Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Спирт етиловий ректифікований денатурований

нювані з метою отримання прибутку від зміни валютних курсів у часі або на ринках, а також свідоме взяття на себе валютного ризику.

СПЕЦИФІКАЦІЯ — доданий до тексту договору поставки до< кумент, що є невід’ємною частиною договору і вміщує дані, характеризуючи предмет поставки, а у ряді випадків ціну, стро< ки поставки та інші умови.

СПЕЦІАЛЬНЕ ПРАВО — див. позбавлення спеціального права.

СПИРТ СИРЕЦЬ ВИНОГРАДНИЙ — дистилят, отриманий шляхом перегонки вторинних сировинних ресурсів виноградно< го виноробства, і є сировиною для виробництва спирту етилово< го ректифікованого виноградного.

СПИРТ ЕТИЛОВИЙ РЕКТИФІКОВАНИЙ ВИНОГРАДНИЙ

спирт, отриманий шляхом фракційної перегонки та очищення спирту<сирцю виноградного до визначеного стандартом вмісту інших продуктів та речовин і призначений для виробництва ви< ноградних вин і алкогольних напоїв.

СПИРТ ЕТИЛОВИЙ РЕКТИФІКОВАНИЙ ПЛОДОВИЙ

спирт, отриманий шляхом фракційної перегонки та очищення спирту<сирцю плодового до визначеного стандартом вмісту ін< ших продуктів та речовин і призначений для виробництва пло< дово<ягідних вин і алкогольних напоїв.

СПИРТ СИРЕЦЬ ПЛОДОВИЙ ДИСТИЛЯТ — отриманий шля< хом перегонки вторинних сировинних ресурсів плодово<ягідно< го виробництва, який є сировиною для виробництва спирту ети< лового ректифікованого плодового.

СПИРТ ЕТИЛОВИЙ РЕКТИФІКОВАНИЙ ДЕНАТУРОВА НИЙ — спирт етиловий будь<якої міцності, змішаний з іншими

171

Спирт етиловий ректифікований неденатурований

речовинами, які роблять не придатним для пиття, але не пере< шкоджають його використанню для промислових цілей.

СПИРТ ЕТИЛОВИЙ РЕКТИФІКОВАНИЙ НЕДЕНАТУРОВА НИЙ — спирт етиловий з вмістом спирту більше ніж 80 об.%, отриманий шляхом фракційної перегонки етилового спирту — сирцю або браго<ректифікацією дозрілої бражки.

СПІЛКА КРЕДИТНА — громадська організація, створювана на добровільних засадах з метою фінансового та соціального захи< сту її членів через залучення їхніх особистих заощаджень для взаємного кредитування. Видає позики під мінімальні процен< ти. Не має на меті одержання прибутку. Фінансову діяльність С. к. провадить так, щоб залучені кошти не зменшувалися на пок< риття витрат на утримання самої спілки. С. к. здатна на засадах кооперації фінансувати підприємницькі проекти її членів.

СПІРАЛЬ ІНФЛЯЦІЙНА — взаємообумовлені одне одним зро< стання заробітної плати та зростання цін. Зростання цін на то< вари (роботи, послуги) спонукає до підвищення заробітної плати, що відповідно зумовлює збільшення грошової маси, а це в свою чергу призводить до подальшого зростання цін.

СПОЖИВАЧ — громадянин, який замовляє, використовує або має намір придбати, використати чи замовити (роботи, послуги) для власних побутових потреб.

СПОЖИВЧА КООПЕРАЦІЯ — створюється для спільного ве< дення господарської діяльності з метою поліпшення свого еко< номічного та соціального стану. Вона здійснює торговельну, за< готівельну, виробничу та іншу діяльність, незаборонену чин< ним законодавством України, сприяє соціальному і культурно< му розвитку села, народних промислів і ремесел, бере участь у міжнародному кооперативному русі. Основні принципи діяль< ності споживчої кооперації, діяльність споживчої кооперації

172

Спроможність населення купівельна

будується на принципах добровільності членства, демократизму, соціальної справедливості, взаємодопомоги та співробітництва, вільного господарського функціонування на основі ринкових відносин. Первинною ланкою споживчої кооперації є споживче товариство — самостійна, демократична організація грома< дян, які на добровільності членства і взаємодопомоги за місцем< проживання або роботи об’єднуються для спільного господарю< вання з метою поліпшення свого економічного і соціального Основним документом, що регулює діяльність споживчого товариства, є статут. У ньому визначаються порядок вступу до товариства і виходу з нього, права та обов’язки членів товарист< ва, його органи управління, контролю та їх компетенція, поря< докутворення майна товариства і розподілу прибутку, умови реорганізації і ліквідації товариства та інші положення, що не< суперечать законодавчим актам України.

СПОТ КУРС — поточний курс валюти. Розрахунки за угодами на придбання валюти за С.<к. здійснюють наступного робочого (банківського) дня після укладання угоди.

СПРЕД — 1) різниця між ціною покупця і ціною продавця у строкових валютних угодах; 2) амплітуда коливання цін.

СПРОМОЖНІСТЬ ГРОШЕЙ КУПІВЕЛЬНА — властивість гро< шової одиниці обмінюватись на певну кількість товарів. Зале< жить від рівня цін і тарифів, рівня інфляції та від наповнення ринку товарами і послугами. Розраховують як індекс, оберне< ний індексові цін.

СПРОМОЖНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ КУПІВЕЛЬНА — кількість товарів і послуг, яку населення може придбати за наявні у ньо< го кошти при тих цінах на товари і тарифах на послуги, що склалися в країні. С. н. к. залежить від доходів населення зага< лом, тієї їх частини, яка може бути виділена на придбання ма< теріальних благ, а також від рівня цін і тарифів. Інфляційні

173

Ставка процентна

процеси, які спричиняють зростання цін і тарифів, знижують С. н. к. Для її відновлення і законодавчому порядку здійснюють індексацію заробітної платні, пенсій, стипендій, заощаджень, інших доходів.

СТАВКА ПРОЦЕНТНА — ціна грошової позики, що визначає< ться як відношення річного доходу, отриманого на позиковий капітал, до суми позики. На величину С. п. впливають такі чин< ники: облікова ставка центрального банку, попит на позики, рі< вень ризику, сума позики, характер забезпечення, норма прибу< тку на інші активні операції, характер стосунків між банком і позичальником тощо. У кредитних угодах С. п. може бути фіксованою, незмінною, протягом усього періоду кредиту, чи плаваючою, яка змінюється регулярно залежно від ринкової ко< н’юнктури.

СТАВКА ПРОЦЕНТНА НОМІНАЛЬНА — процентна ставка, що не враховує інфляційного впливу (зміни рівня цін).

СТАВКА ПРОЦЕНТНА РЕАЛЬНА — процентна ставка, що враховує інфляційний вплив (зміну рівня цін) і яку визначають через порівняння між собою товарних еквівалентів.

СТАЛІСТЬ ГРОШЕЙ — незмінюваність купівельної спромож< ності грошових знаків протягом відносно тривалого часу.

СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ У СФЕРІ ГОСПОДА РЮВАННЯ — застосовуються: державні стандарти України; кодекси усталеної практики; класифікатори; технічні умови; міжнародні, регіональні і національні стандарти інших країн, відповідно до чинних міжнародних договорів.

СТАТУТ — зведення правил, які регулюють: основи організа< ції та діяльності юридичних осіб; умови створення, склад, по< будову та діяльність конкретного підприємства, організації

174

Створення перешкод суб’єктам господарювання у процесі конкуренції

або установи певної галузі або сфери управління; — конкретну сферу діяльності організації та ін.

СТАТУТИ — юридичні акти, якими оформляється створення установ, організацій чи товариств, визначається їх структура, функції, взаємовідносини з іншими організаціями чи громадя< нами і правове становище у визначеній сфері державного управ< ління або господарської діяльності.

СТАТУТНИЙ ФОНД — джерело основних і обігових коштів підприємства, формується при його організації за рахунок кош< тів держави, вкладів засновників і учасників, пайових внесків членів трудового колективу.

СТВОРЕННЯ ПЕРЕШКОД СУБ’ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ У ПРОЦЕСІ КОНКУРЕНЦІЇ — дискредитація суб’єкта господа< рювання, нав’язування споживачам примусового асортименту товарів (робіт, послуг), схиляння до бойкоту або дискримінація покупця (замовника), або до розірвання договору з конкурен< том, підкуп працівника постачальника або покупця (замовника). Дискредитацією є поширення у будь<якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи дія< льністю суб’єкта господарювання. Купівлею продажем товарів, виконанням робіт і наданням послуг із примусовим асортимен< том є купівля продаж одних товарів, виконання робіт, надання послуг за умови купівлі продажу інших товарів, виконання ро< біт, надання послуг, не потрібних споживачу або контрагенту. Схилянням до бойкоту вважається спонукання конкурентом іншої особи, безпосередньо або через посередника, до відмови від встановлення договірних відносин із цим суб’єктом господа< рювання. Схилянням постачальника до дискримінації покупця

є спонукання, безпосередньо або через посередника, до надання постачальником конкуренту покупця певних переваг без доста< тніх на це підстав. Схилянням суб’єкта господарювання до ро зірвання договору з іншим суб’єктом господарювання є вчинене

175

Стипендія

з корисливих мотивів або в інтересах третіх осіб спонукання учасника договору до невиконання або виконання неналежним чином договірних зобов’язань перед цим конкурентом шляхом надання або пропонування суб’єкту господарювання — учасни< ку договору, безпосередньо або через посередника, матеріальної винагороди, компенсації чи інших переваг. Підкуп працівника постачальника — це надання або пропонування йому конкуре< нтом покупця (замовника), безпосередньо або через посередни< ка, матеріальних цінностей, майнових або немайнових благ за неналежне виконання або невиконання працівником постача< льника службових обов’язків, що випливають з укладеного чи пов’язані з укладенням між постачальником і покупцем догово< ру поставки товарів, виконання робіт, надання послуг, що при< звело або могло призвести до отримання конкурентом покупця (замовника) певних переваг перед покупцем (замовником).

СТИПЕНДІЯ — грошова допомога, регулярно виплачувана уч< ням, студентам, які навчаються на денних відділеннях закладів освіти, чи особам, які проходять підготовку в аспірантурі і док< торантурі чи на курсах підвищення кваліфікації з відривом від виробництва.

СТРАЙК — тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов’язків) підприємства, установи, організації (струк< турного підрозділу) з метою вирішення колективного трудового спору (конфлікту).

CТРАХОВЕ ВІДШКОДУВАННЯ — сума, яку сплачує страхо< вик страхувальнику для покриття його збитків від страхового випадку.

СТРАХОВИЙ ВИПАДОК — 1) подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи на отримання матеріального забезпе< чення або соціальних послуг, передбачених законами України з

176

Страховик

окремих видів загальнообов’язкового державного соціального страхування; 2) дорожньо<транспортна пригода, яка сталася за участю транспортного засобу страхувальника і внаслідок якої настає його цивільна відповідальність за заподіяну транспорт< ним засобом шкоду майну, життю і здоров’ю третіх осіб.

СТРАХОВИЙ ПОЛІС — іменний документ, виданий страховою організацією або компанією (страховиком) страховику, що по< свідчує відносини по страхуванню.

СТРАХОВИЙ РИЗИК — обставини, внаслідок яких громадяни/ або члени їх сімей можуть втратити тимчасово або назавжди засоби до існування і потребують матеріальної підтримки або соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соці< альним страхуванням.

СТРАХОВИЙ СТАЖ — період (строк), протягом якого особа пі< длягає загальнообов’язковому державному соціальному страху< ванню та сплачуються внески (нею, роботодавцем) на страху< вання, якщо інше не передбачено законодавством.

СТРАХОВИЙ ТАРИФ (БРУТТО ТАРИФ) — ставка страхового внеску з одиниці страхової суми. С. т. складається з нетто став< ки та з навантаження.

СТРАХОВИЙ ФОНД — фонд, призначений для погашення за< боргованості члена<учасника, що виникла під час проведення міжбанківських розрахунків та/ або розрахунків з підприємст< вами торгівлі та послуг за здійсненими операціями із застосу< ванням платіжних карток, у разі фінансової неспроможності члена<учасника. Може використовуватись тільки розрахунко< вим банком.

СТРАХОВИК — Фонд загальнообов’язкового державного соці< ального страхування України на випадок безробіття.

177

Страхові агенти

СТРАХОВІ АГЕНТИ — громадяни або юридичні особи, які ді< ють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності (укладання договорів страхування, одержання страхових платежів, виконання робіт, пов’язаних з виплатою страхових сум і страхового відшкодування). Страхові агенти є представниками страховика і діють у його інтересах за комісійну винагороду на підставі договору із стра< ховиком.

СТРАХОВІ БРОКЕРИ — громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприєм< ницької діяльності та здійснюють посередницьку діяльність на страховому ринку від свого імені на підставі доручень страху< вальника або страховика.

СТРАХУВАЛЬНИКИ — роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески.

СТРАХУВАННЯ — 1) вид цивільно<правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених дого< вором страхування або чинним законодавством, за рахунок гро< шових фондів, що формуються шляхом. сплави громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій); 2) система заходів, направлених на повне або часткове відшкодування втрат від настання непередбачених обставин (стихійне лихо, аварій, нещасних випадків та ін.) шляхом розподілення цих втрат між можливо більшим числом фізичних і юридичних осіб.

СТРОК ПРИДАТНОСТІ ХАРЧОВОГО ПРОДУКТУ ДО СПО ЖИВАННЯ — проміжок календарного часу, визначений вироб< ником цього продукту згідно з законодавством, протягом якого органолептичні, фізико<хімічні, медико<біологічні та інші показники харчового продукту повинні відповідати чинним а

178

Субвенція

Україні нормам і правилам у разі додержання відповідних умов зберігання.

СТРУКТУРНІ ОДИНИЦІ — виробничо<господарські суб’єкти підприємства (об’єднання), що мають статус, визначений у ста< туті (положенні) підприємства (об’єднання), є цілісними май< новими комплексами, виробляють продукцію (виконують ро< бота, надають послуги) в єдиному (замкнутому) технологічно< му процесі, знаходяться за юридичною адресою підприємства (об’єднання) або в іншому місці, а також відокремлені підроз< діли підприємств чи об’єднань (філіали, представництва, відді< лення тощо) з правом відкриття поточних та розрахункових ра< хунків.

СТРУКТУРНІ ПІДРОЗДІЛИ — цехи, відділи, ферми, інші гос< подарські підрозділи, що здійснюють діяльність на основі поло< ження, затвердженого директором підприємства (об’єднання), і очолюються керівником, який призначається (затверджується) на посаду директором підприємства (об’єднання).

СТУДЕНТСЬКА ВІЗА — позначається літерою О, у машино< зчитуваній зоні — VO. Оформляється особам, які в’їжджають в Україну з метою навчання (учням, студентам, аспірантам, ста< жистам).

СТУПІНЬ СЕКРЕТНОСТІ — категорія, яка характеризує важ< ливість такої інформації, можливу шкоду внаслідок її розголо< шення, ступінь» обмеження доступу до неї та рівень її охорони державою. Критерії визначення ступеня секретності інформації встановлює Державний комітет України з питань державних секретів.

СУБВЕНЦІЯ — вид грошової допомоги держави місцевим орга< нам влади. На відміну від дотації С. надається на фінансування

179

Суборенда

визначеного заходу і підлягає поверненню у випадку порушен< ня її цільового використання.

СУБОРЕНДА — передача орендованого майна третій особі або групі осіб. У даному випадку орендатор виступає в ролі вторин< ного орендодавця.

СУБ’ЄКТ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — юридична або фізична особа, у власності або у користуванні якої є хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки.

СУБ’ЄКТ ПЕРЕВЕЗЕННЯ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВАНТАЖІВ — під< приємство, установа, організація або фізична особа, які відпра< вляють, перевозять або одержують небезпечні вантажі (відправ< ники, перевізники та одержувачі)

СУБ’ЄКТ ПЛАТИ ЗА ЗЕМЛЮ (ПЛАТНИК) — власник землі і землекористувач, у тому числі орендар.

СУБ’ЄКТ ПРИРОДНОЇ МОНОПОЛІЇ — суб’єкт господарюван< ня (юридична особа) будь<якої форми власності (монопольне утворення), який виробляє (реалізує) товари на ринку, що пере< буває у стані природної монополії.

СУБ’ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ — визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяль< ність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав і обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цьо< го майна, крім випадків, передбачених законодавством. С. г. є: господарські організації<юридичні особи створенні відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юр. особи, які здійснюють господа< рську діяльність і зареєстровані в установленому законом по< рядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства,

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]