Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Карт бланш

КАНАЛИ РУХУ ТОВАРІВ — способи доставки товару або міс< ця попиту в установлені строки при малих витратах продавця. Товаропровідна мережа є елементом системи руху товару, охоп< люючого значне число процесів при проходженні товару від ви< робника до споживача (обробка замовлень, підготовка товару до відвантаження, визначення якості, транспортування, мережа збуту та ін. Товаропровідну мережу можна визначити схематич< но: товаровиробник — експортер — імпортер — оптовий поку< пець — роздрібна торгівля — покупець. Існують різні варіанти оптимізації каналів руху товарів: організація представництв виробника в країні — імпортері; вирішити проблему власних тарних складів, організувати власний складальний завод на те< риторії країни<імпортера; утворити спільне підприємство з уча< стю іноземного партнера; використання посередників оптови< ків, агентських фірм, ділерів.

КАПІТАЛ — економічна категорія, що виражає суспільні від< носини способу виробництва: вартість, яка є найманою робочою силою дає додаткову вартість. К. виникає на тій стадії розвитку товарного виробництва, коли засоби і умови виробництва зосе< реджуються у приватній власності. К. у постійній і змінних формах, він є джерелом додаткової вартості.

КАПІТАЛОВІДДАЧА — показник, який характеризує ефек< тивність використання капітальних вкладів в економіку. Кіль< кісно являється зворотним показником повної капіталомісткості.

КАПІТАЛОЄМКІСТЬ — показник, який визначає співвідно< шення основного капіталу (основних виробничих фондів) до ви< робленої у відповідний період (рік, квартал і…) продукції або її частини чистого доходу.

КАРТ БЛАНШ — чистий бланк — білий аркуш, підписаний особою, яка надає іншій особі право його заповнити — необме< жене повноваження.

101

Картель

КАРТЕЛЬ — вид угоди з метою заволодіння ринком, розмежу< вати сфери впливу і регулювати ціни. Фірми, що входять в кар< тель, зберігають правову і господарську самостійність. К. утво< рюються у формі акціонерного товариства або товариства з об< меженою відповідальністю.

КАРТКА ДЕБЕТОВА — банківська пластикова картка, призна< чена для отримання готівки в банкоматах або для купівлі това< рів з розрахунком через електронні термінали.

КАРТКА «ЗОЛОТА» — кредитна картка, яку видають банки клієнтам з великим доходом під певний гарантійний внесок.

КАРТКА ІДЕНТИФІКАЦІЙНА — ідентифікаційний засіб у ви< гляді пластикової чи іншого виду картки, що містить визначені банком реквізити, які ідентифікують клієнта та його рахунки в банку.

КАРТКА КОРПОРАТИВНА — платіжна картка, яка дає змогу її тримачеві провести розрахункові операції за рахунок коштів, облікованих на картковому рахунку юридичної особи.

КАРТКА КРЕДИТНА — іменний, грошовий оплатно<розрахун< ковий банківський документ, який видають вкладникам банків для безготівкової оплати придбаних ними товарів чи послуг. Може мати найрізноманітні форми: кредитного білета, ваучера, купона, марки, магнітної пластикової картки, іншого докумен< та чи предмета. Засвідчує наявність у відповідній кредитній ус< танові рахунку власника К. к. і дає право на придбання товарів чи послуг у роздрібній торгівлі без оплати готівкою. Умовою от< римання К. к. є платоспроможність клієнта. На кожну картку встановлюють ліміт кредитування. Банки видають К. к. клієн< там безкоштовно чи за невелику щорічну плату. Від операцій з К. к. банк одержує дохід.

102

Квотування

КАРТКА ПЛАТІЖНА — ідентифікаційний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки, що містить визначені платіжною організацією реквізити, за допомогою яких мож< на ідентифікувати платіжну систему та емітента платіжної картки.

КАСА — 1) готівка, що є в розпорядженні підприємства; 2) спеціально обладнане приміщення для приймання, зберіган< ня, здавання грошей та інших цінностей; 3) структурний під< розділ підприємства, організації, установи, що виконує касові операції.

КАСА ДЕПОЗИТНА — касове відділення банку, яке приймає готівку та цінності на зберігання (депозитарій).

КВИТАНЦІЯ — офіційне письмове підтвердження (розписка) встановленої форми, що засвідчує одержання грошей, матеріа< льних цінностей чи документів.

КВОТА — частина, що припадає на кожного: 1) частка в загаль< ному виробництві і збуті, що встановлюється для учасників мо< нополістичних об’єднань — картелів, синдикатів; 2) розмір по< датку з одиниці оподаткування; 3) частка, частина, норма, яка в чомусь допускається, наприклад імпортна квота.

КВОТА ОЩАДНА — відношення суми приросту заощаджень до суми грошових доходів громадян за певний період, здебільшого за рік.

КВОТУВАННЯ — 1) застосовується у необхідних випадках встановлюючи граничний обсяг (квоти) виробництва певних товарів і послуг. Порядок К. виробництва та/або обігу (включаючи експорт та імпорт), а також розподіл квот, встано< влюється Кабінетом Міністрів України. 2) різновид заходів по

103

Кеш

регулюванню зовнішньоекономічної діяльності, запроваджува< них державними і міжнародними органами з метою обмеження виробництва, імпорту і експорту товарів.

КЕШ — готівка, оплата готівкою.

ККС — комп’ютерно<касова система.

КЛАЗУАЛА — застереження, умова, окреме положення конт< ракту (договору) або його пункти.

КЛІРІНГ — безготівкових розрахунків за продані товари, цінні папери, надані послуги. Заснована на зарахуванні бан< ками взаємних платіжних вимог сторін, які беруть участь у розрахунках.

КНИГА КАСОВА — бухгалтерська книга, призначена для облі< ку всіх надходжень та видавання грошей. К. к. також назива< ють касовим журналом.

КНИЖКА ОЩАДНА (ВКЛАДНА) — документ, що видається вкладникові ощадним банком. Підтверджує відкриття особово< го рахунку, наявність та суму вкладу, відбиває рух коштів на рахунку.

КОД — (франц. code) — 1) система скорочених умовних позна< чень або сигналів, щоб передавти повідомлення каналом зв’яз< ку, напр.. код телеграфний, код телемеханічний.2) Ключ до способу шифрування чи розшифрування тексту, який повідом< ляють лише довіреним особам.

КОДИФІКАЦІЯ — (лат. codex і tacio — роблю) — один із спосо< бів систематизації чинного законодавства, що здійснюється зви< чайно за галузями права компетентними органами держави з метою упорядкування діючих нормативних актів. Внаслідок К.

104

Комерційна концесія

виключаються застарілі норми права, усуваються суперечності й розбіжності між окремими нормативними актами тощо і вида< ється єдиний акт, найчастіше К.

КОЛЕГІАЛЬНІСТЬ (від лат. collega — товариш) — метод упра< вління, за яким обговорення і розв’язання осносвних питань, що належать до компетенції держави або громадського органу, здійснюється спеціально виділеною групою осію.

КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР — укладається на основі чинного за< конодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулю< вання виробничих, трудових і соціально<економічних відносин і узгодження інтересів працюючих, власника, уповноважених ними органів.

КОМАНДИТНЕ ТОВАРИСТВО — товариство, в якому разом з учасниками, які здійснюють від імені товариства підприєм< ницьку діяльність і солідарно несуть додаткову (субсидіарну) ві< дповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном (повними учасниками), є один чи кілька учасників (вкладни< ків), які несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товари< ства, у межах сум, зроблених ними вкладів, та не беруть участі в діяльності товариства.

КОМБІНАТ (лат. combinato — сполучення) підприємств, що об< ’єднує кілька видів різних підприємств, органічно пов’язаних між собою; характеризується техніко< виробничою єдністю ви< робництв, які входять до його складу та їхньою територіальною єдністю (К. металургійний, хімічний К., текстильний).

КОМЕРЦІЯ (лат. — commercium) — торгівля. В широкому розу< мінні — діяльність, спрямована на одержання прибутку.

КОМЕРЦІЙНА КОНЦЕСІЯ — див. концесійний договір.

105

Комерційна таємниця

КОМЕРЦІЙНА ТАЄМНИЦЯ — охоронюване законом право на засекречування всіх виробничих, торгових і фінансових опера< цій і всієї документації по них на приватних фірмах заходу. Основана на принципі приватної власності.

КОМЕРЦІЙНИЙ АКТ — документ про обставини, які можуть бути підставою для майнової відповідальності організацій заліз< ничного транспорту, вантажовідправників, вантажоотримува< чів і пасажирів.

КОМЕРЦІЙНИЙ РИЗИК — можливість настання обставин, що приносять матеріальну шкоду.

КОМПАНІЯ, КОРПОРАЦІЯ — 1) група осіб об’єднаних якими< небудь інтересами; 2) підприємство, засноване на пайовій учас< ті окремих капіталістів.

КОМПЕНСАЦІЯ — (лат. compensare — зрівноваження) — відш< кодування, винагорода за що<небудь, напр., за заподіяні збит< ки, за невикористану відпустку (при звільненні).

КОМПЕНСАЦІЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ — фізичні і юридичні особи мають право на компенсацію моральної шкоди, заподія< ної їм внаслідок порушення їх прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю, якого особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; у душевних стражданнях, які фізична особа перетерпіла у зв’язку з протиправною поведін< кою, як щодо неї самої, так і щодо членів її сім’ї та близьких ро< дичів; у душевних стражданнях, які фізична особа перетерпіла у зв’язку із знищенням або пошкодженням її майна; приниження честі і гідності фізичної або юридичної особи. Моральна шкода відшкодовується грішми або іншим майном.

КОМПЕТЕНЦІЯ — (лат. compententia — належність за правом) — коло повноважень якої<небудь організації, установи або особи; коло питань, в яких дана особа має певні знання.

106

Конвертованість валюти

КОМПЛЕКТНІСТЬ ПОСТАВКИ — поставка (продаж) в сукуп< ності виробів, номенклатурний і кількісний набір їх забезпечує можливість спільного використання споживачем.

КОМПРОМІС — угода шляхом взаємних поступок; поступка задля досягнення будь<якої мети.

КОМУНАЛЬНЕ УНІТАРНЕ ПІДПРИЄМСТВО — утворюється компетентним органом місцевого самоврядування у розпоряд< чому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління. Орган до якого входить К. у. п., є представником власника відповідної терито< ріальної громади. Майно К. у. п. знаходиться у комунальній власності на праві оперативного управління. Статутний фонд К. у. п. утворюється органом управління до якого воно вхо< дить, розмір статутного фонду встановлюється відповідною місцевою радою.

КОНВЕНЦІЯ — (лат. conwentio — договір, умова, угода) — між< народний договір з яких<небудь спеціальних питань (напр., пош< това К., залізнична К., рибальська К.). К. бувають двосторонніми (напр. про запобігання випадкам виникнення подвійного грома< дянства) та багатосторонніми (напр., Женевські К.: про поводжен< ня з військовополоненими, укладена в 1929 р. і переглянута в 1949 р.; про захист цивільного населення підчас війни, укладена в 1949 р.).

КОНВЕРСІЯ — перехід на випуск нової продукції, зміна струк< тури виробництва, підприємства.

КОНВЕРТОВАНІСТЬ ВАЛЮТИ — валютно<фінансовий ре< жим, що дає змогу під час зовнішньоекономічних операцій здійснювати більш або менш вільний обмін національних гро< шових одиниць на чужоземні. На практиці конвертованість на< ціональної валюти сприяє повномасштабному підключенню

107

Конгломерат

економіки країни до світової економіки і активної участі в ній. К. в. позитивно впливає на загальноекономічний розвиток країни, бо, пов’язуючи внутрішній ринок зі світовим, дає змо< гу оперативно реагувати на зміни міжнародної господарської кон’юнктури.

КОНГЛОМЕРАТ — нагромадження корпорацій, компаній і пі< дприємств. В К. відсутня будь<яка спільність як за виробленою продукцією, так і за виробничою технологією. Виникнення К. прискорює темпи концентрації капіталу. Могутні компанії по< сягають на слабші. Зрощується апарат монополій з адміністра< тивно<управлінським апаратом.

КОНДИЦІЇ — (лат. сondinio, умова договору) — Норми, станда< рти, якість, яким має відповідати товар за умовами договору.

КОНКУРЕНТНИЙ ЛИСТ — документ узагальнюючий інфор< мацію про техніко<економічні показники якості, ціни і коме< рційні умови при реалізації експортного та імпортуємого то< варів.

КОНКУРЕНЦІЯ (лат. сoncurrere — стикаюсь) — боротьба між виробниками за вигідніші умови виробництва і збуту товарів. Боротьба між капіталістами за одержання найвищого прибутку.

КОНСАЛТИНГ — діяльність по консультуванню виробників, продавців і покупців по широкому колу питань економічної ді< яльності підприємств, фірм, організацій.

КОНСИГНАНТ — юридична або фізична особа, яка дає дору< чення на організацію консигнаційної торгівлі (укладання угод на продаж товарів) зі складів, розташованих за кордоном.

КОНСИГНАТОР — юридична або фізична особа, прийнявши на себе зобов’язаність виконувати доручення організації консигна<

108

Контрольний пакет акцій

ційної торгівлі (по виконанню угод на продаж товарів) зі скла< дів, розташованих за кордоном, від свого імені за рахунок кон< сигнанта.

КОНСИГНАЦІЯ — доручення однієї сторони (консигнантом) другій стороні (консигнатору) продати від свого імені, за рахунок консигнанта товари зі складів, розташованих за кордоном.

КОНКУРЕНЦІЯ (лат. сoncurrere — стикаюсь) — боротьба між виробниками за вигідніші умови виробництва і збуту товарів. Боротьба між капіталістами за одержання найвищого прибутку.

КОНСОРЦІУМ — (лат. сonsortium — товариство, спілка) — одна з форм монополій; угода групи монополістів (переважно банківських) для спільного провадження великих фінансових. Комерційних операцій (розміщення позик або акцій, спекуля< ція цінними паперами).

КОНТРАБАНДА (італ. contrabando, від contra — проти і bando —

урядовий указ) — незаконне переміщення товарів та інших цінностей через державний к або самі предмети, незаконно пе< ренесені чи перевезені через кордон.

КОНТРАГЕНТ (лат. contrahens — той, хто домовляється) — кожна сторона в договорі щодо ін. сторони: організація чи осо< ба, що бере на себе певні зобов’язання за договором чи угодою.

КОНТРАКТ (contractus — договір, угода з взаємними зобов’я< заннями сторін, які цей контракт уклали.

КОТРАКТНА ЦІНА — фактична ціна по біржовій чи іншій угоді.

КОНТРОЛЬНИЙ ПАКЕТ АКЦІЙ — кількість акцій, що забез< печує їхньому власникові вирішальний вплив на діяльність

109

Концепція

акціонерного товариства. Формально для цього необхідно воло< діти 51 % усіх акцій.

КОНЦЕПЦІЯ (лат. conceptio — розуміння, уявлення) — систе< ма доказів того чи іншого положення; система поглядів на те чи інше явище, ідейно творчий задум твору.

КОНЦЕРН — об’єднання підприємств, здійснюючих спільну діяльність на основі добровільної централізації функцій науко< во<технічного і виробничого розвитку, а також інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності, органі< зації госпрозрахункового обслуговування підприємств.

КОНЦЕСІЇ — надання з метою задоволення суспільних потреб уповноваженим органом державної влади чи органом місцевого самоврядування на підставі концесійного договору на платній чи строкові основі передають вітчизняним або іноземним суб’є< ктам господарювання (концесіонерам) права на створення (буді< вництво) або управління об’єктом концесії, право експлуатації лісів, надр, підприємств за умови взяття концесіонером на себе відповідальних зобов’язань, майнової відповідальності і майно< вого ризику. Сфери господарювання, в яких дозволяється кон< цесійна діяльність, об’єкти права державної і комунальної власності, що можуть надаватися в концесію, а також види підприємницької діяльності, які не дозволяється здійснюва< ти на концесійній основі, визначаються законом.

КОНЦЕСІЯ — договір про передачу в експлуатацію на визначе< ний термін державі або муніципалітетам природних багатств, підприємств та інших господарських об’єктів.

КООПЕРАТИВ — господарська організація, в якій господарст< во ведеться на основі добровільного об’єднання людей, їх засобів виробництва або коштів.

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]