Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

74. Реальні інвестиції, їх склад та тенденції розвитку в сучасних умовах.

Реальні інвестиції – це вкладання в основний та оборотний капітал , спрямовані на прирість основних фондів та матеріально-технічних запасів, тобто вкладання в нове будівництво, ремонт, технічне переозброєння, підтримку виробництва. До об’єктів реальних інвестицій слід віднести: основні виробничі та невиробничі фонди, які створюються, реконструюються та модернизуються; вся сукупність оборотних засобів; інтелектуальні та духовні цінності; майнові права користування землею, природними ресурсами та іншими об’єктами власності. Реальні інвестиції класифікуються по ряду ознак: 1. По формі власності (державні, приватні, колективних підприємств). 2. По джерелам фінансування (власні, залучені, запозичені). Реальні інвестиції також розрізняють по галузевій (структура по галузях економіки) та технологічній (по об’єктах інвестування) ознаках.

Для оцінки реальних інвестицій застосовується ряд понять. Обсяг реальинх інвестицій – це вартістне вираження капіталу, який вкладається. Норма інвестицій – це відношення обсягу інвестицій до ВНП. Прирісний коефіцієнт капіталоємності характеризує ефективність нагромадження – відношення валових інвестицій до ВНП.

У галузевій структурі інвестицій за останні роки наблюдається тенденція збільшення питомої ваги вкладень в обробну промисловість, особливо в машинобудування, будівництво, транспорт та зв’язок. Скорочується частка витрат на купівлю обладнання, інструментів, інвентарю. У той же час відносно зростають витрати на інші капітальні роботи та будівельно-монтажні роботи.

75. Управління капітальними вкладеннями на підприємстві.

Капіталовкладення – це кошти, спрямовані на розширене відтворення основних фондів виробничого та невиробничого призначення. Вони можуть бути державні (централізовані та децентралізовані) та недержавні.

Ліміт капіталовкладень (для державних) – це обсяг централізованих капітіловкладень, що виділяються суспільством для нового будівництва, розвитку міжгалузевих відносин, розв’язання загально-економічних проблем.Питомі капіталовкладення характеризують ефективність використання коштів: - питомі капіталовкладення на одиницю введеної потужності; - питомі капіталовкладення на одиницю продукції.

Для оцінки ефективності капіталовкладень застосовують два покащники: 1. Коефіцієнт абсолютної ефективності = приріст прибутку / капіталовкладення. 2. Коефіцієнт відносної ефективності. C + E * КВ -> min, де С – витрати, Е – норма ефективності. Чистий наведений доход = Сума грошових потоків – Сума інвестованих коштів. ЧНД повиннен бути більше за 0.

76. Амортизаційні відрахування як джерело фінансування капітальних вкладень. Управління амортизаційними відрахуваннями.

Основні виробничі фонди в процесі їх використання зношуються та втрачають свої первинні техніко-економічні характеристики. Для економічного возміщення фізичного та морального зносу основних фондів частина їх вартості включається до витрат на виробництво продукції (її собівартість) на протязі усього строку функціонування основних фондів. Ці витрати є амортизаційними відрахуваннями, які провадяться по встановленим нормам амортизації щомісячно.

Таким чином на підприємстві створюється амортизаційний фонд, який потім використовується на фінансування капітальних вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]