Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

56.Оцінка вартості і управління залученням позиченого капіталу у формі фінансового кредиту.

Визначення вартості ПК оцінюється окремо з урахуванням двох джерел його залучення:

що стосується банківського кредиту;

що стосується фінансового лізінгу.

Вартість банківського кредиту для позичальника визначається на основі %-х ставок, які формують основну частину витрат по обслуговуванню отриманого кредиту. Крім того, при визначенні витрат на обслуговування кредиту необхідно враховувати і інші витрати: по страхуванню кредиту позичальника. На вартість обслуговування кредиту також впливає податкова політика держави, оподаткування прибутку.

Вартість фін.лізінгу визначається на основі ставки лізінгових платежів. При цьому враховується поступове повернення основного боргу, визначається виходячи з річної норми амортизації активів (основні фонди), залучених на умовах фін. лізінгу, та вартість безпосереднього обслуговування лізінгового боргу. При визначенні вартості фін.лізінгу необхідно враховувати 2 критерії для прийняття рішення:

1.Вартість фін.лізінгу не повинна перевищувати вартість банківського кредиту, який міг би бути отриманий на відповідний період для придбання основних фондів.

2.Використання фін. лізінгу повинно супроводжуватись зменшенням витрат підпри-ва з метою підвищення прибутку.

57.Оцінка вартості і управління залученням позиченого капіталу у формі облігацій позики.

Оцінюється на базі ставки купонного проценту за нею, який формує суму періодичних купонних виплат. Якщо облігація продається на інших умовах, то базою оцінки виступає загальна сума дисконту за нею, що виплачується при погашенні. В першому випадку оцінка здійснюється за формулою: ВОЗк=(СК*(1-Спп))/(1-ЕВо), де ВОЗк – вартість запозиченого капіталу, залученого за рахунок емісії облігацій, %; СК – ставка купонного процента по облігаціях, %; Спп – ставка податку на прибуток, виражена десятичним дробом, ЕВо – рівень емісійних витрат по відношенню до об’єму емісії, виражений десятичним дробом.

У другому випадку розрахунок вартості здійснюється за формулою: ВОЗд=(Др*(1-Спп)*100)/((Нор)*(1-ЕВо)), де ВОЗд – вартість запозиченого к., який залучається за рахунок емісії облігацій, %; Др – середньорічна сума дисконту по облігаціях; Но – номінал облігації, що підлягає погашенню; ЕВо – рівень емісійних витрат по відношенню до суми залучених за рахунок емісії коштів, виражений десятичним дробом.

Управління вартістю залучаємого к. в цьому випадку призводиться до розробки відповідної емісійної політики, яка забезпечує повну реалізацію емітуємих облігацій на умовах, не вище середньоринкових.

58.Оцінка вартості і управління залученням товарного (комерційного) кредиту.

Оцінюється у розрізі двох форм його представлення: а) по кредиту у формі короткострокової відстрочки платежу; б) по кредиту у формі довгострокової відстрочки платежу, оформленої векселем.

А) вартість товарного (комерційного) кредиту, що надається у формі короткострокової відстрочки платежу, на перший погляд представляється нульовою, тому що у відповідності з комерційною практикою відстрочка розрахунків за поставлену продукцію в межах обумовленого строку (як правило, до 1 місяця) додатковою платою не обкладається. Інакше кажучи, зовнішньо ця форма кредиту виглядає як безоплатна фін.послуга, що надається постачальником. Однак у реальності це не так. Вартість кожного такого кредиту оцінюється розміром знижки у ціні продукції, при здійсненні готівкового платежу за неї. Якщо за умовами контракту відстрочка платежу дозволена в межах месяця з дня поставки продукції, а розмір цінової знижки за готівковий платіж складає 5%, це і буде складати місячну вартість залученого товарного кредиту, а у розрахунку на рік ця вартість буде складати: 5%*(360/30)=60%. Розрахунок вартості товарного кредиту, який надається у формі короткострокової відстрочки платежу, здійснюється за наступною формулою:

ВТКк=((ЦЗ*360)*(1-Спп))/ПН, де ВТКк – вартість товарного кредиту, що надається на умовах короткострокової відстрочки платежу, %; розмір цінової знижки при здійсненні готівкового платежу за продукцію, %; Спп – ставка податку на прибуток, виражена десятичним дробом; ПН – період надання відстрочки платежу за продукцію, в днях.

Основу управління цієї вартістю складає обов’язкова оцінка її в річній ставці по кожному наданому кредиту і її порівняння з вартістю залучення аналогічного банківського кредиту.

Б) вартість товарного кредиту в формі довгострокової відстрочки платежу з оформленням векселем формується на тих же умовах, що і банківський, однак повинна враховувати при цьому втрату цінової знижки за готівковий платіж за продукцію. Розрахунок вартості цієї форми товарного кредиту здійснюється за формулою: ВТКв=((ПКв*(1-Спп))/(1-ЦЗ), де ПКв – ставка процента за вексельний кредит, %; ЦС – розмір цінової знижки, що надається постачальником при здійсненні готівкового платежу за продукцію, виражений десятичним дробом. Управління вартістю цієї форми товарного кредиту зводиться до пошуку варіантів поставок аналогічної продукції, що мінімізують розміри цієї вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]