діяльності. Розмір статутного фонду (або ВК) визначається статутом підпри-ва. Для підпри-ва окремих сфер діяльності (банківська, страхова), а також окремих організаційно-правових форм (АТ, ТОВ) розмір статутного фонду регулюється законодавством.

2.Резервний фонд підпри-ва (резервний капітал) – зарезервована частина власного к. підпри-ва передбачена для внутрішнього страхування в його госп-кій діяльності. Розмір РК визначається засновницькими документами. Основним джерелом є прибуток. В ряді випадків держава регулює розмір мінімальних відрахувань від прибутку і загальний розмір РК.

3.Спеціальні цільові фін. фонди підприємств. Ці фонди створюються з метою послідовного цільового використання для збільшення к. підпри-ва. До таких фондів можна віднести:

амортизаційний фонд;

ремонтний фонд;

фонд розвитку вир-ва;

фонд фінансування соціального розвитку;

фонд охорони праці;

фонд спеціальних програм.

4.Нерозподілений прибуток – це частина прибутку, що отримана, але не використана в попередньому періоді на споживання його власниками (акціонерами, пайовиками), а також персоналом підпри-ва. Ця частина прибутку реінвестується для розвитку вир-ва (капіталізується). Таким чином НП забезпечує розвиток вир-ва в послідуючих періодах.

5.Інші форми власного капіталу. До них відносяться розрахунки за майно (при сдачі його в аренду), розрахунки з учасниками (по виплаті їм доходів у формі процентів або дивідендів) і деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]