Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Бюджет розвитку

страхування, підготовці документів для врегулювання питання про збитки у разі настання страхового випадку.

БУФЕРНЕ ЗБЕРІГАННЯ — зберігання радіоактивних відходів і побічних радіоактивних матеріалів у спеціально призначеній споруді протягом визначеного часу, яке забезпечує зниження активності радіоактивних відходів за рахунок природного роз< паду радіонуклідів.

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК — процес виявлення, вимірюван< ня, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та пере< дачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внут< рішнім користувачам для прийняття рішень.

БЮДЖЕТ (МІСЦЕВИЙ) — розпис грошових доходів і видатків держави, установи, підприємства на визначений період часу, затверджений у законодавчому порядку. План утворення і ви< користання фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення функцій та повноважень місцевого самоврядування.

БЮДЖЕТ РОЗВИТКУ — доходи і видатки місцевого бюджету, які утворюються і використовуються для реалізації програм со< ціально<економічного розвитку, зміцнення матеріально<фінан< сової бази.

41

Валова ціна

В

ВАЛОВА ЦІНА — ціна товару, яка включає витрати на переве< зення, страхування вантажу, митні збори та інші витрати.

ВАЛОРИЗАЦІЯ — штучне підвищення цін на товари (голов< ним чином через скорочення виробництва) або курсу цінних па< перів внаслідок здійснюваних державою заходів.

ВАЛЮТА — 1) платіжний засіб (чеки, векселі) певної держави, наприклад, українська гривня, шведська крона, долар США, німецька марка тощо, — національна валюта; 2) грошові знаки чужоземних держав, а також кредитні та платіжні засоби (чеки, векселі) в чужоземних грошових одиницях для використання в міжнародних розрахунках — чужоземна валюта; 3) міжнародні грошові одиниці, емісію яких здійснюють міжурядові валютно< кредитні організації, зокрема: міжнародна грошова одиниця, що використовується країнами<учасниками Європейської ва< лютної системи; СДР — міжнародні платіжні та резервні кош< ти, що випускаються Міжнародним валютним фондом і вико< ристовуються для безготівкових міжнародних розрахунків шляхом запису на спеціальних рахунках, а також як розрахун< кова одиниця.

ВАЛЮТА ВЕКСЕЛЯ — грошова одиниця, в якій виставлено вексель. Векселі, що використовуються у внутрішньому обігу виставляються зазвичайно у валюті цієї країни, а в міжнародному обігу — у валюті країни боржника, країни кредитора, третьої країни чи в міждержавних розрахункових грошових одиницях.

ВАЛЮТА ВІЛЬНО КОНВЕРТОВАНА — валюта, що вільно і не< обмежено обмінюється на інші чужоземні валюти.

42

Варіант

ВАЛЮТА ЗОЛОТА — грошова одиниця, безпосередньо розмін< на на золото.

ВАЛЮТА КЕРОВАНА — валюта, на курс якої можна впливати за допомогою ринкових та інших методів.

ВАЛЮТА ОПЛАТИ — валюта, якою здійснюють фактичну оплату товарів (робіт, послуг) у зовнішньоекономічній угоді чи міжнародного кредиту. Може збігатися чи не збігатися з валю< тою угоди. Фіксація оплати в іншій валюті, ніж валюта угоди, є однією з форм запобігання валютному ризикові.

ВАЛЮТА РОЗРАХУНКОВА — чужоземна валюта, що вико< ристовується двома чи кількома країнами в розрахунково<пла< тіжних операціях одна з одною.

ВАЛЮТА СТРАХУВАННЯ — валюта, в якій сплачують стра< хові премії та виплачують страхове відшкодування. Страхуваль< ник<резиденти — у вільноконвертованій валюті або у випадках, передбачених чинним законодавством, валютою України.

ВАЛЮТНА ЦІНА — валюта, у якій встановлюється ціна товару (робіт послуг) у зовнішньоекономічному контракті або визнача< ється сума надання міжнародного кредиту.

ВАЛЮТНІ ОБМЕЖЕННЯ — система економічних, правових, і організаційних заходів, регламентуючих операції з національ< ною та іноземною валютою, золотом.

ВАЛЬВАЦІЯ — визначення вартості (встановлення курсу) чу< жоземної валюти в національній грошовій одиниці.

ВАРІАНТ — похідний цінний папір (різновид опціону), який випускається емітентом щодо власних цінних паперів і дає йо< го власникам право на придбання акцій чи боргових цінних

43

Вартість

паперів даного емітента протягом певного періоду за певною ціною.

ВАРТІСТЬ — виражена в грошах цінність будь<чого або величи< на витрат на будь<що. В. є тією реальною базою, що робить гро< ші і товар економічно тотожними поняттями. Товар обмінюєть< ся на гроші, гроші на інший товар завдяки тому, що ці ринкові категорії мають спільну основу В.

ВАРТІСТЬ ІМПОРТНА — сума валютних витрат на імпорт то< вару; сплачена за імпортований товар валютна ціна та пов’язані з імпортуванням додаткові витрати у валюті (комісійні, транс< портні тощо).

ВЕДЕННЯ ЧУЖИХ СПРАВ БЕЗ ДОРУЧЕНЬ — особа, яка діє в майнових інтересах іншої особи без її доручення, незалежно від того, знає вона про це чи ні, зобов’язана при першій нагоді спо< вістити цю іншу (заінтересовану) особу про свої дії. Якщо заін< тересована особа схвалить ці дії, надалі до відносин сторін засто< совуються правила відповідного договору.

ВЕКСЕЛЬ — цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зо< бов’язання боржника (векселедавця) сплатити у певний термін зазначену суму грошей власникові векселя (векселетримачеві).

ВЕКСЕЛЬ ВАЛЮТНИЙ — банківський вексель, що містить зо< бов’язання векселедавця сплатити векселетримачеві зазначену у векселі суму в чужоземній валюті. Є високоліквідним цінним папером.

ВИДИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ — див. юридична відповідальність.

ВИДИ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ— див. юридична відповідальність.

44

Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів

ВИЗНАННЯ НЕДІЙСНИМИ АКТІВ ДЕРЖАВНОГО ОРГАНУ АБО ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ — 1) суд мо< же визнати незаконним правовий акт індивідуальної дії держав< ного органу або органу місцевого самоврядування, якщо він суперечить положенням закону або інших правових і порушує цивільні права та інтереси певної особи; 2) Суд може визнати не< законним нормативний акт державного органу або органу міс< цевого самоврядування, якщо він суперечить положенням Ци< вільного кодексу, законів, інших актів цивільного законодавст< ва і порушує права фізичних і юридичних осіб.

ВИКОНАВЕЦЬ — підприємство, установа, організація або громадянин<підприємець, які виконують роботи або надають послуги.

ВИНА — психічне відношення особи до своїх протиправних ді< янь, до їх наслідків, наміру або необережності.

ВИПАДОК — подія, яка відбулася незалежно від волі та дій осо< би. У в. ніхто не може бути притягнений до юридичної відпові< дальності.

ВИПУСК АБО РЕАЛІЗАЦІЯ НЕДОБРОЯКІСНОЇ ПРОДУК ЦІЇ — випуск на товарний ринок або інша реалізація недоброя< кісної споживчої тобто такої, що не відповідає встановленим стандартам, нормам, правилам і технічним умовам або не комп< лектної продукції та товарів, якщо такі дії вчинені у великих розмірах.

ВИПУСК В ЕКСПЛУАТАЦІЮ ТЕХНІЧНО НЕСПРАВНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ АБО ІНШЕ ПОРУШЕННЯ ЇХ ЕКС ПЛУАТАЦІЇ — тобто випуск, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані сп’яніння або не має права на керування транспортним засобом, чи інше грубе порушення правил експлуатації транспорту, що забезпечують дорожній

45

Виробник

рух, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або екс< плуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпі< лому середньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть.

ВИРОБНИК — підприємство, установа, організація або грома< дянин<підприємець, які виробляють товари для реалізації.

ВИРОБНИЧИЙ КООПЕРАТИВ — добровільне об’єднання грома< дян на засадах членства для спільного виробничої або іншої гос< подарської діяльності, яка базується на їхній власній трудовій участі та об єднанні його членами майнових, пайових внесків. За< коном та установчими документами В. к. може бути передбачена участь у його діяльності на засадах членства також інших осіб.

ВІДМИВАННЯ ГРОШЕЙ (ЛЕГАЛІЗАЦІЯ) — вчинення фінан< сових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих за відомо злочинним шляхом, а також вико< ристання зазначених коштів та іншого майна для здійснення під< приємницької або іншої господарської діяльності, а також ство< рення організованих груп в Україні чи за її межами для легалі< зації (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом.

ВІДНОСНІСТЬ ПЛАТІЖНА — бухгалтерський касовий доку< мент, за яким виплачують заробітну платню працівникам під< приємства (організації, установи) чи окремим особам, а також здійснюють інші грошові виплати.

ВІДОМІСТЬ РОЗРАХУНКОВО ПЛАТІЖНА — зведений доку< мент, у якому відбивають розрахунки з працівниками щодо оп< лати праці.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАВДАННЯ ШКОДИ (ПІДСТАВИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) — майнова шкода, завдана неправомір<

46

Відшкодування збитків

ними діями (бездіяльністю) особистим немайновим правам фізичних та юридичних осіб, а також шкода, завдана майну юридичних та фізичних осіб, підлягає відшкодування в повно< му обсязі особою яка її завдала; 1) той, хто завдав шкоду, звіль< няється від її відшкодування, якщо доведе, що шкоду завдано не з його вини; 2) шкода, завдана правомірними діями, підлягає відшкодуванню у випадках, передбачених Цивільним Кодексом та іншими законами; 3) моральна шкода, завдана фізичній чи юридичній особі неправомірними діями, компенсується завда< вачем за наявності його вини; 4) моральна шкода компенсуєть< ся незалежно від вини завдавача, якщо: шкоду завдано життю і здоров’ю джерелом підвищеної небезпеки; шкоду завдано фізи< чній особі в наслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного взяття під варту, підписки про невиїзд, затримання, накладен< ня адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕДОБРОСОВІСНУ КОНКУРЕН ЦІЮ — вчинення дій, визначених як недобросовісна конкурен< ція, тягне за собою відповідальність суб’єкта господарювання згідно з Господарським кодексом або адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА — під< приємці зобов’язані не завдавати шкоди довкіллю, не порушу< вати права та законні інтереси громадян і їх об’єднань, інших суб’єктів господарювання, установ, організацій, прав місцевого самоврядування держави. За завдані шкоду і збитки підприє< мець несе майнову та іншу встановлену законом відповідаль< ність.

ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ — 1) особа, якій завдано збит< ків у результаті порушення її цивільного права, має право на

47

Вільна економічна зона

їх відшкодування. 2) збитками вважаються: втрати, яких осо< ба зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для від< новлення свого порушеного права (реальні збитки); 3) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода); 4) збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо законом або догово< ром не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. Якщо особа, що порушила право, одержала завдяки цьому доходи, то розмір збитків, які відшкодовуються потер< пілій особі у зв’язку з неодержанням нею доходів, не може бу< ти меншим від тих доходів, що їх одержав порушник права.

ВІЛЬНА ЕКОНОМІЧНА ЗОНА (зона вільного підприємництва) — частина території, виділена з загального митного кордону дер< жави, має повну свободу в вирішенні господарських питань, особливий режим управління і пільгові умови діяльності для місцевих підприємств та іноземних фірм.

ВІЛЬНА МИТНА ЗОНА — територія, на яку товари допускаю< ться без митного контролю і без оплати мита.

ВКАЗІВКА — розпорядчий документ, що видається посадовим особами (керівником установи, головним інженером, головним конструктором, директором дочірньої фірми тощо).

ВЛАСНІСТЬ — див. право власності.

48

Гарантії прав підприємців

Г

ГАРАНТІЯ— письмове зобов’язання банку, іншої кредитної ус< танови, страхової компанії, яке видається на прохання іншої особи (принципала), за яким гарант зобов’язується сплатити кредиторові принципала (бенефіціарові) відповідно до умов га< рантійного зобов’язання грошову суму після подання бенефіці< аром письмової вимоги про його сплату. Гарантія набирає сили від дня її видачі, якщо в ній не передбачено інше. За видачу га< рантії принципал сплачує гарантові обумовлену суму. Зобов’я< зання гаранта перед бенефіціаром є самостійним і таким, що не залежить від основного зобов’язання, на забезпечення виконан< ня якого видано гарантію, в тому числі у випадках, коли в ній міститься посилання на цю обставину.

ГАРАНТІЇ ПРАВ ПІДПРИЄМЦІВ (ЗАГАЛЬНІ) — держава га< рантує усім підприємцям, незалежно від обраних ними органі< заційно<правових форм підприємницької діяльності рівні права та рівні можливості для залучення і використання матеріально< технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів. Держава гарантує недоторканість майна і за< безпечує захист майнових прав підприємця. Вилучення у підп< риємця основних і оборотних фондів, іншого майна допускаєть< ся на підставах і в порядку, передбаченому ст. 41 Конституції України і законодавством. Збитки, завдані підприємцю гро< мадянами чи юридичними особами, органами державної вла< ди чи органами місцевого самоврядування його майнових прав, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства. Підприємець або громадянин який працює у підприємця по найму, у передбачених законом випадках може бути до вико< нання у робочий час державних або громадських обов’язків, з

49

Гарантії юридичні

відшкодуванням підприємцю відповідних збитків органом, який приймає таке рішення. Сперечання про відшкодування збитків вирішуються судом.

ГАРАНТІЇ ЮРИДИЧНІ — система правових засобів, забезпечу< ючих реальність і стабільність встановлених законодавчими ак< тами прав і свобод громадян; прав, майнових та інших інтересів підприємств, організацій і установ.

ГЕШЕФТ — прибуткова торгова угода або комерційна операція.

ГІПЕРІНФЛЯЦІЯ — надшвидке зростання цін і грошової маси в обігу, що призводить до різкого знецінення грошової одиниці, розладу платіжного обороту, порушення нормальних господарсь< ких зв’язків, зниження рівня життя. Вважається, що Г. настає у разі зростання цін, яке перевищує 50 % на місяць.

ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ — діяльність суб’єктів госпо< дарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на ви< готовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надан< ня послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних ре< зультатів з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва — підприємцями. Господарська дія< льність може здійснюватись і без мети одержання прибутку (не< комерційна господарська діяльність). Діяльність негосподарю< ючих суб’єктів спрямована на створення і підтримання необхід< них матеріально технічних умов їх функціонування.

ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ — встановлює відповід< но до Конституції України правові основи господарської діяль< ності (господарювання), яка базується на різноманітності суб’єк< тів господарювання різних форм власності. Має на меті забезпе< чити зростання ділової активності суб’єктів господарювання, розвиток підприємництва, утвердити суспільний порядок в еко< номічній системі України. (16 січня 2003 р.).

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]