Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Корупція

КОРЕСПОНДЕНТСЬКИЙ РАХУНОК — рахунок на якому відо< бражають розрахунки, проведенні банком на основі укладеного кореспондентського договору.

КОРИДОР ВАЛЮТНИЙ — встановлені державою межі коли< вання валютного курсу національної грошової одиниці до твер< дих валют провідних країн, є способом державного регулюван< ня курсу національної валюти. Підтримується центральним ба< нком шляхом купівлі чи продажу чужоземних валют.

КОРОТКОСТРОКОВЕ КРЕДИТУВАННЯ — надання суб’єктам підприємництва кредиту для формування обігових коштів — по< зика у грошовій або товарній формі з поверненням на процентних умовах.

КОРПОРАТИВНІ ОПЕРАЦІЇ — пов’язані з анулюванням, змі< нами номінальної вартості іменних цінних паперів, а також ін< ші операції емітента, які пов’язані зі зміною умов випуску імен< них цінних паперів.

КОРПОРАТИВНІ ПРАВА — право власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства.

КОРПОРАЦІЇ — договірні об’єднання, створені на основі поє< днання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з де< легуванням окремих повноважень централізованого регулю< вання діяльності кожного з учасників.

КОРПОРАЦІЯ — спілка, об’єднання організацій, фірм на основі професійного або інших інтересів.

КОРУПЦІЯ — діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на використання наданих їм

111

Котирока

повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

КОТИРОВКА — встановлення курсів цінних паперів, інозем< них валют, або цін товарів на біржах у відповідності з діючим законодавством і практикою, що склалася.

ОТИРУВАННЯ ВАЛЮТИ БІРЖОВЕ — встановлення курсів чужоземних валют на валютних біржах. Реєструється і публі< кується котирувальними біржовими комісіями у спеціальних біржових бюлетенях, а також подається на дисплейні пристрої.

КОТИРУВАННЯ ЧУЖОЗЕМНИХ ВАЛЮТ — встановлення ку< рсів обміну іноземних валют на національну. Розрізняють пря< ме і непряме К. ч. в. Пряме котирування здійснюють шляхом вираження чужоземної валюти певною кількістю одиниць наці< ональної. За непрямого котирування національну валюту при< рівнюють до певної кількості чужоземної валюти. Числове зна< чення валютного курсу визначають, як правило до, 1/10000, тоб< то до четвертого знака після коми.

КОТИРУВАТИСЯ — розцінюватися, мати певну оцінку (валю< ти, цінних паперів, товарів).

КОШТИ ГРОШОВІ — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

КРЕДИТ БАНКІВСЬКИЙ — основна форма кредиту за якої банк надає клієнтові у тимчасове користування частину власно< го або залученого капіталу на умовах повернення зі сплатою банківського процента. Класифікується за такими ознаками: залежно від забезпечення — незабезпечений (бланковий) і забе< зпечений (векселем), товарами чи цінними паперами; за термі< ном погашення — онкольний (погашається за першою вимогою банку), короткотерміновий (до 1 року), середньотерміновий (до

112

Кредитоздатність

3 років) і довготерміновий (понад 3 роки); за характером пога< шення — кредит, що погашається одноразовим внеском, і кре< дит, що погашається на виплат (поступово, частинами); за мето< дом банківського процента — процент сплачується в момент одержання кредиту, під час його повернення чи рівними частка< ми упродовж терміну кредиту; за методом надання кредиту — кредит, надається на підставі індивідуальної угоди між банком і позичальником, і кредит, що надається в межах наперед виз< наченого банком для позичальника ліміту кредитування (відпо< відно до відкритої кредитної лінії); за ступенем ризику — стан< дартний кредит і кредит із підвищеним ризиком.

КРЕДИТ ВАЛЮТНИЙ — 1) різновид міжнародного кредиту, що надається у грошовій формі; 2) в Україні — внутрішній кре< дит у чужоземній валюті, що надається банком, уповноваженим здійснювати валютні операції.

КРЕДИТНА ДИСЦИПЛІНА — дотримання позичальниками правил користування і обов’язків, що випливають з умов креди< тної угоди.

КРЕДИТНА КАРТКА — іменний грошовий документ випуще< ний банківською чи спеціалізованою кредитною торговою уста< новою, посвідчуючий наявність у відповідній установі рахунку володаря К. к.

КРЕДИТНА ЛІНІЯ — юридично оформлене зобов’язання бан< ківської чи кредитної установи перед позичальником надавати йому протягом визначеного періоду часу кредити в межах виз< наченого ліміту.

КРЕДИТНИЙ РИЗИК — ризик не уплати позичальником кре< диту основного боргу і належних йому процентів.

КРЕДИТОЗДАТНІСТЬ — сукупність матеріальних і фінансо< вих можливостей на одержання кредиту і його максимальної

113

Кримінальна відповідальність

суми, визначаємих у позичальника необхідних фінансово<еко< номічних і виробничо<господарських умов для повернення кре< диту у строк і у повній сумі.

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — настає за: забороне< не кримінальним законодавством посягання на економічну сис< тему України; на приватну, колективну і державну власність; економічні, соціальні, трудові та інші конституційні права, сво< боди та інтереси фізичних і юридичних осіб: виготовлення, збе< рігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Ук< раїну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї; незаконні дії з до кументами на переказ, платіжними картками та іншими засо< бами доступу до банківських рахунків; Контрабанда, тобто пе< реміщення товарів через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах, а також незаконне переміщення історич< них та культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих радіоак< тивних або вибухових речовин, зброї та боєприпасів до неї, а та< кож контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів; По рушення порядку зайняття господарською та банківською дія< льністю — здійснення без державної реєстрації, як суб’єкта під< приємницької діяльності, що підлягає ліцензуванню, або здійс< нення без одержання ліцензії видів господарської діяльності з порушенням умов; зайняття забороненими видами господарсь кої діяльності, щодо яких є спеціальна заборона; незаконне ви готовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів; фіктивне підприємство — створен< ня або придбання об’єктів підприємницької діяльності (юридич< ною особою) з метою прикриття, незаконної діяльності або здій< снення видів підприємницької діяльності, щодо яких є заборо< на; протидія законній господарській діяльності — тобто неза< конна (протиправна) вимога припинити займатися господарсь< кою діяльністю чи обмежити її, укласти угоду або не виконувати

114

Кримінальна відповідальність

укладену угоду, виконання (невиконання) може заподіяти ма< теріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю, поєднана з погрозою насильства над потерпілим або близькими йому особами, пош< кодження чи знищення їхнього майна за відсутністю ознак вимагання; ухилення від повернення виручки в іноземній валю ті — тобто умисне ухилення службових осіб підприємств, уста< нов, організацій не залежно від форм власності або осіб, які здійснюють господарську діяльність без створення юридичної особи, від повернення в Україну у передбаченні строки виручки в іноземній валюті, від реалізації на експорт товарів (робіт, пос< луг), або інших матеріальних цінностей, отриманих від цієї ви< ручки, а також умисне приховування такої виручки, товарів або інших матеріальних цінностей; незаконне відкриття за ме жами України валютних рахунків — з порушенням встановле< ного законом порядку відкриття або використання за межами України валютних рахунків фізичних осіб, вчинене громадяни< ном України, що постійно проживає на її території, а так само валютних рахунків юридичних осіб, що діють на території Ук< раїни, вчинене службовою особою підприємства, установи чи організації, або за її дорученням іншою особою, яка здійснює пі< дприємницьку діяльність без створення юридичної особи; лега лізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобу< тих злочинним шляхом, — вчинення фінансових операцій та ін< ших угод з грошовими коштами для здійснення підприємниць< кої діяльності, а також створення організованих груп в Україні або за її межами для легалізації (відмивання) грошових коштів, здобутих за відомо злочинним шляхом; порушення законодавс тва про бюджетну систему України — використання службо< вою особою бюджетних коштів усупереч їх цільовому призна< ченню або в обсягах, що перевищують затверджені межі видат< ків, а так само не дотримання вимог щодо пропорційного скоро< чення видатків бюджету чи пропорційного фінансування видат< ків бюджетів усіх рівнів, як це встановлено чинним бюджетним

115

Кримінальна відповідальність

законодавством, якщо предметом цих діянь були бюджетні ко< шти; ухилення від сплати податків, зборів, та інших обов’яз< кових платежів, що входять в систему оподаткування введеною в установленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, організації та установи незалежно від форм влас< ності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь<якою іншою особою яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці дії призвели до фактичного не надходження до бюджетів чи цільових фондів; порушення по рядку здійснення операцій з металобрухтом. Здійснення опе< рацій з брухтом кольорових і чорних металів без державної реє< страції або спеціального дозволу (ліцензії), або надання примі< щень, споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту, організація незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту; незаконне виготов лення, підроблення, використання або збут незаконно вигото< влених, одержаних чи підроблених марок акцизного збору чи контрольних марок для маркування упаковок, примірників аудіовізуальних творів та фонограм чи голографічних захис< них елементів; фіктивне банкрутство — завідомо неправдива офіційна заява громадянина — засновника або власника — суб’єк< та господарської діяльності, а також службової особи — суб’єк< та господарської діяльності, а так само громадянина — суб’єкта підприємницької діяльності про фінансову неспроможність ви< конання вимог з боку кредиторів і зобов’язань перед бюджетом, якщо такі дії завдали великої матеріальної шкоди кредиторам або державі; доведення до банкрутства — тобто, умисне, з ко< рисливих мотивів, іншої особистої зацікавленості або в інтере< сах третіх осіб вчинення власником або службовою особою суб’< єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фіна< нсової неспроможності суб’єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору;

приховування стійкої фінансової неспроможності — тобто, умисне приховування громадянином — засновником або влас<

116

Кримінальна відповідальність

ником суб’єкта господарської діяльності, а також службовою особою господарської діяльності своєї стійкої фінансової несп< роможності шляхом подання недостовірних відомостей, якщо це завдало невеликої матеріальної шкоди; незаконні дії у разі ба нкрутства — умисне приховування або майнових обов’язків, відомостей про майно, передача майна в інше володіння, або ві< дчуження його чи знищення, а також фальсифікація його, при< ховування або знищення документів, які відображають госпо< дарську чи фінансову діяльність, якщо ці дії вчинені громадя< нином<засновником або власником суб’єкта господарської дія< льності, а також службовою особою суб’єкта господарської дія< льності у разі банкрутства і завдали великої матеріальної шко< ди; шахрайство з фінансовими ресурсами — надання громадя< нином, підприємцем або засновником чи власником суб’єкта го< сподарської діяльності, а також службовою особою — суб’єкта господарської діяльності завідомо неправдивої інформації ор< ганам державної владичи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі від< сутності слідів злочину проти власності. Кримінальна відпові< дальність також передбачена за: порушення порядку випуску (емісії) та обігу цінних паперів; виготовлення, збут та вико ристання підроблених недержавних цінних паперів; обман по купців та замовників; фальсифікація засобів вимірювання; випуск та реалізація недоброякісної продукції; порушення ан тимонопольного законодавства; незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну таємницю; розголошення комерційної таємниці; незаконна приватизація державного чи комунального майна; незаконні дії щодо приватизаційних паперів; недотримання особою обов’язкових умов щодо приватизації державного, ко мунального майна або підприємств та їх подальшого викори стання.

117

Купівля — продаж

КУПІВЛЯ — ПРОДАЖ — один з поширених типів договорів, за яким продавець зобов’язується передати майно у власність покупцю, а покупець прийняти майно і оплатити визначену грошову суму.

КУПОН — частина цінного паперу у вигляді відривного талона, що дає право на отримання у визначений строк відповідну суму процента.

КУПЮРА — позначення номінальної вартості паперових гро< шей, банкнот, цінних паперів, а також самі ці грошові знаки, банкноти, цінні папери.

КУРС — ціна, за якою купують і продають акції, облігації, цін< ні папери та валюту.

КУРС ГРИВНІ — курс національної валюти України щодо чу< жоземних валют. Його встановлює Національний банк України за результатами валютних аукціонів.

КУРС ОБМІННИЙ — курс, за яким обмінюють одну валюту на іншу, Має два значення: курс купівлі та курс продажу.

КУРС ЦІННИХ ПАПЕРІВ — ціна по якій купляються і прода< ються цінні папери. Являє собою капіталізований дохід, що дорівнює сумі грошей, яка в кредитному обігу приносить проце< нтний дохід, рівний доходу від цінних паперів. К. ц. п. прямо< пропорцйний нормі дохідності цінних паперів дивіденду, який приноситься ними і зворотно пропорційний рівню позичкового процента.

КУРТАЖ — винагородження брокеру за посередництво при ук< ладенні біржової угоди.

118

Ліквідація суб’єкта господарювання

Л

ЛАГ — тимчасовий розрив між здійсненням інвестицій і отри< манням економічного чи іншого ефекту; необхідний середній проміжок часу, для досягнення рівня віддачі, введення в дію ос< новних виробничих фондів і виробничих потужностей.

ЛАЖ — різниця між курсами валют або комісійний збір, що стягується за обмін паперових грошей на монети чи обмін сла< бих валют на сильні.

ЛИХВАР — особа, яка надає позику (грошима, товарами тощо) за сплату надто високих (спекулятивних) процентів.

ЛИХВАРСТВО — діяльність лихваря, яка полягає в позичанні іншим особам грошей під великий процент з метою отримання значного зиску (наживи).

ЛІЗИНГ — форма оренди, пов’язана з передачею у користуван< ня машин, устаткування, транспортних та інших матеріальних засобів. Строк від 1 до 15 років.

ЛІКВІДАЦІЯ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ — здійснюєть< ся ліквідаційною комісією або іншим органом, визначеним зако< ном чи органом управління суб’єкта. Орган (особа), який прий< няв рішення про ліквідацію встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації і строк для заяви претензій креди< торами, що не може бути меншим двох місяців з дня оголошен< ня про ліквідацію. Ліквідаційна комісія провадить ліквідацій ний процес: вміщує в друкованих органах повідомлення про ліквідацію суб’єкта господарювання, про порядок і строки по< дачі заяви кредиторами претензій, а явних (відомих кредиторів

119

Ліквідність

повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені зако< ном строки. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб’єкта, розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс.

ЛІКВІДНІСТЬ — можливість скорого перетворення активів підприємства, організацій, банків у грошові кошти для своєчас< ного погашення зобов’язань, заборгованості, пасивів.

ЛІКВІДНІ ЗАСОБИ — грошові кошти та інші активи, які мо< жуть бути використані для погашення боргових зобов’язань.

ЛІМІТ ВИДАЧ — гранична сума кредиту, яка може бути нада< на позичальнику у календарному році.

ЛІМІТЕД, ЛТД — ознака обмеженої відповідальності компанії по зобов’язанням.

ЛІЦЕНЗІЇ ПРИЗУПИНЕННЯ (ПРИЗУПИНЕННЯ ЛІЦЕНЗІЇ)

тимчасове позбавлення суб’єкта підприємницької діяльності прав на провадження зазначеної в ліцензії діяльності у разі не< сплати чергового платежу за ліцензією.

ЛІЦЕНЗІЙНА УГОДА — договір по якому власник винаходу, технологічних знань, секретів виробництва дає своєму контра< генту ліцензію на використання, на обумовлених межах своїх прав на патенти, «ноу<хау», товарні знаки.

ЛІЦЕНЗІЯ — 1) документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання<ліцензіата на провадження заз< наченого в ньому виду господарської діяльності протягом виз< наченого строку за умови виконання ліцензійних умов. 2) доз< віл на використання другою особою чи організацією винаходу, технологічних знань і секретів виробництва, комерційної та ін< шої інформації, або дозвіл виданий державним компетентним органом на здійснення окремих видів діяльності.

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]