Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Товарообмінна (бартерна) операція у галузі ЗЕД

курсом Національного банку на день оформлення митної де< кларації.

ТОВАРНА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ПРОДУКЦІЯ — про< дукція сільськогосподарського виробництва, призначена для реалізації.

ТОВАРНИЙ ЗНАК — позначення на товарі (на його упаковці), промисловими і торговими підприємствами для індивідуаліза< ції товару і його виробника (продавця).

ТОВАРНИЙ КРЕДИТ — товари, які передаються резидентом або нерезидентом у власність юридичним чи фізичним особам на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розра< хунку на визначений строк та під процент.

ТОВАРНИЙ ФОНД — об’єднання капіталів інвесторів у вигля< ді внесків, паїв (акцій) для вкладення в біржові операції на то< варних, фондових і валютних біржах, а також в запаси товарів.

ТОВАРООБМІННА (БАРТЕРНА) ОПЕРАЦІЯ — господарча операція суб’єкта підприємницької діяльності, що передба< чає розрахунок за реалізовану продукцію (роботи, послуги) інший, ніж у грошовій формі, включаючи будь<які види погашення (заліку) взаємозаборгованості між сторонами гос< подарчої операції без проведення грошових розрахунків, за винятком випадків міждержавного клірингу, що провадить< ся за рішенням Президента України або Кабінету Міністрів України.

ТОВАРООБМІННА (БАРТЕРНА) ОПЕРАЦІЯ У ГАЛУЗІ ЗОВ НІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ — один з видів експорт< но<імпортних операцій, оформлених бартерним договором або договором із змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) поставок передбачена в натуральній

191

Товаророзпорядчі цінні папери

формі між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передба< чає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, по< слугами у будь<якому поєднанні, не опосередкований рухом коштів у готівковій або безготівковій формі.

ТОВАРОРОЗПОРЯДЧІ ЦІННІ ПАПЕРИ — документи, які дають право їх держателю право розпоряджатися майном, зазначеним в цих документах. До них належать коносамент, складське свідо< цтво, та інші документи визначені законом.

ТОВАРОСУПРОВІДНІ ДОКУМЕНТИ — документи, які прибу< вають разом з вантажем. До основних товаросупровідних доку< ментів, зокрема, належать товарно<транспортна накладна, комерційний рахунок, відвантажувальна специфікація, паку< вальний лист тощо.

ТОРГИ — порядок здійснення конкурентного відбору виконав< ців щодо закупівлі товарів, виконання робіт, надання послуг за процедурами, встановленими цим Законом

ТОРГИ (ТЕНДЕРИ) — форма розміщення замовлення на будів< ництво, яка передбачає визначення підрядника шляхом конкурс< ного відбору, кращої тендерної пропозиції (оферти) за критерія< ми, що встановлюються замовником.

ТОРГІВЛЯ — будь<які операції, що здійснюються за договора< ми купівлі<продажу, обміну, поставки та іншими цивільно<пра< вовими договорами, які передбачають передачу прав власності на товари

ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ — відкрите чи таємне заволодіння люди< ною, пов’язане з законним чи незаконним переміщенням за зго< дою чи без згоди особи через державний кордон України або без такого для подальшого продажу або іншої оплатної передачі з

192

Торгове місце

метою сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, втягнення у злочинну діяльність, залучення в боргову кабалу, усиновлення в комерційних цілях, використання в збройних конфліктах, експлуатації її праці.

ТОРГІВЛЯ У РОЗСТРОЧКУ — господарська операція, яка пе< редбачає продаж резидентом або нерезидентом товарів фізич< ним чи юридичним особам на умовах розстрочення кінцевого розрахунку, на визначений строк та під процент.

ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ І ДЕРИВАТИВАМИ

будь<які операції з придбання або продажу цінних паперів чи фондових деривативів торгівцями цінними паперами, чий ста< тус встановлюється відповідним законодавством про цінні папе< ри і фондовий ринок; будь<які операції з придбання або прода< жу товарних деривативів членами товарних бірж, чий статус встановлюється законодавством про товарні біржі; будь<які опе< рації з купівлі та продажу цінних паперів особами, які не мають статусу торгівців цінними паперами.

ТОРГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ — ініціативна, самостійна діяльність юридичних осіб і громадян по здійсненню купівлі і продажу споживчих товарів із метою одержання прибутку.

ТОРГОВА НАДВИШКА — частина роздрібної ціни товару, при< значена для покриття витрат обертання і забезпечення прибу< лих роздрібних торгових підприємств.

ТОРГОВА СЕСІЯ — період часу, відведений для проведення бір< жової торгівлі.

ТОРГОВЕ МІСЦЕ — відособлене, спеціально обладнане місце поза магазином для здійснення роздрібного продажу товарів із дотриманням чинних правил торгового oбcлyговування насе< лення і порядку розрахунку з покупцями.

193

Торговельна діяльність

ТОРГОВЕЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ — ініціативна, самостійна ді< яльність юридичних осіб і громадян щодо здійснення купівлі та продажу товарів народного споживання з метою отримання прибутку.

ТОРГОВЕЛЬНІ ПРИБУТКИ (ЗБИТКИ) — чисті прибутки (збитки) від операцій купівлі<продажу різних фінансових інст< рументів.

ТОРГОВЕЛЬНО ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА — юридична особа, яка здійснює діяльність з організації торгівлі на позабір< жовому ринку та володіє або управляє ЕТІМ або іншою систе< мою засобів, що надає можливість обміну пропозиціями купівлі та продажу цінних паперів. ТІС може використовувати ЕТІМ, не зареєстровану як суб’єкт підприємницької діяльності.

ТОРГОВЕЛЬНО ПРОМИСЛОВІ АСОЦІАЦІЇ — об’єднання гос< подарюючих суб’єктів, які не втручаються в господарську діяль< ність своїх членів і згідно з антимонопольним законодавством не розглядаються як монопольні утворення.

ТОРГОВИЙ ПАТЕНТ — державне свідоцтво, яке засвідчує пра< во суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними в цьому за< коні видами підприємницької діяльності.

ТОРГОВИЙ ЦЕНТР — група торгових об’єктів, зосереджених в однім місці і керованих як одне ціле, який по своїм типам, роз< мірам і місцезнаходженню функціонально відповідають потре< бам, що обслуговується ними торгової зони.

ТОРГОВО ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА — недержавна неприбут< кова самоврядна організація, яка об’єднує юридичних осіб, які створені і діють відповідно до законодавства України, та грома< дян України, зареєстрованих як підприємці, та їх об’єднання.

194

Транзитні послуги (роботи)

ТРАНЗИТ — 1) переміщення товарів через територію України без будь<якого використання на її території. 2) перевезення від< ходів від одного кордону національної території до іншого без зберігання, за винятком тимчасового зберігання, обумовленого технологічним процесом перевезення відходів.

ТРАНЗИТ ВАНТАЖІВ — перевезення транспортними засоба< ми транзиту транзитних вантажів під митним контролем через територію України між двома пунктами або в межах одного пу< нкту пропуску через державний кордон України

ТРАНЗИТ ТОВАРІВ — переміщення товарів, вироблених за ме< жами України, через територію України без будь<якого викори< стання цих товарів на зазначеній території.

ТРАНЗИТ ЧЕРЕЗ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ — переміщення товарів та інших предметів під митним; контролем через тери< торію України між двома або в межах одного пункту на митно< му кордоні України.

ТРАНЗИТНА ВІЗА — (позначається літерами ТР та цифрами 1 і 2); ТР<1 (у машинозчитуваній зоні — VF). Оформляється осо< бам, які проїжджають транзитом через територію України до третьої держави. ТР<2 (у машинозчитуваній зоні — VX). Оформляєть< ся особам, які здійснюють перевезення вантажним автотранспо< ртом і пасажирським автобусним транспортом, проїжджають транзитом через територію України до третьої держави.

ТРАНЗИТНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ — перевезення через територію України вантажів (продукції, товарів), вироблених за її межа< ми без будь<якого використання в Україні та передачі іншому власнику.

ТРАНЗИТНІ ПОСЛУГИ (РОБОТИ) — безпосередньо пов’язана з транзитом вантажів підприємницька діяльність учасників

195

Транзитні рахунки

транзиту, що здійснюється в межах договорів (контрактів) пере< везення, транспортного експедирування, доручення, агентсь< ких угод тощо

ТРАНЗИТНІ РАХУНКИ — рахунки, що використовуються для обліку платежів на час до перерахування за призначенням згід< но з нормативними документами або угодами.

ТРАНСАКЦІЯ — 1) інформація в електронній формі про ок< рему операцію, яка здійснена з використанням платіжної картки (завантаження та до завантаження картки, одержан< ня готівкових коштів, оплата товарів та наданих послуг та ін.); 2) сукупність операцій, що супроводжують взаємодію держателя банківської платіжної картки (БПК) з платіжною системою (ПС) при здійсненні платежу за БПК або при одер< жанні готівки.

ТРАНСНАЦІОНАЛЬНА ПРОМИСЛОВО ФІНАНСОВА ГРУПА (ТПФГ) — ТПФГ, до складу учасників якої входять українські та іноземні юридичні особи.

ТРАНСПОРТАБЕЛЬНА КОТЕЛЬНА УСТАНОВКА — комп< лекс, що складається з котла, допоміжного устаткування, сис< теми управління і захисту, приміщення (контейнера), в якому змонтоване все устаткування, і пристосований для транспорту< вання з метою використання.

ТРАНСПОРТНА ПОСЛУГА — виробничі операції з прийман< ня, переміщення, здавання, тимчасового зберігання і переван< таження нафти, газу та продуктів їх переробки.

ТРАНСПОРТНИЙ ІНДЕКС — 1) максимальне значення потуж< ності еквівалентної дози випромінювання на відстані 1 м від будь<якої точки поверхні радіаційної упаковки, виражене у мі< ліберах на годину (мілірентген на годину для гама< та рентгені<

196

Транспортні послуги (транспортне обслуговування)

вського випромінювання); 2) максимальний рівень випроміню< вання на відстані 1 м від зовнішньої поверхні упаковки чи ван< тажного контейнера.

ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ — 1) транспортні засоби, що тимча< сово прибувають на митну територію України або відбувають з цієї території та використовуються для міжнародних переве< зень вантажу, багажу та пасажирів; 2) пристрій, призначений для перевезення людей і (або) вантажу, а також встановлено< го на ньому спеціального обладнання чи механізмів. 3) прист< рій, призначений для перевезення людей або вантажу, а та< кож такий, на якому встановлено спеціальне обладнання або механізм (всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби).

ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ — 1) залізничний рухомий склад (ва< гони всіх видів, локомотиви, моторейковий транспорт) і контей< нери; 2) автомобілі, автобуси, самохідні машини, сконструйова< ні на шасі автомобілів, мотоцикли всіх типів, марок і моделей, причепи, напівпричепи та мотоколяски, транспорті засоби вій< ськових частин і об’єднань, великотоннажні автомобілі та інші технологічні транспортні засоби, що не підлягають експлуата< ції на вулично<дорожній мережі загального користування, тра< мваї, тролейбуси, гоночні і спортивні механічні транспортні засоби, трактори, самохідні машини, сільськогосподарська тех< ніка, інші механізми, що підлягають експлуатації на вулично< дорожній мережі загального користування.

ТРАНСПОРТНІ ПОСЛУГИ (ТРАНСПОРТНЕ ОБСЛУГОВУ ВАННЯ) — перевезення пасажирів та їх багажу, а також надан< ня інших послуг під час перебування пасажирів у трамвайних вагонах (тролейбусах) та на проміжних зупинках і в кінцевих пунктах маршрутів.

197

Транспортування

ТРАНСПОРТУВАННЯ — виробничий процес, який включає накопичення, вантаження, вивантаження, перевезення, а та< кож зберігання вантажів на транспортних складах.

ТРАНСФЕРТ — письмовий переказ, наказ банку своєму корес< понденту видати вказану суму грошей вказаній в Т. особі, пере< несення суми з одного рахунка на інший; передача права во< лодіння іменними акціями, що перейшли по передаточному надпису від одного акціонера до іншого, зареєстрованого у спе< ціальній книзі акціонерного товариства; переказ грошей з одної фінансової установи в іншу; переказ іноземної валюти або золо< та із одної країни в іншу.

ТРАСАНТ — векселедавець переказного векселя.

ТРАСАТ — платник, який приймає переказний вексель.

ТРАСТ — 1) довіреність на провадження операцій в господарсь< кій та інших сферах діяльності; 2) об’єднання, фонд.

ТРАСУВАННЯ — видача переказного векселя, тобто прийнят< тя на себе зобов’язання гарантії акцепту і платежу.

ТРАТТА — так називається переказний вексель стосовно трасата.

ТРЕЙДЕР — учасник торгів — представник члена Секції на тор< гах; уповноважений укладати угоди за дорученням члена Секції від імені та за рахунок останнього, а також на користь його клі< єнтів; не має права укладати угоди від свого імені та за власні кошти.

ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД — одноособовий арбітр, або колегія ар< бітрів.

198

Трудовий колектив

ТРЕСТ — форма об’єднання підприємств, при якій вони втрача< ють свою господарську і юридичну самостійність і діють по єди< ному плану.

ТРЕТІ ОСОБИ — особи, що не є в зобов’язанні однією із сторін. Зобов’язання не створює зобов’язання для третіх осіб. У випад< ках, передбачених домовленістю сторін, зобов’язання може продовжувати для третіх осіб права щодо однієї чи обох сторін права.

ТРИМАЧ ПЛАТІЖНОЇ КАРТКИ — фізична особа — клієнт чи довірена особа клієнта, що використовує платіжну картку

ТРУДОВИЙ АРБІТРАЖ — орган, який складається із залуче< них сторонами фахівців, експертів та інших осіб, які прийма< ють рішення по суті трудового спору (конфлікту).

ТРУДОВИЙ ДОГОВІР — трудова угода, за якою працівник зо< бов’язується виконувати обумовлену в договорі роботу та дотри< муватись трудової дисципліни і встановленого розпорядку дня, а власник зобов’язується виплачувати заробітну плату і забез< печувати умови праці.

ТРУДОВИЙ КОНТРАКТ — вид строкового трудового догово< ру, що укладається з окремими категоріями працівників. В Т. к. визначаються права, обов’язки і відповідальність сторін умови матеріального забезпечення і звільнення з займаної посади з урахуванням гарантій передбачених діючим законо< давством.

ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ — об’єднання всіх працівників, здійс< нюючих спільну трудову діяльність на підприємстві на основі трудового договору (контракту, домовленостей), а також інших правових форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством.

199

Туристична індустрія

ТУРИСТИЧНА ІНДУСТРІЯ — сукупність різних суб’єктів ту< ристичної діяльності (готелі, туристичні комплекси, кемпінги, мотелі, пансіонати, підприємства харчування, транспорту, зак< лади культури, спорту тощо), які забезпечують прийом, обслу< говування та перевезення туриста.

ТУРИСТИЧНИЙ ПРОДУКТ — 1) комплекс туристичних пос< луг, необхідних для задоволення потреб туриста під час його подорожі2) комплекс туристичних послуг, необхідних для за< доволення потреб туриста, а саме розміщення, інформаційно< рекламне обслуговування, а також послуги закладів культури, спорту, побуту, розваг, які спрямовані на задоволення потреб туриста.

ТЮТЮНОВІ ВИРОБИ — вироби, частково або повністю виготов< лені з листа або інших частин тютюну та/або інших рослин, що належать до родини пасльонових, у тому числі сигарети, цигар< ки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смокта< льний, жувальний тютюн та інші тютюнові вироби, які фізіо< логічно впливають на організм людини під час споживання (куріння, нюхання, жування, смоктання тощо), розфасовані у пачки (упаковки) з кінцевою метою здійснення роздрібної тор< гівлі без додаткової обробки або переробки.

200

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]