Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Харчова добавка

Х

ХАБАР — одержання службовою особою в будь<якому вигляді Х. за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає Х., чи в інтересах третьої особи будь<якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища. Предметом Х. можуть бути матеріальні цінності (гроші, продукти, речі, будівельні матеріа< ли свійські тварини) або майнові блага (скажімо (надання безо< платної путівки до санаторію, безплатний ремонт квартири або користування нею, пошиття одягу). Предмет Х. може бути пе< ресланий поштою, внесений на рахунок особи в ощадний банк, а також передаватися в більш завуальованій формі (скажімо, навмисний програш грошей в карти, передача речі під виг< лядом подарунка, передача грошей в борг без подальшого повернення, продаж коштовної речі за безцінь і, навпаки, при< дбання речі, яка не являє собою цінність за велику суму, неза< конна виплата преміальних або заробітної плати за удаване су< місництво).

ХАЙРИНГ — середньострокова оренда майна.

ХАЛАТНІСТЬ — невиконання або неналежне виконання поса< довою особою своїх службових обов’язків через недбале чи несум< лінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інтересам окремих фізичних чи юридичних осіб.

ХАРЧОВА ДОБАВКА — природна чи синтетична речовина, яка спеціально вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей.

221

Харчовий продукт

ХАРЧОВИЙ ПРОДУКТ — будь<який продукт, що в натураль< ному вигляді чи після відповідної обробки вживається людиною у їжу або для пиття.

ХЕДЖ — будь<яке підприємство, банк, фермер або інший госпо< дарюючий суб’єкт, здійснюючий операції на ф’ючерсних біржі.

ХЕДЖУВАННЯ — 1) термін, що використовується у банківсь< кій, біржовій та комерційній практиці для позначення різних методів страхування валютного ризику. Суворих меж вживан< ня немає. Переважно застосовується в більш вузькому значенні слова: для позначення страхування валютного ризику шляхом створення зустрічних вимог і зобов’язань в іноземній валюті. Найпоширенішим видом Х. є укладення строкових валютних угод; 2) застосування одного чи декількох інструментів Х. з ме< тою повної чи часткової компенсації змін справедливої вартості об’єкта хеджування або пов’язаного з ним грошового потоку.

ХОЛДИНГ — вид підприємництва, суть якого полягає в прид< банні контрольних пакетів акцій різних компаній з метою вста< новлення контролю за їх діяльністю і отримання доходів у диві< дендах. Х. вимагає значних інвестицій, при цьому здійснюється як правило, на основі об’єднання капіталів декількох фізичних і (або) юридичних осіб.

222

Цивільна процесуальна правоздатність

Ц

ЦЕНТР СЕРВІСНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ — суб’єкт підпри< ємницької діяльності, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію технічного обслу< говування, гарантійного, після гарантійного ремонту технічних засобів реалізованих виробником.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ МІЖБАНКІВСЬКИЙ ПРОЦЕСИНГОВИЙ ЦЕНТР (ЦМБПЦ) — підрозділ Центральної розрахункової палати. Національний банк України, який надає членам<учас< никам інформаційно<технічні послуги для забезпечення їх ді< яльності у міжнародній платіжній системі, застосовуючи відпо< відний комплекс програмно<технічних засобів.

ЦИВІЛЬНА ПРОЦЕСУАЛЬНА ДІЄЗДАТНІСТЬ — здатність особисто здійснювати свої права в суді та доручати ведення справи представникові (цивільна процесуальна дієздатність) належить громадянам, які досягли повноліття, а також юридич< ним особам.

ЦИВІЛЬНА ПРОЦЕСУАЛЬНА ПРАВОЗДАТНІСТЬ — здат< ність мати цивільні процесуальні права та обов’язки (цивільна процесуальна правоздатність) визнається за всіма громадянами України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, роду і характеру занять, місця проживан< ня та інших обставин, а також за державними підприємствами, установами, організаціями, колгоспами, іншими кооператив< ними організаціями, їх об’єднаннями, іншими громадськими організаціями, які користуються правами юридичної особи.

223

Цивільний позивач

ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗИВАЧ — громадянин, підприємство, устано< ва чи організація, які зазнали матеріальної шкоди від злочину і пред’явили вимогу про відшкодування збитків відповідно до ст. 28 цього Кодексу.

ЦІНА — грошовий вираз вартості товару. Ц. Залежить, з одно< го боку, від вартості товару, а з іншого від величини самої гро< шової одиниці, якою її вимірюють. Вартість товару може залиша< тись незмінною, але коли вартість грошової одиниці змінюється, змінюватиметься і Ц. товару. Ц. товару збігається тільки в разі рівності попиту на товар з його пропозицією, в інших випад< ках Ц. відрізняється від вартості. Вона може бути вищою за вар< тість у разі дефіциту товарів на ринку і нижчою за вартість у ра< зі їх надлишку.

ЦІНА АУКЦІОННА — ціна, що складається під час реалізації товарів на аукціонах у процесі зміни початкової (відправної) ці< ни, оголошеної аукціоністом, у бік підвищення чи зниження.

ЦІНА БІРЖОВА — ціна, за якою товар реалізують на біржі; формується за співвідношенням попиту і пропозиції. Розрізня< ють такі види цін: ціна пропозиції — товару, пропонована про< давцем; ціна попиту — ціна товару, пропонована покупцем; контрактна ціна — фактична ціна за біржовою угодою; коти рувальна — фактична типова (середня) ціна біржових угод за певний період часу (біржовий день).

ЦІНА ВАЛОВА — ціна товару, яка включає витрати на переве< зення, страхування вантажу, митні збори та інші витрати.

ЦІНА ВИРОБНИКА — ціна товару, за якою він виходить зі сфе< ри виробництва у сферу обігу (від виробника в торгівлю чи до торговельного посередника).

224

Ціна закриття

ЦІНА ВІДПРАВНА — найвища ціна, за якою покупець згоден купити товар, чи мінімальна ціна, за якою продавець готовий продати свій товар на аукціоні.

ЦІНА ВІЛЬНА — ціна, що встановлюється — виробником то< вару (виконавцем робіт, надавачем послуг) самостійно чи на договірних засадах зі споживачем. Регулятором Ц. в. є спів< відношення ринкових попиту і пропозиції на товари певної якості.

ЦІНА ДЕМПІНГОВА — експортна ціна, нижча від витрат ви< робництва (собівартості виробництва товарів).

ЦІНА ДЕРЖАВНА — ціна, встановлена державою на: продук< цію (товари послуги), виробництво якої зосереджено переважно на підприємствах, що посідають монопольне становище на рин< ку; ресурси, що певним чином впливають на загальний рівень і динаміку цін; соціально вагомі товари та послуги.

ЦІНА ДОВІДКОВА — різновид оптових цін у внутрішній і між< народній торгівлі. Довідковими є прейскурантні та інші ціни. Ц. д. є початковою для продавця і покупця у визначенні ціни, що фіксується в угоді (контракті).

ЦІНА ДОГОВІРНА — ціна, що встановлюється за домовленістю між виробником (продавцем) і споживачем (покупцем) продук< ції підчас укладання договору.

ЦІНА ЕМІСІЙНА — ціна, за якою цінні папери продають відра< зу ж після їх емісії. Є ціною первинного ринку цінних паперів, рівною їх номінальній вартості чи нижчою за неї.

ЦІНА ЗАКРИТТЯ — ціна останньої угоди торгового дня на біржі.

225

Ціна закупівельна

ЦІНА ЗАКУПІВЕЛЬНА — різновид Ц. з., що використовується в процесі закупівлі сільськогосподарської продукції на внутрі< шньому ринку.

ЦІНА ЗВИЧАЙНА — ціна, реалізації товарів (робіт, послуг) продавцем, включаючи суму нарахованих (сплачених процен< тів) чи вартість чужоземної валюти, яка може бути отримана уразі їх продажу, особам не пов’язаних з продавцем за звичай< них умов ведення господарської діяльності.

ЦІНА КОНТРАКТНА — ціна зафіксована в контракті на мо< мент його укладання, чи впродовж чинності контракту, чи до моменту виконання контракту.

ЦІНА ЛІМІТНА — гранично допустимий (верхній) рівень цін нової продукції. Мінімальна гарантована ціна, за якою держава чи інший замовник, потенційний покупець, гарантує виробни< кові купувати той чи інший товар.

ЦІНА ЛІЦЕНЗІЇ — загальна сума ліцензійних винагород (ро< ялті), що виплачуються за вказаний період дії ліцензійної угоди.

ЦІНА МОНОПОЛЬНА — ціна товару, вироблена підприємст< вом<монополістом чи монополістичним об’єднанням. Дозволяє виробникові товару отримувати надприбуток через відсутність пропозиції на ринку аналогічних товарів. Розрізняють два види Ц. м.: монопольновисока, за якою монополіст продає свою про< дукцію, і монопольнонизька, за якою він закуповує в немонопо< лізованих виробників сировину чи продукти для подальшої переробки.

ЦІНА НОМІНАЛЬНА — ціна, вказана в прейскурантах і довід< никах; біржова котирувальна ціна товару, щодо якого в день котирування не було укладено угод.

226

Ціна сезонна

ЦІНА ПЛИННА (ЗМІННА) — ціна, що її обчислюють у момент завершення виконання контракту шляхом перегляду контракт< ної ціни з урахуванням змін у витратах виробництва за час ви< конання контракту.

ЦІНА ПРЕЙСКУРАНТНА — ціна, що встановлюється органа< ми ціноутворення відповідно до їхніх повноважень і включаєть< ся до збірників прейскурантів. Прейскурант є офіційним доку< ментом, який підтверджує рівень цін та умов їх виконання. Ц. п. належить до врегульованих цін і використовується тоді, коли виробник посідає монопольне становище на ринку, а продукція має важливе значення для економіки чи коли вона належить до категорії соціально вагомих товарів.

ЦІНА ПРОНИКНЕННЯ НА РИНОК — занижена ціна товарів та послуг; ціна, яка наперед дозволяє припустити, що товар бу< де мати попит на ринку.

ЦІНА РЕГУЛЬОВАНА — ціна, рівень якої регулює держава, але ціна може коливатися в певних межах, не перевищуючи певного рівня.

ЦІНА РОЗДРІБНА — ціна, за якою товар продають населенню, а також підприємствам, організаціям через роздрібну торгове< льну мережу. Включає оптову ціну промисловості (суму витрат на виробництво і прибуток виробника), витрати і прибуток по< стачально<збутових організацій, податок на додану вартість і акцизний збір (якщо його встановлено), а також торговельні надвишки підприємств роздрібної торгівлі.

ЦІНА СЕЗОННА — ціна, що змінюється залежно від пори ро< ку (ціни на сільськогосподарську продукцію) чи сезонну (ціни на одяг та взуття). Такі зміни називають сезонним коливан< ням цін.

227

Ціна споживача

ЦІНА СПОЖИВАЧА — ціна за якою споживач купує товар. Пе< ревищує ціну виробника на суму витрат у сфері обігу.

ЦІНА СТУПІНЧАСТА — ціна конкретної серійної продукції виробничого призначення, що понижується стрибкоподібно в міру скорочення витрат на виробництво цієї продукції чи її мо< рального старіння.

ЦІНА ФАКТИЧНА — ціна, за якою фактично укладається уго< да; кінцева ціна, на якій зійшлися продавець і покупець на ри< нку фондових цінностей.

ЦІНА ФАКТУРНА — ціна реальної угоди купівлі<продажу, що змінюється залежно від суми транспортних і страхових витрат.

ЦІНИ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ — ціни на експортні та імпортні товари. Встановлюються завичай за взаємними домовленостями між продавцями і покупцями товарів на світовому ринку. Їх фік< сують у контрактах, проте контрактова ціна в багатьох випадках може не збігатися з ціною, яку покупець платить продавцеві у процесі виконання контракту. Це пояснюється умовами обліку витрат, пов’язаних із транспортуванням товарів від виробника до кордону і від кордону до споживача. Ц. т. з. поділяються на ціни продавця (експортера) і ціни покупця (імпортера), а також ціни ринку продавця і ціни ринку покупця. Щодо інформації про Ц. з. т. розрізняють довідкові ціни, біржові ціни, ціни фак< тичних угод, внутрішньо<фірмові трансферні ціни тощо.

ЦІНИ КОШТОРИСНІ — ціни та розцінки, використовувані для визначення розрахункової вартості нового будівництва, реконструкції, розширення і технічного переобладнання підп< риємств, будівель споруд і об’єктів.

ЦІНА ПОЗОВУ — грошове вираження майнових вимог, заявле< них позивачем у суді.

228

Цінні папери

ЦІНА ОПТОВА — ціна, за якою підприємства чи торгівельні посередники реалізують партіями іншим підприємствам, а та< кож населенню. Ц. о. як правило, нижча від роздрібної.

ЦІНА ПРОПОЗИЦІЇ — ціна товару (робіт, продукції, послуг), пропонована продавцем.

ЦІНА ПОПИТУ — ціна товару (продукції, робіт, послуг) пропо< нована покупцем.

ЦІНИ ПОРІВНЯННІ — ціни, використовувані для оцінки обся< гу продукції, виготовленої в різні періоди, з метою зіставлення показників виробництва й аналізу їх динаміки.

ЦІНИ ФАКТИЧНИХ УГОД — ціни, котрі конкретні умови реа< лізації товару і є вірогідною інформацією щодо цін реальних ко< мерційних операцій. Фіксуються в контрактах.

ЦІНИ ФОРВАРДНИХ УГОД — різновид цін в операціях, здійснюваних на біржі. Ці ціни поряд із співвідношенням по< питу і пропозицій на час постачання товару враховують та< кож величину процента за кредит, витрати на здійснення бір< жової операції, страхування та зберігання товарів, комісійні брокерам.

ЦІННИК — етикетка, здебільшого паперова, на якій познача< ють ціну товару, інші інформаційні та рекламні матеріали.

ЦІННІ ПАПЕРИ — документ встановленої форми з відповідни< ми реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, здійснення або передання якого можливі тільки у разі пред’яв< лення цінного паперу. В Україні можуть випускатися і знаходя< ться в обігу такі групи і види цінних паперів: пайові цінні папе ри — які засвідчують участь у статутному фонді, надають їх вла< сникам корпоративні права з управління справами емітента і

229

Цінні папери боргові

одержання частини прибутку у вигляді дивідендів та частини майна при ліквідації емітента. До майнових Ц. п. належать ак< ції, інвестиційні сертифікати та інші Ц. п., передбачені законом.

ЦІННІ ПАПЕРИ БОРГОВІ — такі папери, які засвідчують від< носини позики і передбачають зобов’язання емітента повернути у визначений строк кошти, інвестовані в його діяльність. До Ц. б. п. належать облігації, державні казначейські зобов’язання, ощадні (депозитні) сертифікати, векселі та інші.

ЦІННІ ПАПЕРИ ПОХІДНІ (ДЕРИВАТИВИ) — такі папери, ме< ханізм випуску та обігу яких пов’язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, визначеного договором, цінних па< перів, інших фінансових та/або товарних ресурсів. До Ц. п. п. належать опціони, ф’ючерсні контракти, форвардні контракти, гаранти, депозитарні свідоцтва та ін.

ЦІНОТВОРЕННЯ — процес формування цін, визначення їх рів< нів та співвідношень.

230

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]