Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ ІV. ділове листування.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
302.59 Кб
Скачать

14. Запрошення

Запрошення давно вже стали невід'ємним атрибутом ділового етикету. Існує багато варіантів письмових запрошень на різноманітні захо­ди — від лаконічних, ділових, шаблонних, які сотнями заготовляють для певної урочистості чи події, до персональних, художньо оформлених, розрахованих на конкрет­ного адресата.

Щоб запрошенням не знехтували, а навпаки, були приємно здивовані (і тоді перше очко — за вами!), необхідно, щоб воно мало належний вигляд і зміст, було бездоганно акуратним і грамотним. При підготовці запрошення дуже важливо правильно визначитися з такими його складовими: на чому воно має бути написаним, яким має бути текст, як оформити запрошення.

Суто ділові (на конференцію, форум, з'їзд, нараду, презентацію, симпозіум, засідання тощо) пишуться на фірмових бланках. Для запрошення на культур­но-мистецькі заходи часто виготовляють спеціальні художньо оформлені запрошення.

У тексті запрошення основною інформацією є хто, ко­го, куди, коли, з якої нагоди запрошує. Ці факти мають бути викладені чітко й недвозначно, щоб у адресата не виникло жодних сумнівів чи вагань. І зовсім добре, якщо вони самі впадатимуть в око, пра­цюватимуть на зорове сприйняття (виділені великими буквами, ін­шим шрифтом, іншим кольором). Стиль і оформлення запрошення буде визначатися трьома чинниками:

  • характером відповідного заходу;

  • рівнем ваших стосунків з адресатом;

  • вашої зацікавленості в його присутності.

Тут існує своєрідна градація: стандартне лаконічне запрошення не рівня такому ж, але з особис­тим підписом відправника, персональний лист-запрошення сприй­мається як визнання особливого авторитету адресата й підкреслює бажаність його присутності. Найвищим виявом уваги є особисте запрошення, написане винуватцем урочистості від руки.

В офіційних запрошеннях зазвичай указується лише основна інформація: хто, кого, куди, коли й з якої нагоди запрошує.

Шановний п._______________,

Будемо раді бачити Вас_______(дата,час) у Національному палаці України на урочистому вечорі, присвяченому________. Ваші місця___ Запрошення дійсне на 2 особи.

Дуже часто такі запрошення водночас виконують функцію перепустки чи вхідного квитка, на що вказує відповідна ремарка:

Шановний п._________________,

Маємо честь запросити Вас на міжнародний фестиваль____________, який відбудеться ______________ (дата, час і місце).

Запрошення дійсне на 2 особи, дає право безкоштовного входу на всі концерти фестивалю.

Якщо на урочистості запрошується партнер (колега по ро­боті, клієнт, підлеглий тощо) із дружиною чи чоловіком, то імена обох необхідно зазначити в звертанні – адресоване їм особисто, воно буде проявом тактовності й пошани до адресатів.

Вельмишановні пане_____________ та пані_________________,

Компанія ___________ має честь запросити Вас на урочистий обід, який влаштовується на честь________________. Чекаємо Вас ______________________ (дата й місце).

Офіційне ділове запрошення може бути й таким:

Шановні панове!

Раді повідомити Вам, що нова серія спортивних тренажерів, над якою ми так довго й напружено працювали, нарешті готова.

Сподіваємось, що Ви відвідаєте рекламний показ, який відбудеться_________________.

Маємо надію, що всі докладені зусилля з удосконалення технології не були марними, і Ви зацікавитеся нашими новими пропозиціями. Отож чекаємо Вас і будемо раді отримати Ваші відгуки.

З повагою ___________

(підпис)