Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стомат Модуль 1.rtf
Скачиваний:
60
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
5.97 Mб
Скачать

9. Травмований при падінні пошкодив крижово-куприкове зчленовування. В ділянцi верхівки крижів визначається перелом. Який отвір може при цьому постраждати?

A. Hiatus sacralis

B. Foramina sacralia dorsalia

C. Canalis sacralis

D. Canalis vertebralis

E. Foramina sacralia pelvina

10. На хребці є: передня і задня дуги, великий хребетний отвір, бічні маси. Визначте, який це хребець?

A. Атлант

B. Осьовий

C. Виступний

D. Грудний

E. Куприковий

11. На хребці є: отвори в поперечних відростках, роздвоєний остистий відросток, невелике тіло хребця. Визначте, до якого відділу хребетного стовпа відноситься хребець?

A. Шийному

B. Грудному

C. Поперековому

D. Крижовому

E. Куприковому

12. Встановлено перелом I шийного хребця в ділянцi приєднання до нього зуба II шийного хребця. У якій частині I шийного хребця відбувся перелом?

A. Massa lateralis

B. Processus transversus

C. Arcus anterior

D. Foramen processus transversus

E. Arcus posterior

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

На початку заняття викладач проводить перевірку рівня підготовки студентів до даного заняття за допомогою навчальних завдань.

Проводиться корекція знань студентів. Більшу частину заняття студенти самостійно працюють на анатомічних препаратах. Під керівництвом викладача за допомогою атласу і графа логічної структури заняття студенти вивчають препарати, визначають їх топографію, частини, анатомічні утворення. Викладач контролює самостійну роботу студентів, здійснює корекцію знань, і оцінює практичні навички. Потім проводиться тестовий контроль.

На прикінці заняття здійснюється аналіз роботи кожного студента на занятті, виставляються оцінки.

Тема № 2 Ребра, грудинина, ключиця, лопатка, грудна клітка в цілому.

Актуальність теми.

Грудна клітка є вмістищем для легенів і серця, судин і нервів. Вона утворюється з’єднанням груднини, грудним відділом хребта і ребрами. Ребра діляться на справжні (7 пар), несправжні (3 пари) і коливні (11-12). Форма і об’єм грудної клітки залежить від віку, статі і конституційних типів будови. Розмір грудної клітки залежить від розвитку грудних м’язів, що визначає об’єм і вентиляцію легенів. Особлива губчаста структура груднини, ребер, хребців з наявністю червоного кісткового мозку використовується для внутрішньокісткового переливання крові при лікуванні променевої хвороби.

Можливі аномалії розвитку грудної клітки (плоска, кiлєподібна), що підвищує ризик захворювань органів дихання і серця. Верхня кінцівка людини складається з плечового поясу (лопатка, ключиця) і вільної кінцівки, яка послідовно з’єднується суглобами, забезпечуючи свободу рухів кисті, як продукту і органу праці.

Знання детальної будови, розвитку і вікових особливостей грудної клітки, та костей поясу верхної кінцівки (ключиці та лопатки) необхідно для вивчення подальших розділів анатомії (суглобів, м’язів, нервів і судин), фізіології і патофiзiології, патанатомії, лікувальної фізкультури, травматології, терапії, туберкульозу, хірургії, рентгенології. Ці знання необхідні для визначення відхилень від норми, профілактики, наявності і локалізації патологічних процесів, а також їх терапевтичного і хірургічного лікування.

Ціль навчання (загальна): Вміти оцінювати інформацію про будову ребер, груднини, грудної клітки, ключиці та лопатки для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми, наявності і локалізації патологічних процесів.