Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

77. Фінансові інвестиції, їх склад, джерела і тенденції розвитку в сучасних умовах.

Фінансові інвестиції – це вкладання коштів в цінні папери. Цінні папери – це грошові або фінансові свідоцтва, що засвідчують право власності або відносини позики між емітентом та власником ЦП і надають право отримання доходу у вигляді дивідендів або %, а також можливість передачи майнового та інших прав іншим особам. Є 3 великі групи ЦП: 1) Цінні корпоративні папери, вони засвідчують право володіння чи співволодіння майном та частиною прибутку, а також отримання дивідендів у відповідності з наявною кількістю ЦП, та право на участь в управлінні компанією. 2) ЦП, які втілюють різні види боргових зобов’язень. Дають право на отримання фіксованого % та гарантовані суми викупу в належний термін за обумовлену ціну. (облігації підприємств, державні позики, інвестиційні сертифікати інв. Фондів і компаній, депозитні та ощадні сертифікати банків). 3) Деревативні (похідні) ЦП: форвардні, фьючерсні, опціони, варанти.

Облігації можуть бути іменні та на пред’явника, державні та корпоративні, ринкові (публічні) та неринкові, добровільно розміщені та примусово. За терміном погашення державні облігації можуть бути: поточні (до 1 р), короткострокові (1-3 роки), середньострокові (3-10 років), довгострокові (більше 10 років), безстрокові. По способу виплати: лотерейні, процентні, з виплатою % на дисконтній основі. Корпоративні облігації можуть бути: заставні та беззаставні, з правом дострокового відкликання та без такого права, конвертовані та неконвертовані.

78. Інвестиційний портфель і його формування. Управління інвестиційним портфелем.

Портфельні інвестиції – це вкладання коштів в різні фінансові інструменти з метою отримання прибутку. Портфель інвестицій – це сукупність коштів, вкладених в цінні папери. Портфелі можуть бути фіксовані (зі сталою часткою різних фінансових інструментів) та керовані (зі змінною часткою різних фінансових інструментів у портфелі). Укправління інвестиційним портфелем грунтується та принціпі диверсифікації. Диверсифікація – це розподіл капіталу між різними видами фінансових інструментів. Диверсифікація може бути: 1. По видах ЦП; 2. По галузях економіки; 3. По регіонах у країнах; 4. По термінах погашення. Диверсифікація використовується, головним чином, для того, щоб зменшити ризик портфеля. Відповідно, портфельні ризики бувають систематичні (характерні для економіки або галузі в цілому) або несистематичні (суб’єктивні, характерні для окремої компанії).

Ефективність портфелю означає, що при даній структурі цінних паперів інвестор одержує очікуваний доход з мінімальним ризиком.

79.Суть аналізу фін звітності. Види і цілі фін аналізу.

Фін менеджмент передбачає проведення поглибленого фін аналізу. Фін аналіз складова частина загального аналізу госп д-ті під-в. Фін-ек аналіз, яким займаються фін служба п-ва фін і кредитні органи, основну увагу приділяє фін результатам д-ті п-ва: виконання фін плану, ефективності вик-ня власного і позичкового капіталу, виявленню резервів збільшення суми прибутку, зростання рентабельності, поліпшення фін стану та платоспроможності п-ва.

Фін аналіз - це аналіз управління фін ресурсами як одного з найбільш приоритетних видів суб’єктів господарювання. Фін аналіз включає 3 взаємопов’язані блоки:

Аналіз фін рез-ів діяльності п-ва;

Аналіз фін стану п-ва;

Аналіз ефективності фін-господарської д-ті п-ва;

Основною ціллю фін аналізу виступає отримання великої кількості ключових показників[найбільш інформативних], таких що дають об’єктивну і точну картину фін стану п-ва, його прибутку і збитків, змін у структурі активів і пасивів, в розрахунках з дебіторами та кредиторами.

Фін аналіз - це дослідницький і оціночний процес, головною метою якого виступає вироботка найбільш обгрунтованих пропозицій і прогнозів, зміни фін умов функціонування суб’єкта господарювання.

Зміст фін аналізу - це глибоке і всебічне вивчення фін стану п-ва і факторів його формування: прибутку, виручка від реазізації продукції, собівартості продукції тощо. Оцінка фін стану може проводитись з різним ступенем деталізації в залежності від інформаційної забезпеченості, від поставлених цілей:

проведення експрес -аналізу.

поглиблений аналіз.

Фін аналіз здійснюється на основі аналізу фін звітності. - бухгалтерської звітності, що містить інформацію про фін стан, результати діяльності і рух грошових коштів п-ва за звітний період.

Фін звітність включає:

баланс - звіт про фін стан п-ва, що відображає його активи, зобов’язання і власний капітал на певну дату;

звіт про власний капітал - звіт, що відображає зміни у складі власного капіталу п-ва протягом звітнього періоду.

Звіт про фін результати - звіт про доходи, витрати і фін результати діяльності п-ва.

Звіт про рух грошових коштів - звіт, що відображає надходження і витрати грошових коштів в результаті д-ті п-ва у звітньому періоді.

Примітки до фін звітів - сукупність показників і пояснень, що забезпечують деталізацію і обгрунтованість статей фін звітів.

Фін аналіз має таку мету:

Оцінити поточний і перспективний фін стан п-ва.

Виявити джерела коштів, фін ресурсів, оцінити можливість і доцільність їх використання.

Оцінити можливості і реальні темпи розвитку п-ва з врахуванням його фін забезпечення.

Оцінити результативність фін-госп д-ті з метою підвищення її ефективності.

Фін аналіз буває: горизонтальний; вертикальний, трендовий і аналіз відносних показників, факторний аналіз і порівняльний просторовий аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]