Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ ІV. ділове листування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать

16. Листи-вітання

Виявлення уваги до своїх клієнтів чи колег – один із необхідних елементів ділового етикету. Приводом для вітання можуть стати їх досягнення, свята, дні народження та інші щасливі хвилини в їхньому житті. Такий вияв поваги, безперечно. лише сприятиме вашому взаємопорозумінню й у діловій сфері, і в сфері особистих стосунків.

Зрозуміло, що зміст і стиль привітання залежатиме від святкової нагоди (день народження, ювілей, одруження, публікація нової книги тощо) та близькості знайомства автора з адресатом Лист, написаний від фірми, її керівництва чи колективу, як і надісланий давно знайомим діловим партнером, може мати різний ступінь офіційності. Наприклад, лист-вітання – нагоди ювілею:

Шановна пані____________________

Прийміть наші найщиріші вітання з нагоди Вашого _________ -річ­ного ювілею.

Ми раді, що в нашому дружному колективі працює така чесна й надійна людина. Кожен із нас не раз звертався до Вас за порадою чи підтримкою, знаючи, що Ви завжди раді допомогти.

Знаємо Вас не лише як чуйну, добру, життєрадісну людину, прекрасного, дос­відченого спеціаліста, люблячу матір і дружину, але й неперевершену квітникарку. Адже виплекані Вами квіти не раз ставали окрасою свят у нашому колективі.

У цей приємний для Вас та всіх нас день бажаємо Вам щастя, радості, здоров'я, успіхів, усіляких гараздів! І нехай Ваші квіти й надалі роблять життя прекрасним!

____________

підпис

Шановний п.________________

________ (дата) виповниться _______ років Вашої роботи в _________________.

Від імені дирекції вітаємо Вас із ювілеєм, адже це свято й для Вас, і для нас. Ви, пане___________,— один із найдосвідченіших, найшанованіших наших працівників, і ми щиро вдячні Вам за багатолітню сумлінну працю. Протягом цих років ми не раз мали нагоду пересвідчитися у Вашій кваліфікованості й цінуємо Ваш внесок у роботу компанії.

Ще раз щиро вітаємо Вас із ювілеєм, бажаємо подальших успіхів і спо­діваємось, що Ви ще довго й плідно працюватимете в _______________ (назва компанії)

З повагою____________

підпис

Форма привітання дає чудову нагоду делікатно запропонувати співробітництво. Наприклад, це можна зробити так:

Шановні колеги,

Від щирого серця вітаємо Вас з відкриттям ___________________________.

Ми раді, що в нашій галузі __________________ з'явилася така респектабельна й — віримо в це — перспективна фірма Бажаємо Вам ус­піхів і процвітання.

Наша компанія займається _____________ і успішно співпрацює з багатьма великими та малими підприємствами. Ми були б раді ближче познайомитись з Вами. Тож надсилаємо Вам кілька рекламних проспектів, аби Ви мали можливість познайомитися з нашим бізнесом.

Якщо у Вас виникне бажання одержати детальнішу інформацію, зателе­фонуйте, будь ласка, за номером__________ — ми зможемо домо­витись про зустріч. Якщо ж Ви захочете зустрітися з нашим представни­ком — ми до Ваших послуг у будь-який зручний для Вас час.

Бажаємо успіхів _______

(підпис)

У вітальному листі доречно використовувати такі мовні звороти:

  • Хочемо привітати Вас..

  • Прийміть мої щирі вітання з нагоди…

  • Від щирого серця вітаю…

  • Дуже раді за Вас…

  • Вітаємо Вас з великим успіхом…

  • Вітаємо з успішним завершенням випробувань…

  • Щиро вітаю Вас з обранням на посаду…

  • Прошу передати мої дружні вітання Вашій сім і…

  • Вітаємо Вас із приємною подією — …

  • Прийміть наші вітання з нагоди відкриття нового готелю (ресторану, клубу)…

  • Від імені керівництва вітаємо Вас із ювілеєм і сподіваємось що Ви будете працюватимете в нас ще багато років…