Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Мандриковський М. М.

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

Термінологічний словник

Київ — 2007

УДК 346(477)(038) ББК 67.9(4УКР)404я2 М 23

Рецензенти:

Гнип'юк В. Ю., кандидат юридичних наук, доцент Національного університету "Львівська політехніка"

Кельман М. С., кандидат юридичних наук, Львівський інститут МВСУ Войтович М. Г., старший викладач кафедри "Цивільне право", Львівська комерційна академія

Мандриковський М. М.

М23 Господарське право: Навчальний посібник. — К.: «ВД «Про< фесіонал», 2007. — 256 с.

ISBN 978 966 370 061 8

Термінологічний словник містить близько 2400 термінів, що вживаються при вивчені курсу Господарське право. Розрахований на студентів, усіх форм навчання, аспірантів. Має на меті підвищити культурно<правовий, діловий, і професіональний рівень підготовки спеціаліста, бакалавра, ма< гістра, менеджера, адміністратора. Словник також розрахований на вик< ладачів економічних та інших спеціальностей різних навчальних закладів України та осіб, які займаються або бажають займатися господарсько<під< приємницькою діяльністю. Словник стане опорним посібником у засвоєн< ні теоретичного та практичного навчального матеріалу. Словник охоплює термінологію конституційного, адміністративного, цивільного, трудового, господарського, фінансового, процесуального, приватного, колективного, корпоративного, транспортного, арбітражного, монопольного, державного та іншого законодавства.

Термінологічний словник — перший з курсу «Господарське право» укла< дений на нормативно<правовому матеріалі чинному на 1 січня 2006 р.

УДК 346(477)(038) ББК 67.9(4УКР)404я2

 

© Мандриковський М. М., 2007

ISBN 978 966 370 062 5

© ВД «Професіонал», 2007

2

Aванси за будівельним контрактом

А

АБОНЕМЕНТНА СКРИНЬКА — скринька у спеціальній шафі, встановленій у підприємстві поштового зв’язку, яка орендуєть< ся на визначений адресатом термін для одержання на його ім’я поштових відправлень.

АБОНЕНТ юридична або фізична особа, яка користується послугами телерадіомовлення на договірних засадах.

АБСЕНТ — гірка горілка, настояна на травах (переважно по< лин), потім перегнана; шкідлива для здоров’я.

АБСЕНТИЗМ — форма землеволодіння, коли вона як засіб ви< робництва відділена від власника. Власник землі отримує при< буток у вигляді грошей, але особисто її не обробляє.

АВАЛЬ — вексельне доручення. По ньому особа, яка його вчини< ла, бере на себе відповідальність за виконання обов’язків особами, зобов’язаними по векселю. Аваліст, оплативши вексель, набуває прав, виникаючих з векселя. Аваліст звільняється від відповідаль< ності, коли не несе відповідальності по векселю основний боржник.

АВАНС — 1) грошова сума, видана в рахунок майбутніх плате< жів за виконання робіт, надання послуг, контрактації та інших платежів; 2) грошова сума, яку видають працівникові в рахунок належної йому заробітної плати або у підзвіт на витрати у зв’яз< ку зі службовим відрядженням чи на господарські видатки.

АВАНСИ ЗА БУДІВЕЛЬНИМ КОНТРАКТОМ — грошові кош< ти або інші активи, отримані підрядником у рахунок оплати робіт, що виконуватимуться за будівельним контрактом.

3

Aвансування

АВАНСУВАННЯ— надання авансу.

АВАРІЯ — 1) небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і призводить до руйнування будівель, спо< руд, обладнання і транспортних засобів, порушення вироб< ничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю. 2) пошкодження, вихід із ладу, руйнування, що сталося з тех< ногенних (конструктивних, виробничих, технологічних, експлуатаційних) або природних причин. 3) відмова мережі, споруди водопостачання й каналізації (ВК) або їх конструк< тивних елементів, у зв’язку з якою порушується працездат< ність об’єкта.

АВАРІЯ НА ОБ’ЄКТІ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ — небезпеч< на подія техногенного характеру, що виникла внаслідок змін під час експлуатації об’єкта підвищеної небезпеки (наднорма< тивний викид небезпечних речовин, пожежа, вибух тощо) і яка спричинила загибель людей чи створює загрозу життю і здо< ров’ю людей та довкіллю на його території і/або за його межами

АВАРІЯ СПОРУДИ — зруйнування споруди, що призводить до повної втрати нею експлуатаційно<технологічних властиво< стей.

АВЕРС — 1) передній (лицьовий) бік монети, медалі, ілюстрації. 2) у тому числі оформлення всіх необхідних документів для своє< часної виплати страхових сум або страхового відшкодування, а також здійснення цих виплат.

АВІЗО — письмове повідомлення одного суб’єкта іншому про ви< конані операції по рахунках клієнтів.

АВІСТО — надпис на векселі, що посвідчує обов’язковість його оплати при його пред’явленні (поданні).

4

Автомат

АВТАРКІЯ — самовдоволення. Створення самодостатнього гос< подарства у рамках однієї держави, що приводить до розриву економічних міжнародних зв’язків.

АВТОБАН — магістраль, автострада для швидкісного руху автомобілів, лінійна споруда з інженерними та допоміжними спорудами і службами, що розміщена на землях державної власності, призначена для зручного та безпечного проїзду всіх транспортних засобів з допустимими габаритами та наванта< женнями, і є державною.

АВТОБУС — автомобіль, призначений для перевезення паса< жирів і багажу, з кількістю місць для сидіння більше ніж 7, з місцем для водія включно; механічний дорожній транспортний засіб для перевезення пасажирів, який має більше 9 місць для сидіння (включаючи місце водія); пасажирський автомобіль< ний транспортний засіб з кількістю місць для сидіння більше 9 з місцем водія включно;

АВТОБУСИ — автотранспортні засоби, призначені для переве< зень пасажирів та їх багажу, які відповідно до паспорту заводу< виготовлювача мають більш як 9 місць для сидіння, включаючи місце водія

АВТОБУСНИЙ МАРШРУТ (МАРШРУТИ, (РЕЙС) — визначе< ний уповноваженим органом шлях проходження автобуса між відповідно обладнаними пунктами для перевезення пасажирів.

АВТОВОКЗАЛ — комплекс будівель, споруд, стоянок та під’їз< дів для прийняття, відправлення, управління рухом автобусів та одночасного обслуговування 150 і більше пасажирів.

АВТОМАТ — машина, що виконує певний процес без участі лю< дини. А. може мати сталий цикл роботи, зумовлений конструкцією

5

Автомобіль

(напр., кулемет) або програмований (автоматична пральна ма< шина, верстат з числовим управлінням).

АВТОМОБІЛЬ — механічний транспортний засіб на 3, 4 чи більше колесах, призначений для перевезення людей (легковий а., автобус), вантажів (вантажівка) або спеціального обладнан< ня (спеціальний а.).

АВТОМОБІЛЬНА (ПОЗАМІСЬКА) ДОРОГА ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ — лінійна споруда з інженерними допоміж< ними спорудами і службами, що розміщена на землях держав< ної власності, призначена для зручного та безпечного проїзду всіх транспортних засобів з допустимими габаритами та наван< таженнями, і є державною власністю.

АВТОМОБІЛЬНА ДОРОГА ҐРУНТОВА — профільована ґрун< това дорога або дорога, проїзна частина якої поліпшена введен< ням каркасних добавок (гравію, шлаку та ін.). Це нижній тип покриття який потребує постійного вирівнювання для запобі< гання виникненню колій.

АВТОМОБІЛЬНА ДОРОГА 3 ТВЕРДИМ ПОКРИТТЯМ — авто< мобільна дорога з одношаровим чи багатошаровим дорожнім по< криттям, яке складається з різних видів ущільнених дорожніх сумішей або кам’яних матеріалів (щебінь, гравій, шпак), оброб< лених або не оброблених в’яжучими.

АВТОМОБІЛЬНА МИТНА ДЕКЛАРАЦІЯ — бланк форми митної декларації, в якому містяться відомості: про власни< ка транспортного засобу, про транспортний засіб, про мету переміщення транспортного засобу через митний кордон Ук< раїни. В автомобільний митній декларації містяться також: зобов’язання про зворотне ввезення/вивезення, транзит та доставляння транспортного засобу з одного митного органу в

6

Aвторизація

інший. Застосовується для оформлення транспортних засо< бів, через митний кордон України фізичними особами, конт< ролю за виконанням зобов’язань про зворотне ввезення/ви< везення, транзит та доставляння з одного митного органу в інший.

АВТОМОБІЛЬНИЙ БЕНЗИН — складається з легких вуглевод< нів, які дистилюються при температурі від 35 до 215 °С, з подаль< шою обробкою їх для досягнення октанового числа в мережах 80–100 RON.

АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ ЗАГАЛЬНОГО КО РИСТУВАННЯ — дороги державного та місцевого значення, які забезпечують внутрішньодержавні та міжнародні переве< зення пасажирів і вантажів із врахуванням адміністративно< територіального поділу держави, з’єднують населені пункти і є складовою частиною єдиної транспортної системи дер< жави.

АВТОР — 1) фізична особа, творчою працею якої створено твір;

2)людина, творчою працею якої створено промисловий зразок;

3)фізична особа, творчою працею якої створено твір (документ).

АВТОР СОРТУ — громадянин, творчою працею якого цей сорт створено. Якщо сорт створено спільною творчою працею кіль< кох осіб, всі вони визнаються співавторами даного сорту.

АВТОРИЗАЦІЯ — 1) надання дозволу на обслуговування дер< жателя платіжної картки;2) керування рівнями та засобами доступу до різних об’єктів та ресурсів системи залежно від іден< тифікатора і пароля користувача, отримання дозволу від банку< емітента банківської платіжної картки (БПК) на здійснення операцій з використанням БПК.

7

Aвторське право

АВТОРСЬКЕ ПРАВО — національне та міжнародне законодав< ство, яке захищає інтелектуальну власність на твори науки, мистецтва, літератури; А. п. є невідчужуваним та передається у спадок, чинне у продовж усього життя автора та 50 років піс< ля його смерті. Див Закон України 1994 р. «Про а. п. і суміжні права».

АВТОРСЬКЕ СВІДОЦТВО — на винахід, використання винахо< ду, на промисловий зразок.

АВТОРСЬКИЙ ДОГОВІР — згода автора дана при укладенні А. д. і не може бути відкликана в односторонньому порядку.

АВУАРИ — майно, активи, наявні гроші, цінні папери, золото за рахунок яких здійснюють платіжні обороти, погашення бор< гів між країнами; також активи і золото країни, що зберігаєть< ся у банках інших країн.

АГРОХІМІЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ — обов’язкове суцільне обс< теження сільськогосподарських угідь з метою державного контролю за зміною показників родючості і забрудненням ґрунтів.»

АГЕНТ — юридична, чи фізична особа, що виконує юридичні дії за рахунок і в інтересах іншої особи. Це одна з підстав виник< нення відносин по представництву.

АГЕНТ (ТОРГОВИЙ) — юридична або фізична особа, виконую< ча юридичні дії за рахунок та в інтересах іншої особи (прин< ципала).

АГЕНТИ ДЛЯ ОБРОБКИ БОРОШНА ТА ПОЛІПШУВАЧІ БО РОШНА І ХЛІБА — речовини, що використовуються з метою підвищення хлібопекарських якостей пшеничного борошна.

8

Aдміністративна відповідальність

АГЕНТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ — діяльність суб’єктів підприємниць< кої діяльності, уповноважених діяти від імені та на підставі до< ручення одного або більше страховиків, щодо рекламування, консультування, пропонування страхувальникам страхових послуг та проведення роботи, пов’язаної з укладанням та вико< нанням договорів страхування (підготовка і укладання догово< рів страхування, виконання робіт з обслуговування договорів).

АДАПТАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ — полягає у реформуванні систем страхування, охорони праці, здоров’я, пенсійного забезпечення, політики зайнятості та інших галузей соціальної політики відповідно до стандартів ЄС і поступовому досягненні загальноєвропейського рівня соціального забезпе< чення і захисту населення.

АДВОКАТ — особа, яка має право знайомитися з матеріалами справи, за дорученням особи яка його запросила, від її імені приносити скарги на рішення органу чи посадову особу, що роз< глядає справу, та здійснювати захист у суді, користується особ< ливим захистом закону; зокрема задля дотримання адвокатсь< кої таємниці не зобов’язаний свідчити проти підзахисного.

АДВОКАТУРА — цивільне, громадське об’єднання, що вико< нує правозахисну функцію юридичних та фізичних осіб.

АДЕКВАТНІСТЬ КОНТРОЛЮ — відповідність контролю спе< цифічним конкретним умовам та індивідуальному принципу з урахуванням планів і службових посад окремих керівників та особистих якостей, що необхідні для підвищення результатив< ності й ефективності дій.

АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — настає: за пору шення вимог законодавства про працю та про охорону праці; ухи< лення від участі в переговорах щодо укладання, зміни або допов< нення колективного договору, угод; порушення чи невиконання

9

Aдміністративна відповідальність

колективного договору, угоди; ненадання інформації для веден< ня колективних переговорів і здійснення контролю за виконан< ням колективних договорів, угод; порушення санітарно гігієніч них і санітарно<протиепідемічних правил і норм; виробництво, заготівля, реалізація сільськогосподарської продукції, що міс< тить хімічні препарати понад гранично допустимі рівні концен< трації; заготівля, переробка або збут радіоактивно забрудне них продуктів харчування чи іншої продукції; виробництво, зберігання, транспортування або реалізація продуктів харчу< вання чи продовольчої сировини, забруднених мікроорганізма ми та іншими біологічними агентами понад гранично допустимі рівні; порушення прав державної власності на надра; порушен ня прав державної власності на води; порушення прав держав< ної власності на ліси; порушення прав державної власності на тваринний світ; дрібне розкрадання державного або колектив< ного майна; ухилення від відшкодування майнової шкоди, запо< діяної злочином підприємствам, установам, організаціям; пору< шення правил власника патенту на сорти рослин; псування та забруднення сільськогосподарських земель; порушення правил використання земель; самовільне заняття земельної ділянки;

приховування або перекручення земельного кадастру; несвоє часне повернення земель або не приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням; самовільне відхилення від проектів внутрігосподарського землеустрою; знищення межо< вих знаків; порушення вимог щодо охорони надр; порушення правил охорони водних ресурсів; порушення правил водокорис< тування; пошкодження водогосподарських споруд і пристроїв; порушення правил їх експлуатації; незаконне використання земель державного лісового фонду; пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, шкідливими викидами, відходами і покидьками; засмічення лі< сів відходами; порушення вимог пожежної безпеки; порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або шкідливого впливу на неї фізичних та біологічних факторів;

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]