Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

43.Теперішня вартість грошей, необ-ть і практ. Значення її визначення. Фактори, що вплив. На зміну рv.

РV- це сума грош. коштів , які необхідно інвестувати соьгодні для отримання запланованої суми через певний проміжок часу. Чому фінінсистам так важливо знати РV? Річ у тому ,що ця вартість служить основою для порівняння прибутковості різних проектів та інв-й за певний період. Іншими словами РV –це грош. вартість майб. надходжень чи доходів з поправкою на ставки дисконту. Диск. ставка –це проц. ставка , які застосов. до майб. платежів.

Для підрахунку РV використоують таку формулу:

РV= FV/ (1+ R ) N

де FV-доход, що планується отримати.

R- рівень доходності інв-й ( процент на рік)

N-кількість періодів інв-ня (років)

Фактори впливу на зміну РV:

--період інв-ня

--рівень доходності.

--рівень наявності ризику здіснення інв-й.

44.Теперішня вартість анюїтетів, необ-ть і практ. Значення їх визначення. Фактори, що вплив. На зміну рVa.

Коли фін. менеджери стоять перед тим, що в майбутньоиу гроші надходитимуть простійно, регулярно і їм треба визначити тепер. вартість тих надходжень, то вони можуть використати

Рva. Все , що треба зробити , це скласти фактори РV за певний період і помножити одержений заг. анюїтетний фактор на грош. потік за будь-який рік. Метем. рівняння для визначення РVa

таке:

Рva = А / (1+ R ) N

де А-сума анюїтету

R- рівень доходності інв-й ( процент на рік)

N-кількість періодів інв-ня (років)

45.Сутність капіталу і його характеристика.

Капітал – це одна з найбільш часто використовуваних в фін. менеджменті категорій. Виконує надзвичайно важливу роль в ек-му розвитку кожного підприємства. Є головною ек-ною базою створення і розвитку підприємств. Капітал можна розглядати з декількох позицій:

Капітал – це кошти, спрямовані в оборот і які приносять доход від його обороту.

Капітал – це багатство, яке використовується для отримання прибутку.

Капітал – це джерела коштів, які використовуються для фінан-ня активів підприємства.

Капітал підпри-ва – це загальна вартість засобів, які можуть виступати в грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, інвестованих для формування активів підприємства. Вивчаючи сутність капіталу слід констатувати, що к. можна розглядати з точки зору джерел формування і точки зору розміщення.

Основні характеристики капіталу:

1.К. – це основний фактор вир-ва. В ек.теорії визначають 3 фактори вир-ва:

капітал;

земля і інші природні ресурси;

трудові ресурси.

К. дає можливість об’єднати в єдиний комплекс всі фактори вир-ї діяльності.

2.К. представляє собою фінансові ресурси підпри-ва, які приносять доход. В цій якості к. може виступати самостійно як форма позичкового к. Він забезпечує формування доходу в сфері фін-інвест. діяльності.

3.К. є джерелом формування добробуту його власників. Використання к. для формування поточного добробуту власників, а також для формування добробуту в майбутньому. Спожита частина формує поточний добробут. Накопичена частина – створює умови для зростання добробуту його власників в майбутньому. При управлінні к. важливе значення має оптимальне співвідношення в його використанні на поточне споживання і накопичення.

4.Важливим показником є динаміка кап-лу підпри-ва. Зростання вартості к. підпри-ва свідчить про зростання його прибутку та ефективність його розподілу в використанні. Зниження обсягів власного к. підпри-ва може бути результатом збиткової роботи підпри-ва або неефективного підпри-ва.

5.К. підпри-ва є мірилом ринкової вартості підпри-ва, при цьому перш за все враховується власний к. підпри-ва, який формує його чисті активи. Одночасно розмір власного к. підпри-ва визначає потенціальну можливість, залучення позичкових фін.коштів. Власний і позичковий к. формують базову оцінку ринкової вартості підпри-ва в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]