Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Чек товарний

Ч

ЧАСТКОВА ЗАГАЛЬНА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ — здатність ви< конувати в обмеженому обсязі або в полегшених умовах неква< ліфіковану роботу.

ЧАСТКОВА ПЕРЕБУДОВА — посилення несучих конструкцій, заміна перекрить, зміна планування існуючих будівель і споруд та інші заходи.

ЧАСТКОВЕ БЕЗРОБІТТЯ — вимушене тимчасове скорочення нормальної або встановленої законодавством України тривалос< ті робочого часу, перерва в одержанні заробітку або скорочення його розміру через тимчасове припинення виробництва без при< пинення трудових відносин з причин економічного, технологіч< ного, структурного характеру.

ЧЕК ГРОШОВИЙ — чек, оплату якого здійснюють шляхом ви< плати грошей пред’явникові чека.

ЧЕК РОЗРАХУНКОВИЙ — оплату якого здійснюють шля< хом перерахування грошей з рахунку чекодавця на рахунок пред’явника.

ЧЕК ПРЕД’ЯВНИЦЬКИЙ — чек на отримання рахунку з бан< ку, виписаний на ім’я пред’явника. Підставою для оформлення чека є чекова (лімітна) книжка.

ЧЕК ТОВАРНИЙ — документ усталеної форми, який продавець магазину виписує на підтвердження купівлі покупцем певного товару.

231

Чекодавець

ЧЕКОДАВЕЦЬ — юридична або фізична особа, яка здійснює платіж за допомогою чека та підписує його.

ЧЕКОДЕРЖАТЕЛЬ — підприємство, яке є отримувачем кош< тів за чеком.

ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ — основний державний доку< мент, у якому містяться узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загро< зою зникнення, та заходи щодо їх збереження і науково<обґрун< тованого відтворення. Ч. к. У. є основою для розробки подаль< ших дій, спрямованих на охорону занесених до неї видів тварин і рослин.

ЧИСТА ВАРТІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАПАСІВ — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуван< ням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалі< зацію покупцем грошей за певний товар або послугу і пред’яв< ляється продавцеві чи виконавцеві робіт.

ЧИСТА РЕАЛІЗАЦІЙНА ВАРТІСТЬ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОР ГОВАНОСТІ — сума поточної дебіторської заборгованості за то< вари, роботи, послуги з вирахуванням резерву сумнівних боргів.

ЧИСТИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ДОКУМЕНТ — документ, який не має застережень чи поміток, що безпосередньо констатують де< фектний стан товару та/або упаковки.

ЧИСТІ АКТИВИ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ФОНДУ — величина, яка визначається як різниця між сумою активів і розміром пасивів інвестиційного фонду з урахуванням їх ринкової волості.

ЧЛЕН КООПЕРАТИВУ — фізична або юридична особа, яка зробила вступний і пайовий внески в розмірах, визначених статутом кооперативу, визнає принципи і цілі кооперативу,

232

Члени товарної біржі

дотримується вимог його статуту і користується правом ухваль< ного голосу в кооперативі.

ЧЛЕН МІЖНАРОДНОЇ ПЛАТІЖНОЇ СИСТЕМИ — юридична особа, яка одержала ліцензію міжнародної платіжної системи на емісію карток цієї системи та/або на обслуговування карток цієї системи (еквайринг) і відповідно до чинного законодавства України має право здійснювати на території України зазначені операції.

ЧЛЕН ПРОФСПІЛКИ — особа, яка входить до складу проф< спілки, визнає статут та сплачує членські внески.

ЧЛЕН ФОНДОВОЇ БІРЖІ — юридична особа, яка володіє бір< жовим брокерським місцем як засновник та/або акціонер біржі або користується ним (асоційований член) терміном не менше одного року способом, визначеним статутом та/або правилами біржі, має право укладати угоди від свого імені та виконує ви< моги всіх законодавчих та нормативних актів щодо ринку цін< них паперів та вимоги статуту і правил біржі.

ЧЛЕНИ ТОВАРНОЇ БІРЖІ — засновники, а також прийняті до її складу згідно із статутом біржі вітчизняні та іноземні юри< дичні і фізичні особи. Порядок прийняття у члени біржі та ви< буття із складу її членів визначається статутом товарної біржі.

233

Шахрайство

Ш

ШАХРАЙСТВО — заволодіння індивідуальним майном грома< дян або набуття права на майно шляхом обману чи зловживан< ня довіри.

ШАХРАЙСТВО 3 ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ — надання громадянином, підприємцем або засновником чи власником суб’єкта підприємницької діяльності, а також посадовою особою суб’єкта підприємницької діяльності завідомо не< правдивої інформації державним органам, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків за відсутності ознак розкра< дання.

ШКАЛА КРОКУ АУКЦІОНУ — величина, на яку збільшується вартість лоту в процесі проведення аукціону.

ШКІДЛИВИЙ ВИРОБНИЧИЙ ФАКТОР — виробничий фак< тор, вплив якого на працівника за певних умов призводить до захворювання або зниження працездатності. Залежно від рівня і тривалості дії Ш. в. ф. може стати небезпечним.

ШКІДЛИВІ І НЕБЕЗПЕЧНІ УМОВИ І ХАРАКТЕР ПРАЦІ

умови і характер праці, при яких внаслідок порушення санітар< них норм і правил можливий вплив небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища у вимірах, що перевищують гігієнічні нормативи, і психофізіологічні фактори трудової ді< яльності, що викликають функціональні зміни в організмі і мо< жуть призвести до стійкого зниження працездатності або пору< шення здоров’я працівників.

234

Штриховий код EAN

ШКОДА — істотна шкода, заподіяна національному товарови< робнику, або загроза заподіяння істотної шкоди національному товаровиробнику, або істотне перешкоджання створенню чи розширенню національним товаровиробником виробництва по< дібного товару.

ШТРАФ — 1) грошове стягнення, що накладається судом у ви< падках і межах, встановлених в особливій частині, а також в статтях 45 і 46<1 КК України; 2) грошове стягнення, що накла< дається на громадян і посадових осіб за адміністративні право< порушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

ШТРАФНА САНКЦІЯ (ШТРАФ) — плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов’язання (без ура< хування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платни< ка податків у зв’язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами.

ШТРИХКОДОВА ПОЗНАЧКА — сукупність даних, поданих у вигляді штрихового коду та інших елементів (цифрового значення штрихового коду), побудована за певними правилами і призна< чена для автоматичної ідентифікації товару (одиниць обліку).

ШТРИХОВЕ КОДУВАННЯ — подання даних за допомогою штрихового коду.

ШТРИХОВИЙ КОД — комбінація послідовно розташованих па< ралельних штрихів та проміжків між ними, розміри та розташу< вання яких встановлені певними правилами і яка призначена для автоматизованої ідентифікації товару та іншої інформації.

ШТРИХОВИЙ КОД EAN — штриховий код, який присвоюєть< ся товарам відповідно до ДСТУ та рекомендацій асоціації «ЄАН< Україна».

235

Штриховий код UPS

ШТРИХОВИЙ КОД UPC — штриховий код, який присвоюєть< ся одиницям обліку (товару) відповідно до рекомендацій Між< народної організації Північної Америки, відповідальної за їх присвоєння.

ШТРИХОВІ КОДИ EAN 128, DUN 14 ТА DUN 16 — види штрихових кодів, які призначені для кодування транспортних упаковок (одиниць постачання).

ШТРИХОВІ КОДИ EAN 8 ТА EAN 13 — 8< та 13<розрядні штри< хові коди EAN, які присвоюються одиницям обліку товару.

236

Юридична особа

Ю

ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — передбачене законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позба< влення порушника певних благ на суспільний лад України, її політичну систему, колективну та приватну власність, особу, права і свободи громадян.

ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ПІДПРИЄМ НИЦТВА — передбачене законом і застосоване органами дер< жави примусове обмеження, або позбавлення порушника певних благ. Ю. в. існує у таких видах: цивільно правова відповідальність настає за невиконання договірних зобов’я< зань, за заподіяну шкоду підприємству, організації, установі і за завдану шкоду майновим і особистим немайновим інтере< сам фізичних та юридичних осіб. Адміністративна відпові< дальність, як адекватна специфічна форма реагування держави на протиправну поведінку фізичних та юридичних осіб, яка посягає на державний або громадський порядок, права, власність і свободи громадян і встановлений порядок управління.

ЮРИДИЧНА ЗАХИЩЕНІСТЬ ОСОБИ — наявність ефективно< го механізму (процедурно<юридичних засобів) для здійснення охорони та захисту основних прав людини.

ЮРИДИЧНА ОСОБА — об’єднання осіб та/або майна у відок< ремлену організацію, яка наділяється правоздатністю і яка

237

Юридична надбудова

внаслідок цього як така може мати майнові та особисті немай< нові права і нести обов’язки, бути позивачем та відповідачем у суді, господарському або третейському суді. Ю. о. залежно від порядку їх створення поділяються на ю. о. приватного права і на ю. о. публічного права. Ю. о. приватного права створюється на підставі установчих документів засновниками. Ю. о. Публічно< го права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, або органу державного самоврядуван< ня. Порядок створення Ю. о. визначається Цивільним кодек< сом України.

ЮРИДИЧНА НАДБУДОВА — частина надбудови всякого сус< пільства, яка виникає на основі економічного базису даного су< спільства, відображає його у правовій формі. У правову надбу< дову входять: нормативні акти, правові відносини, правосвідо< мість.

ЮРИДИЧНИЙ ОБОВ’ЯЗОК — закріплена нормою права і забе< зпечувана державою необхідність вчинених суб’єктом права пе< вних дій або утримуватись від вчинення певних дій.

ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ — конкретна життєва обставина, перед< бачена нормою права, яка тягне за собою виконання, зміну і припинення правових відносин.

ЮРИСДИКЦІЯ — компетенція державних органів і службових осіб давати правову оцінку фактам, розв’язувати правові питан< ня, спори про право.

ЮРИСПРУДЕНЦІЯ — сукупність правових наук, правознавст< во. Ю. як сукупність правових наук охоплює такі науки, як

238

Юстиція

теорія права і держави, державне право, фінансове і криміналь< не право.

ЮСТИЦІЯ — сукупність судових установ, їх діяльність (право< суддя), а також судове відомство.

239

Якісні показники послуг водо , теплопостачання та водовідведення

Я

ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ПОСЛУГ ВОДО , ТЕПЛОПОСТАЧАН НЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ — відповідність якості холодної та гарячої води вимогам державного стандарту «вода питна» (за хімічним та санітарно<бактеріологічним складом), а також відповідність встановленим нормативам температури гарячої води та температури повітря у приміщеннях.

ЯКІСТЬ — сукупність характеристик продукції або послуг що< до її здатності задовольнити встановлені і передбачені потреби.

ЯРМАРОК — організований, періодично функціонуючий ри< нок машин, устаткування, транспортних засобів, «ноу<хау».

240

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]