Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори 4.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
410.62 Кб
Скачать

36. Способи та напрямки використання чистого прибутку підприємства і їх характеристика.

Чистий прибуток підприємства може бути використаний на споживання чи накопичення. Існує 3 методи розподілу й використання чистого прибутку: 1) Шляхом попереднього формування цільових фондів (резервний – обов’язково для недержавних підприємств, не менше 25% статутного фонду; фонд розвитку виробництва; фонд фінансування соціальних потреб; фонд матеріального заохочення; фонд для виплати дивідендів та інші). 2) Безпосереднє використання чистого прибутку для фінансування певних витрат, пов’язаних з діяльністю підприємства шляхом складання кошторису використання прибутку. 3) Комбінований метод. Частина прибутку – створюються цільові фонди, частина – безпосередньо.

37. Зміст і задачі управління використанням чистого прибутку підприємства.

Чистий прибуток = Прибуток у розпорядженні – Штрафи. Для того щоб збільшити чистий прибуток підприємства, необхідно зменшувати штрафи. Чистий прибуток підприємства може бути використаний на споживання чи накопичення. Існує 3 методи розподілу й використання чистого прибутку: 1) Шляхом попереднього формування цільових фондів (резервний – обов’язково для недержавних підприємств, не менше 25% статутного фонду; фонд розвитку виробництва; фонд фінансування соціальних потреб; фонд матеріального заохочення; фонд для виплати дивідендів та інші). 2) Безпосереднє використання чистого прибутку для фінансування певних витрат, пов’язаних з діяльністю підприємства шляхом складання кошторису використання прибутку. 3) Комбінований метод. Частина прибутку – створюються цільові фонди, частина – безпосередньо.

38. Управління використанням чистого прибутку на виплату дивідендів.

Дивідендна політика підприємства знаходиться під впливом ряду факторів (особливо сильно впливає держава через систему оподаткування доходів). До середини 1997 року прибуток, який спрямовувався на виплату дивідендів, не оподатковувався. Крім того, доходи, отримані суб’єктами господарювання – юридичними особами, також не оподатковувався. Податок на доходи сплачувався тільки фізичними особами по місцю їх отримання. Після середини 1997 року було введене оподаткування доходів по місцю їх виплати (30% за рахунок нарахованих дивідендів). Фізичні особи повинні були сплачувати, крім того, ще 15% (всього 45%). Звільнялися від оподаткування доходи у вигляді акцій.

В липні 1999 року були внесені зміни. Був звільнений від оподаткування прибуток акціонерних товариств (АТ), який спрямовувався на виплату дивідендів ЮО. ФО сплачували 15% податку на доходи. ЮО, які отримують дивіденди, включають в суму оподаткованого прибутку суму отриманих дивідендів.

АТ можуть використовувати 3 методи нарахування й сплати дивідендів: 1) розмір дивідендів попередньо встановлюється на одну акцію в розрахунку на рік. Збільшення суми виплачених дивідендів можливе при умові значного збільшення чистого прибутку АТ і рішення про додаткове спрямування його на виплату дивідендів. 2) На виплату дивідендів спрямовується певна фіксована частина (%) від суми чистого прибутку. 3) Встановлення низького, але регулярного розміру доходів, який потім можна збільшувати в залежності від розміру чистого прибутку.

Переваги виплати дивідендів акціями: 1. Підвищується рівень капіталізації прибутку АТ. 2. Створюється можливість розширення виробництва в майбутньому. 3. Зростає ринкова вартість акцій. 4. Власники корпоративних прав звільняються від сплати податків на дивідендів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]