Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стомат Модуль 1.rtf
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
5.97 Mб
Скачать

Тема №4 Тазова кістка, таз у цілому. Розміри таза. Кістки нижньої кінцівки: стегнова, наколінок, великогомілкова, малогомілкова, кістки стопи.

Актуальність теми. Нижня кінцівка людини складається з тазового поясу (тазова кістка) і вільної нижньої кінцівки (стегна, гомілки, стопи), які послідовно з’єднуються між собою суглобами, забезпечують стійкість тіла і необхідну зведенню рухів всіх ланок нижньої кінцівки.

Тазові кістки до 16-18 років зростаються з трьох окремих кісток — клубової, сідничної і лобкової — в єдину конструкцію. Обидві тазові кістки, з’єднуючись з крижами формують тазове кільце (великий і малий таз) — вмістище і захист внутрішніх органів (сечового міхура, прямої кишки, внутрішніх статевих органів), судин і нервів. Тазовий пояс в процесі еволюції і антропогенезу придбав ряд специфічних особливостей у зв’язку з прямоходженням (форма, нахил тазу) і тиском внутрішніх органів на тазову діафрагму. Таз в цілому має вікові, статеві і індивідуальні особливості. Жіночий таз відрізняється більш великими розмірами, що пов’язане з функцією народження. Антропометрія тазу дає можливість визначити нормальні розміри порожнини тазу і аномальні форми, що має практичне значення в акушерстві і гінекології.

Вільна нижня кінцівка людини складається з трьох сегментів (проксимального, середнього, дистального), з’єднання яких забезпечують необхідний об’єм рухів при ходьбі.

В процесі еволюції і антропогенезу нижня кінцівка втратила хапальну функцію і набула характерних анатомічних ознак для опори і ходьби. Кістки нижньої кінцівки - довгі трубчасті кістки (за винятком кісток заплесни), яким властива типова форма і структура (дiафiз, епiфiз, метафiз, кістковомозкова порожнина). Відповідно призначенню кістки нижньої кінцівки відрізняються масивністю, монолітністю, укороченням фаланг пальців. Склепінчаста форма стопи сприяє вертикальному положенню тіла, пружинистим рухам при ходьбі, бігу, стрибках. Анатомічні особливості нижньої кінцівки використовуються при пересадці кісткового мозку і хірургічному лікуванні. Нижній кінцівці, як і верхній, властиві вікові, статеві і індивідуальні особливості будови. Можливі аномалії розвитку.

Знання будови кісток тазу, розмірів тазу, нижній кінцівки необхідні для вивчення подальших розділів анатомії (суглобів, м’язів, нутрощів, судин і нервів), гістології, фізіології, рентгенології, травматології, хірургії, акушерства та гінекології і для визначення наявності і локалізації патологічних процесів і їх лікування.

Ціль навчання (загальна): Вміти оцінювати інформацію про будову тазових кісток, тазу в цілому і його розмірах, будову кісток вільної нижньої кінцівки для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми, наявності і локалізації патологічних процесів.

Конкретні цілі

1. Визначити і показати на скелеті тазову кістку і її частини.

2. Визначити і показати клубову, сідничну, лобкову кістки, їх частини, анатомічні деталі будови.

3. Визначити і показати стегнову, великогомілкову, малогомілкову кістки, кістки і відділи стопи, їх частини і анатомічні деталі будови.

4. Інтерпретувати статеві відмінності в будові тазу.

Зміст навчання відповідно до цілей

Теоретичні питання.

1.Загальний план будови нижньої кінцівки

2.Будова тазової кістки і її частин

3.Розвиток тазових кісток в процесі еволюції прямоходження

4.Вікові і статеві особливості тазу

5.Форми тазу і елементи антропології

6.Загальний план будови кісток нижньої кінцівки.

7.Розвиток і зростання кісток нижньої кінцівки в еволюції у зв’язку з прямоходінням, опорою і ходою.

8.Формування склепінь стопи.

9.Вікові особливості і аномалії розвитку

Граф логічної структури теми (див.додаток)

Джерела інформації

1.Михайлов С.С. Анатомія человека.-М.,-с. 66-74

2. Привес М.Г. Анатомия человека.- С-Пб, 2001. – с. 128-130, 132-142, 146-149.

3. Сапин. М.Р. Анатомия человека, 1997. - Т.1 - с. 133-144, 198-200

4. Свиридов О.І. Анатомія людини. К., 2000.-с. 73-83

5. Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека. – М., 1981. - т. 1

6. Бобрик І.І. Міжнародна анатомічна номенклатура. –К., 2001

7. Лекція.

Набір завдань для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

1. У потерпілого на рентгенограмі визначається тріщина кульшової западини. Які анатомічні утворення кульшової западини будуть пошкоджені?

A. *Facies lunata

B. Incisura acetbuli

C. Corpus ossis ilii

D. Ramus superior ossis pubis

E. Ramus inferior ossis pubis

2. Після отриманої травми тазу у потерпілого визначається перелом в ділянцi переднього відділу гребеня клубової кістки. Яке анатомічне утворення гребеня постраждало?

A. Spina iliaca posterior superior

B. Spina iliaca anterior superior

C. Spina ischiadica

D. Tuberositas iliaca

E. Spina iliaca posterior inferior