Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

5. Прийоми ф. М. І їх характеристика .

Основними прийомами ф. м. Є :

фінансовий аналіз основними напрямками якого є :

аналіз руху грошових коштів , грошових потоків

аналіз формування і використання прибутку , аналіз звітів про фінансові результати , аналіз факторів , що впливають на формування прибутку

аналіз розподілу і використання прибутку

аналіз бух. балансу

фінансове планування - це планування і кикористання фінансових ресурсів , включає :

Оперативне фінансове планування - повязане з надходженням і використанням валових грошових потоків.Для нього характерна велика кількість показників , які враховуються , невелика періодичнімть складання планів у формі оперативного фінансового планування .

Поточне фінансове плануівння-

обмежене періодом , здійснюється протягом року покартально , повязане з визначенням фінансових русурсів , їх надходження і використання , при тому кількість показників скорочується порівняно з оперативним плануванням .( є формою поточного фінансового плану - баланс доходів і витрат , надходження і використання фін-х ресурсів .)

Перспективне фінансове планування - повязане з визначенням фінансових ресурсів на преспективу , тісно повязане з прогнозуванням фінансових показників .

Прийняття рішень.Основними напрямками є :

відносно формування капіталу підприємств

в сфері інвестиційної діял-ті , визначення напрямів здійснення інвестиційної діял-ті , структури інвестицій , джерел фінансування інвестиційної діяльності

повязаниї з поточною фінансовою діяльністю, рішення , що забезпечують поточне надходження коштів , формування , використання прибутку.

8. Інформаційне забезпечення ф. М.

Система інформаційного забезпечення являє собою процес безперервного цілеспрямованого підбору відповідних інформативних показників , необхідних для здійснення аналізу , планування і підготовки ефективних управлінських рішень по всім аспектам фінансової діял-ті підприємства .

Інформаційне забезпечення ф. м. включає :

нормативну і інструктивну інформацію різного рівня :

загально -державна ( закони, декрети, підзаконні акти )

місцева нормативно - інструктивна база на рівні регіонів

відомча, галузева ( банки , страхові компанії )

внутрішня нормативно- інструктивна інформація (на рівні підприємств)

планово- прогнозна інформація , яка повязана з плануванням і прогнозуванням окремих показників

загально-державна

галузева

на рівні окремих підприємств і використовується при складанні фінансових планів

звітність або звітна інформація - це інформація у вигляді бух. балансів , додатків до бух. балансів , статистична звітність і оперативна звітність , яка готується на підприємстві.

довідкова аналітична інформація :

загальнодержавна ( бюлетні і довідки )

регіональна

відомчча

9.Склад вихідних грошових потоківна підприємстві та їх характеристика.

Фінансово-господарська діяльність субєктів господарювання повязана з формуванням вхідних і вихідних грошових потоків.

Вхідні грошові потоки - це надходження грошових потоків на підприємстві. Ці грошові потоки забезпечують підприємства коштами для поточної діяльності .Обсяг і термін надходження грошових коштів впливає на фінансовий стан підприємств , їх платоспроможність. Вхідні грошові потоки також впливають на кінцеві результати діяльності, тобто на формування прибутку підприємств, здійснення інвестиційної діяльності.

Склад і структура вхідних грошових потоків залежить від сфери діяльності підприємства.З точки зору економічної сутності і впливу на фінансову діяльністі підприємства можна виділити такі вхідні грошові потоки :

-надходження виручки від реілізації - це основний грошовий потік .Він характеризується регулярністю надходжень ( включає в себе :

надходження виручки від основної діяльності, реалізації робіт , послуг і надходження виручки від іншої діяльності реалізація нематеріальних активів і т.д. )

надходження позичкових коштів

( банківські кредити , отримання фінансової допомоги, яка полвинна бути повернена )

надходження коштів від фінансових інвестицій ( отримання доходу від реалізації корпоративних прав, прибуток отриманий від вкладання коштів інших підприємств. Доход від вкладень в цінні папери , доход у вигляді відсотків які нарховуються на депозитних рахунках банка, надходження від інших цп

цільові надходження коштів від інших субєктів підприємн-ї діяльності ( кошти для фінансування спільних проектів або спільної діял-ті , кап. Вкладення в наукові дослідження та підготовку кадрів )

отримання фінансової допомоги ( від інших субєктів підприєм-ї діял-ті або з державних централізованих фондів : дотації з бюджету . кошти з цільових фондів .)

інші надходження грошових коштів( орендна плата , плата у вигляді рояті , отримані штрафи, пені за порушення господарських договорів , суми страхового відшкодування . які отримало підприємство.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]