Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Договір

ДІЯЛЬНІСТЬ ІНОЗЕМНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ

особливості здійснення підприємницької діяльності на терито< рії України, на її континентальному шельфі та у виключній (морській) економічній зоні іноземними юридичними особа< ми, громадянами визначаються законодавством України. У разі якщо чинним міжнародним договором, згоду на обов’яз< ковість якого надано Верховною Радою України, встановлено інші правила щодо підприємництва, ніж ті, що передбачено законодавством України, застосовуються правила міжнарод< ного договору.

ДОВГОСТРОКОВИЙ КРЕДИТ — надається на тривалі стро< ки,(більше року) і обслуговує в основному розширене відтворен< ня основного капіталу і основних фондів, д. к. буває внутрішнім і зовнішнім.

ДОВІРЕНІСТЬ (ДОРУЧЕННЯ) — письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва пе< ред третіми особами.

ДОГОВІР — договором визнається угода двох чи більше осіб, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Договір є одностороннім, якщо одна сторона (особа) бере на себе обов’язок перед іншою стороною (особою) вчинити певні дії або утриматись від них, а інша сторона наді< ляється лише правом вимоги без зустрічного обов’язку щодо першої сторони. Договір є двостороннім, якщо правами і обов’яз< ками наділені обидві сторони зобов’язання, що виникло з цього договору. До договорів, що укладаються більше ніж двома сто< ронами (багатосторонні договори), загальні положення про договір застосовуються, якщо це не суперечить багатостороннь< ому характеру цих договорів. Договір вважається оплатним, як< що інше не випливає із закону, інших правових актів, угоди сторін або суті договору.

61

Договір (в торгівлі)

ДОГОВІР (В ТОРГІВЛІ) — усна чи письмова угода між спожи< вачем і продавцем (виконавцем) про якість, термін, ціну та ін< ші умови, за якими здійснюється купівля<продаж, роботи та послуги. Письмова угода може оформлятися квитанцією, товар< ним чи касовим чеком, квитком, путівкою, або іншими доку< ментами.

ДОГОВІР (УГОДА) — визнаються дії фізичних і юридичних осіб, спрямовані на встановлення, змину або припинення ци< вільних прав і обов’язків. Угоди можуть бути односторонніми і дво< або багатосторонніми (договори).

ДОГОВІР БАНКІВСЬКОГО РАХУНКА — банк зобов’язуєть< ся приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), кошти, що надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відпо< відних сум з рахунка та проведення інших операцій за ра< хунком. Банк може використовувати наявні на рахунку кош< ти, гарантувати право клієнта безперешкодно користуватись цими коштами. Банк не має права визначати та контролю< вати напрямки використання коштів клієнта та встанов< лювати інші не передбачені законом або договором об< меження.

ДОГОВІР БУДІВЕЛЬНОГО ПІДРЯДУ — підрядник зобов’я< зується збудувати і здати у встановлений строк об’єкт або ж виконати обумовлені договором будівельні роботи відповідно до затвердженої у встановленому порядку проектно<кош< торисної документації, а замовник зобов’язується надати підрядникові будівельний майданчик або ж забезпечити фронт робіт, передати затверджену проектно<кошторисну до< кументацію, якщо цей обов’язок не покладається на підряд< ника, прийняти об’єкт або закінчені будівельні роботи та оп< латити їх.

62

Договір доручення

ДОГОВІР ДОВІРЧОГО УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ — одна сторо< на (установник управління) передає іншій стороні(довірчому управителеві) на певний строк майно у довірче управління, а ін< ша сторона зобов’язується за винагороду від свого імені здійсни< ти управління цим майном в інтересах установника управління або особи, зазначеної ним (вигодонабувача). Договір довірчого управління має бути укладений у письмовій формі. Д. д. у. не< рухомим майном має бути нотаріально посвідчений і підлягає державній реєстрації.

ДОГОВІР ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ — одна сторона (фізич< на особа) передає у власність іншій стороні (фізичній або юри< дичній особі) будинок або його частину, квартиру, інше неру< хоме або таке, що має значну цінність, рухоме майно, взамін чого набувач майна зобов’язується надати відчуджувачу або зазначеній ним третій особі довічне грошове або матеріальне забезпечення в натурі у вигляді житла, харчування, догляду, медичного обслуговування, санаторно<курортного лікування та іншої необхідної допомоги. Допускається встановлення до< вічного утримання на користь кількох фізичних осіб, частки яких у праві на одержання, утримання вважаються рівними, якщо інше не передбачене договором.

ДОГОВІР ДОРУЧЕННЯ — одна сторона (повірений) зобов’язу< ється вчинити від імені і за рахунок іншої особи (довірителя) пе< вні юридичні дії. За право чином, вчиненим повіреним, прав та обов’язків набуває безпосередньо довіритель. Договором дору< чення може бути встановлене виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя усіх або частина юридичних дій, передбачених у ньому. У договорі можуть бути зазначені строк, протягом якого, або ж територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного.

63

Договір з умовою про доставку товару покупцеві

ДОГОВІР З УМОВОЮ ПРО ДОСТАВКУ ТОВАРУ ПОКУПЦЕ ВІ — у разі якщо договір роздрібної торгівлі купівлі<продажу укладено з умовою про доставку товару покупцеві, продавець зобов’язаний у встановлений договором строк доставити то< вар за місцем, зазначеним покупцем, а якщо місце передання товару покупцем не зазначене — за місцем проживання фізи< чної особи або за місцем знаходження юридичної особи, що є покупцем.

ДОГОВІР З УМОВОЮ ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПОКУПЦЕМ ТОВА РУ В ПЕВНИЙ СТРОК — сторонами може бути укладено дого< вір з умовою про прийняття покупцем товару у строк, визначе< ний договором, і протягом цього строку товар не може бути про< даний ним іншому покупцеві.

ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ — одна сторона (зберігач) зобов’язуєть< ся зберігати річ, що належить другій стороні (поклажодавцеві). У договорі може бути передбачений обов’язок зберігача зберіга< ти річ, яка буде йому передана у майбутньому. Якщо зберігання речей здійснюється суб’єктом підприємницької діяльності на складах (камерах, інших приміщеннях) загального користуван< ня, такий договір є публічним.

ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ РЕЧЕЙ У ЛОМБАРДІ — що прийняті ломбардом від фізичної особи, оформляється шляхом видачі ломбардом іменної схоронної квитанції.

ДОГОВІР ЗБЕРІГАННЯ ЦІННОСТЕЙ У БАНКУ — Банк може прийняти на зберігання цінні папери, дорогоцінні метали та каміння, інші коштовності та інші цінності, у тому числі доку< менти. Д. з. ц. у б. оформляється видачею банком поклажода< вцеві іменного зберігального документа, пред’явлення якого є підставою для видачі цінностей, що зберігаються, поклажо< давцеві.

64

Договір кредитний

ДОГОВІР ЗВОРОТНОГО ЛІЗИНГУ — лізингодавець купує май< но у продавця (лізингоодержувача) з одночасним (зворотним) наданням йому цього майна у користування з правом подальшо< го набуття права власності на нього.

ДОГОВІР КОМЕРЦІЙНОГО КРЕДИТУ — виконання пов’я< зане з переданням у власність іншій стороні коштів або ре< чей, які визначаються родовими ознаками, може передбача< тися наданням кредиту, в тому числі як аванс, попередньої оплати, відстрочення та розстрочення оплати товарів, робіт або послуг (комерційний кредит), якщо інше не встановлене законом.

ДОГОВІР КОМЕРЦІЙНОЇ КОНЦЕСІЇ — одна сторона (право во< лоділець) зобов’язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) прода< жу певного виду товару та (або) надання послуг.

ДОГОВІР КОМІСІЇ— одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням іншої сторони (комітента) за винагороду вчини< ти один або кілька право чинів від свого імені за рахунок комі< тента.

ДОГОВІР КОНТРАКТАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРО ДУКЦІЇ — товаровиробник зобов’язується виробити обумовле< ну С. г. п. і передати її у власність контрактанту (заготівельни< кові) або зазначеному ним одержувачеві, а контрактант зобов’я< зується прийняти цю продукцію та оплатити її за встановленими цінами відповідно до умов договору.

ДОГОВІР КРЕДИТНИЙ — банк або інша кредитна організа< ція (кредитодавець) зобов’язується надати кошти (кредит) по< зичальникові у розмірі та на умовах, що передбачені договором,

65

Договір купівлі продажу

а позичальник зобов’язується повернути грошову суму та спла< тити проценти на неї. Д. к. укладається письмово. Недодержан< ня письмової форми договору має наслідком недійсність креди< тного договору.

ДОГОВІР КУПІВЛІ ПРОДАЖУ — продавець зобов’язується передати майно (товар) у власність покупцеві, а покупець зо< бов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

ДОГОВІР ЛІЗИНГУ — одна сторона (лізингодавець) зобов’язу< ється передати іншій стороні лізингоодержувачеві) у користу< вання належне їй на праві власності майно, набуте раніше са< мостійно для подальшої здачі в оренду (прямий лізинг), або ж за дорученням лізингоодержувача укласти договір купівлі< продажу (поставки) з третьою стороною (продавцем, постачаль< ником) для набуття у свою власність майна з метою подальшої здачі його в оренду лізингоодержувачеві на певний строк і за визначену плату (непрямий лізинг) Нова ред. — за Д. л. одна сторона (лізингодавець) зобов’язується передати другій стороні лізингоодержувачу) у користування належне їй на праві влас< ності майно, як спеціально придбане для цього лізингодавцем згідно визначених в угоді з лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), так і майно, придбане лізиногодав< цем на свій розсуд безвідносно до будь<яких попередніх домов< леностей з лізингоодержувачем, або отриманим ним у влас< ність в інший спосіб (непрямий лізинг), на певний строк і за визначену плату.

ДОГОВІР ЛІЦЕНЗІЙНИЙ — сторона, що володіє виключним правом на об’єкт інтелектуальної власності (ліцензіар), надає ін< шій стороні (ліцензіату) дозвіл на право користування відповідного об’єкта інтелектуальної власності. У Д. л. мають бути визначені

66

Договір найму земельних ділянок

права, що надаються за Д. л., межі та строки їх використання. Д. л. передбачається оплатним.

ДОГОВІР МІНИ (БАРТЕР) — кожна із сторін зобов’язується пе< редати іншій стороні у власність один товар в обмін на інший то< вар. Кожен із тих, хто бере участь у обміні, вважається продав< цем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує в замін.

ДОГОВІР НА КОРИСТЬ ТРЕТЬОЇ ОСОБИ — виконання договору може вимагати як особа, що уклала договір, так і третя особа, на користь якої обумовлене виконання, якщо інше не передбачене законом, іншими правовими актами, договором і не випливає із суті договору.

ДОГОВІР НАЙМУ — наймодавець передає або зобов’язуєть< ся передати наймачеві за плату і на певний строк річ у кори< стування. У користування передається річ, яка має індивіду< альні ознаки і не втрачає при використанні своєї споживчої якості.

ДОГОВІР НАЙМУ БУДІВЕЛЬ ТА ІНШИХ КАПІТАЛЬНИХ СПОРУД — укладається письмово. Д. н. б. та інших споруд або їх частин строком на один рік і більше укладається письмово і посвідчується нотаріусом. Договір, який укладається щонайме< нше на один рік, підлягає державній реєстрації.

ДОГОВІР НАЙМУ ЖИТЛА — одна сторона — наймодавець (власник житла) зобов’язується надати іншій стороні — найма< чеві житло за плату у тимчасове володіння та користування для проживання у ньому.

ДОГОВІР НАЙМУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК — предметом най< му є земельна ділянка з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них.

67

Договір найму продажу

ДОГОВІР НАЙМУ ПРОДАЖУ — договором може бути перед< бачено перехід права власності на товар до покупця. Покупець є наймачем (орендарем) переданого йому товару.

ДОГОВІР НАЙМУ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (ОРЕНДА)

укладається письмово. Д. н. т. з. з фізичною особою посвідчує< ться нотаріально. Наймач має право без згоди наймодавця ук< ласти договір від свого імені.

ДОГОВІР ОПЕРАТИВНОГО ЛІЗИНГУ — за д. о. л. лізингоодержу< вач користується одержаним за договором з лізингоодежувачем майном протягом строку який є коротшим від строку амортиза< ції цього майна. Зі спливом строку дії договору він може бути продовжений на новий строк або майно має бути повернене лізи< нгодавцеві.

ДОГОВІР ПЕРЕВЕЗЕННЯ (загальні положення) — 1) переве< зення вантажів, пасажирів і багажу здійснюється за договором перевезення; 2) Загальні умови перевезення визначаються ста< тутами та кодексами, іншими законодавчими актами та прави< лами, що визначаються згідно з ними. Умови перевезення ван< тажів, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а та< кож відповідальність сторін, щодо цих перевезень, визначається погодженням сторін, якщо Цивільним кодексом, транспортни< ми статутами, кодексами, іншими законодавчими актами та правилами не встановлено інше.

ДОГОВІР ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖУ — одна сторона (переві< зник) зобов’язується доставити довірений йому іншою сторо< ною (відправником) вантаж до пункту призначення і видати його право уповноваженій на одержання вантажу особі (одер< жувачеві), а відправник зобов’язується сплатити за перевезен< ня вантажу встановлену плату. Д. п. в. укладається у письмо< вій формі.

68

Договір позики

ДОГОВІР ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРА ТА БАГАЖУ — пере< візник зобов’язується перевезти пасажира до пункту призна< чення, а у разі здавання багажу<також доставити багаж до пу< нкту призначення та видати його особі, що має право на одер< жання багажу; пасажир зобов’язується сплатити встановлену плату за проїзд й за провезення багажу.

ДОГОВІР ПІДНАЙМУ ЖИТЛА — наймач за згодою наймода< вця передає на певний строк частину або все найняте ним при< міщення у користування піднаймачеві. Піднаймач не набуває самостійного права користування житлом. Відповідальним перед наймодавцем за договором найму житла залишається наймач.

ДОГОВІР ПІДРЯДУ — підрядник зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням замовника, а замовник зо< бов’язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку або перероб< ку, ремонт речі, або ж на виконання іншої роботи з переданням її результату замовнику.

ДОГОВІР ПОБУТОВОГО ПІДРЯДУ — Якщо інше не передбаче< но договором, законом та іншим правовими актами, у тому чис< лі стандартними умовами та формулярами, до яких приєднаєть< ся замовник, договір вважається укладеним у належній формі з моменту видачі підрядником квитанції або іншого документа, що підтверджує укладання договору.

ДОГОВІР ПОЗИКИ — одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) гроші або речі, визна< чені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повер< нути позикодавцеві таку саму суму грошей (суму позики) або рі< вну кількість речей того самого роду та якості. Договір має бути укладений у письмовій формі, якщо його сума не менш ніж у

69

Договір позички

десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподат< ковуваного доходу, а у випадках, коли позикодавцем є юридич< на особа, — незалежно від суми.

ДОГОВІР ПОЗИЧКИ — за д. п. одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ у користування протягом встановленого строку. Користування річчю припускається безоплатним, якщо сторони прямо домовились про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

ДОГОВІР ПОПЕРЕДНІЙ — сторони зобов’язуються у певний строк укласти в майбутньому договір на умовах, передбачених попереднім договором. Порядок погодження істотних умов майбутнього договору, не передбачених, якщо такий порядок не встановлений законом або іншими правовими актами, виз< начається сторонами у попередньому договорі.

ДОГОВІР ПОСТАВКИ — постачальник, що є підприємцем, зобов’язується передати в обумовлені строки (строк), що не збігаються з моментом укладення договору, товари у влас< ність покупця для використання у підприємницькій діяльно< сті або в інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов’язується прийняти товари і сплатити за них певну гро< шову суму.

ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ — за д. п. н. п. одна сторо< на (виконавець) зобов’язується за завданням іншої сторони (за< мовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’я< зується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не передбачено договором.

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]