Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Фіксований сільськогосподарський податок

ФАС — умова, застосовується в контрактах купівлі<продажу для визначення обов’язків продавця і покупця на доставку това< ру і встановлення цін.

ФАСОВАНА ПИТНА ВОДА — питна вода підземних джерел питного водопостачання або питна вода централізованого пит< ного водопостачання, додатково оброблена з метою поліпшення її якості, у герметичній тарі.

ФІЗИЧНА ОСОБА — фізичною особою визнається людина. За всіма Ф. о. визнається рівна здатність мати цивільні права та обов’язки. Ф. о. здатна посідати усі майнові права: право прива< тної власності, право користування житловими приміщеннями, право на підприємництво, право заповідати та успадковувати майно. Бути стороною у договорах. Ф. о. здатна мати обов’язки як власник, підприємець, сторона у договорі, а також як учас< ник інших цивільних правовідносин. Місцем проживання Ф. о. визначається жилий будинок, квартира, інше помешкання у відповідному населеному пункті, де вона постійно або переваж< но проживає. Право на заняття підприємницькою діяльністю має Ф. о. з повною дієздатністю.

ФІЗИЧНІ ОСОБИ — громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздатність і діє< здатність згідно з законами України і постійно проживають на території України.

ФІКСИНГ — курс, який встановлюється на торгах УМВБ при співпадінні обсягів заявок на купівлю та продаж біржового товару.

ФІКСОВАНИЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ ПОДАТОК

податок, який не змінюється протягом визначеного цим Зако< ном терміну і справляється з одиниці земельної площі.

211

Фіктивне банкрутство

ФІКТИВНЕ БАНКРУТСТВО — завідомо неправдива заява гро< мадянина засновника чи власника суб’єкта підприємницької ді< яльності, а також посадової особи суб’єкта підприємницької ді< яльності про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов’язань перед бюджетом.

ФІКТИВНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО — створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) без на< міру здійснювати статутну діяльність, якщо це завдало матері< альної шкоди державі, банку, кредитній установі, іншим юри< дичним особам або громадянам.

ФІЛІЯ — організація, що є частиною іншої організації — юри< дичної особи.

ФІЛІЯ БАНКУ — 1) відокремлений підрозділ банківської уста< нови, яка не є юридичною особою, діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку, має свій субко< респондентський рахунок і здійснює банківські операції, пе< редбачені положенням про філію при наявності відповідно офо< рмленої довіреності головного банку і дозволу обласного управ< ління Національного банку України за місцем знаходження філії банку; 2) відокремлений структурний підрозділ банку, що не має статусу юридичної особи і здійснює банківську діяль< ність від імені банку.

ФІЛІЯ СТРАХОВИКА — відокремлений підрозділ страховика, який не є юридичною особою, може мати власну назву, яка по< винна використовуватися згідно з Положенням про філію, має відокремлений баланс та здійснює страхову діяльність по ви< дах, на які страховик одержав ліцензії Комітету у справах наг< ляду за страховою діяльністю і право, на проведення яких було надане філії загальними зборами учасників страховика в повно< му обсязі або з обмеженнями.

212

Фінансова оренда

ФІНАНСОВА ГАРАНТІЯ — 1) спосіб забезпечення виконання зобов’язань перевізника щодо вивезення товару за межі митної території України; 2) передбачене контрактом право позикодав< ця отримувати грошові кошти від гаранта і відповідно зобов’я< зання гаранта сплатити грошові кошти позикодавцеві, якщо позичальник не виконає своїх зобов’язань.

ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ — діяльність, яка спричиняє змі< ни розміру та складу власного і запозиченого капіталу під< приємства.

ФІНАН СОВА ЗВІТНІСТЬ — 1) бухгалтерська звітність, що міс< тить інформацію про фінансове становище, результати діяль< ності та рух грошових коштів підприємства за звітний період. 2) бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансо< вий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підпри< ємства за звітний період

ФІНАНСОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ — Контрактне зобов’язання: а) передати грошові кошти або інший фінансовий актив іншому підприємству; б) обмінятися фінансовими інстру< ментами з іншим підприємством на потенційно невигідних умовах.

ФІНАНСОВА ІНВЕСТИЦІЯ — господарська операція, яка пе< редбачає придбання корпоративних прав, цінних паперів, дери< вативів та інших фінансових інструментів. Ф. і. поділяються на прямі та портфельні.

ФІНАНСОВА ОРЕНДА — оренда, що передбачає передачу орен< дарю всіх ризиків та вигод, пов’язаних з правом користування та володіння активом. Оренда вважається фінансовою за наяв< ності хоча б однієї з наведених нижче ознак: 1) орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди; 2) орендар має можливість та намір придбати об’єкт

213

Фінансова оренда (лізинг)

оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання; 3) строк оренди становить більшу частину строку корисного використання (експлуатації) об’єкта оренди; 4) тепе< рішня вартість мінімальних орендних платежів з початку стро< ку оренди дорівнює або перевищує справедливу вартість об’єкта оренди.

ФІНАНСОВА ОРЕНДА (ЛІЗИНГ) — господарча операція суб’єк< та підприємницької діяльності, що передбачає придбання орендодавцем матеріальних цінностей за замовленням орен< даря з наступною передачею орендарю права користування такими матеріальними цінностями на строк, не менший за строк їх повної амортизації з обов’язковою наступною переда< чею права власності на такі матеріальні цінності орендарю. При цьому ризики раптової загибелі і пошкодження об’єкта оренди, усі види цивільної відповідальності, що можуть вини< кнути у зв’язку з використанням орендованого майна, а та< кож видатки на поточний і капітальний ремонти орендовано< го майна несе орендар.

ФІНАНСОВА ПОСЛУГА — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавст< вом, — і за рахунок залучених від інших осіб фінансових акти< вів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вар< тості фінансових активів.

ФІНАНСОВА САНКЦІЯ — грошова сума, що стягується за по< рушення вимог Закону про захист прав споживачів з суб’єктів підприємницької діяльності за місцем їх реєстрації до відповід< ного місцевого бюджету.

ФІНАНСОВА САНКЦІЯ ЗА ПОРУШЕННЯ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА — штраф за порушення санітарного законо< давства, який накладається посадовою особою органів, установ

214

Фіскальна пам’ять

і закладів державної санітарно<епідеміологічної служби Украї< ни на підприємство, підприємця, установу або організацію, які порушили санітарне законодавство.

ФІНАНСОВЕ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ, ПРИЗНАЧЕНЕ ДЛЯ ПЕРЕП РОДАЖУ — фінансове зобов’язання, що виникає внаслідок ви< пуску фінансового інструмента з метою подальшого продажу для отримання прибутку від короткотермінових коливань його ціни та/або винагороди посередника.

ФІНАНСОВІ АКТИВИ — кошти, цінні папери, боргові зобов’я< зання та право вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів

ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ — активи, які утримуються підпри< ємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів то< що), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ — засоби державного бюд< жету України, бюджетів місцевих рад, позабюджетних та ін< ших фінансових ресурсів.

ФІНАНСУВАННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА — забез< печення коштами підприємств, організацій та інших суб’єктів підприємницької діяльності для здійснення ними капітальних вкладень.

ФІРМОВА ТОРГІВЛЯ — продаж товарів безпосередньо їх вироб< никами — резидентами, а також структурними (відокремлени< ми) підрозділами цих товаровиробників, які не мають статусу юридичної особи.

ФІСКАЛЬНА ПАМ’ЯТЬ — запам’ятовуючий пристрій у скла< ді реєстратора розрахункових операцій, призначений для од< норазового занесення, зберігання і багаторазового зчитування підсумкової інформації про обсяг розрахункових операції, яку

215

Фіскальний банк

неможливо змінити або знищити без пошкодження самого пристрою.

ФІСКАЛЬНИЙ БАНК — банк зареєстрований на території Ук< раїни, який має ліцензію на проведення валютних операцій і здійснює валютний контроль за операціями суб’єктів підприєм< ницької діяльності, що проводять операції з купівлі<продажу іноземної валюти на підставі агентських угод з цім банком.

ФІСКАЛЬНИЙ ЗВІТНИЙ ЧЕК (КВИТАНЦІЯ) — документ ЕККА, що друкується і містить всю суму денних оборотів, ро< біт (надання послуг), податкові нарахування і видані чеки (квитанції).

ФІСКАЛЬНІ ФУНКЦІЇ — здатність реєстраторів розрахунко< вих операцій забезпечувати одноразове занесення, довготермі< нове зберігання у фіскальній пам’яті, багаторазове зчитування і неможливість змін підсумкової інформації про обсяг розрахун< кових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковий формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), або про обсяг операцій з купівлі<продажу інозе< мної валюти.

ФОНД ПІДПРИЄМСТВА ВАЛЮТНИЙ — сукупність належних підприємству коштів у вільно конвертованій валюті. Формуєть< ся внаслідок реалізації експортної продукції, робіт і послуг від< повідно до законодавства, що регулює зовнішньоекономічну ді< яльність, або придбання валюти на біржі.

ФОНДИ ГРОШОВІ — відособлена за цільовим призначенням частина коштів. Ф. г. бувають: централізовані — формуються на рівні держави згідно з прийнятими законодавчими і норма< тивними документами постійно (державний бюджет, пенсій< ний фонд, фонд соціального страхування, фонд зайнятості населення та інші); децентралізовані — формуються на рівні

216

Форма безготівкових розрахенків

підприємств для забезпечення їхньої господарської діяльності (фонд обігових коштів, амортизаційній фонд, ремонтний фонд, фонд оплати праці, фонди економічного стимулювання, резервний фонд).

ФОНДИ МАЙНОВІ — розподіл майна підприємства на окремі частини в залежності віщого цільового призначення.

ФОНДОВА БІРЖА — організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними па< перами. Ф. б., що створена та функціонує відповідно до Зако< ну України «Про цінні папери і фондову біржу» цього Поло< ження.

ФОНДОВИЙ ДЕРИВАТИВ — стандартний документ, який засвідчує право продати та/ або купити цінний папір на обумов< лених умовах у майбутньому. Правила випуску та обігу фондо< вих деривативів встановлюються державним органом, на який покладаються функції регулювання ринку цінних паперів.

ФОРВАРДНИЙ КОНТРАКТ — 1) стандартний документ, який засвідчує зобов’язання особи придбати (продати) цінні папери, товари або кошти у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін такого продажу під час укладення такого форвардного контракту; 2) двосторон< ня угода за стандартною (типовою) формою, яка засвідчує зобов’язання особи придбати (продати) базовий актив у виз< начений час та на визначених умовах у майбутньому, з фік< сацією цін такого продажу під час укладання форвардного контракту.

ФОРМА БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ — порядок безго< тівкових розрахунків, властивий певному виду розрахункових документів — платіжному дорученню, платіжній вимозі<до< рученню, акредитиву, чекові, векселю. Назва кожної Ф. б. р.

217

Форма пропозиції

відповідає назві розрахункового документа, котрий використо< вують у ній.

ФОРМА ПРОПОЗИЦІЇ — обумовлений у конкурсній докумен< тації стандарт, згідно з яким складається пропозиція.

ФОРМА РИНКУ — ситуація на ринку, що характеризує сукуп< ність визначених комбінацій якісних і кількісних характерис< тик ринку, яким відповідають різні типи і форми конкурентної боротьби.

ФОРМИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ — способи встановлення залеж< ності величини заробітної плати працівника від кількості і яко< сті затраченого ним труда за допомогою сукупності показників, відображаючих результати праці і фактично затрачений ро< бочий час.

ФОРМУВАННЯ СТРАХОВОГО ФОНДУ ДОКУМЕНТАЦІЇ УКРАЇНИ — комплекс заходів, необхідних для виготовлення документів страхового фонду документації, обліку і закладання їх на зберігання у визначеному законодавством порядку, який дозволяє здійснити їх оперативний пошук.

ФОРМУЛА ВИНАХОДУ (КОРИСНОЇ МОДЕЛІ) — стисла сло< весна характеристика технічної суті винаходу, що містить су< купність його (її) суттєвих ознак, які достатні для досягнення зазначеного заявником технічного результату. У разі визнан< ня об’єкта винаходом лише формула набуває правове значен< ня і є єдиним критерієм визначення обсягу винаходу (за нею встановлюється факт використання чи невикористання вина< ходу).

ФОРС МАЖОР — надзвичайна і непереборна за даних умов си< ла (стихія, страйк, локаут, інший промисловий розвал, дія сус< пільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза вій<

218

Ф°ючерсна операція

ни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстан< ня, масові заворушення, громадська демонстрація, саботаж, акт вандалізму, блискавка, пожежа, буря, повінь, землетрус, нагромадження снігу або ожеледь, нестача води через погодні чи довкільні умови, вибух, вина чи невиконання станцією своїх зобов’язань), дію якої неможливо упередити застосуванням ви< сокопрофесійної практики персоналу і яка є обставиною, що звільняє від відповідальності за невиконання зобов’язань. Така непереборна сила засвідчується Торгово<промисловою палатою України згідно з Указом Президента України «Про Торгово< промислову палату України» від 04.07.94 р. та згідно з чинним законодавством України.

ФОРФЕЙТИНГ — кредитування зовнішньоекономічних опера< цій у формі купівлі у експортера векселів, акцептованих імпор< тером.

ФРАНКО ЗАВОД (МІСЦЕ ЗАЗНАЧЕНЕ) «ФРАНКО ЗА ВОД» — означає, що зобов’язання продавця щодо поставки вважається виконаним після того, як він надав покупцеві то< вар на своєму підприємстві (тобто на заводі, фабриці, складі і т. д.).

ФРАХТ — провізна плата власнику транспортного засобу за пе< ревезення вантажів або пасажирів будь<якими шляхами сполу< чення, особливо морськими і водними.

ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ — конкретний вияв сутності грошей. Виді< ляють п’ять головних функцій: міра вартості, засіб обігу, засіб платежу, засіб нагромадження, світові гроші. Усі названі функ< ції в їх системній єдності становлять реальний рух грошей (ре< альне функціонування грошової маси).

Ф’ЮЧЕРСНА ОПЕРАЦІЯ — господарча операція суб’єкта під< приємницької діяльності, що передбачає придбання (продаж)

219

Ф°ючерсні контракти

ф’ючерсної угоди, тобто зобов’язання придбати (продати) про< дукцію сезонного виробництва, цінні папери або валютні цінно< сті у визначений час у майбутньому, з фіксацією ціни реалізації на дату здійснення реалізації. При цьому покупець (продавець) ф’ючерсної угоди має право на відмову від її виконання виклю< чно за наявності згоди іншої сторони ф’ючерсної угоди. Розра< хунки за ф. о. здійснюється на дату реалізації продукції сезон< ного виробництва, цінних паперів і валютних цінностей. Пре< мія за придбання ф’ючерсної угоди сплачується під час такого придбання.

Ф’ЮЧЕРСНІ КОНТРАКТИ — похідний цінний папір у формі строкового контракту, який передбачає зобов’язання щодо май< бутнього продажу (купівлі) цінних паперів, інших товарних або фінансових ресурсів, або на оплату чи одержання плати, розра< хованим у залежності до ціни цінних паперів, інших фінансо< вих або товарних ресурсів у визначений час у майбутньому. Покупець (продавець) ф’ючерсу має право на відмову від його виконання виключно за наявності згоди іншої сторони.

220

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]