Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Умови оплати

У

УГОДА БАРТЕРНА — безгрошова, але оцінена та збалансована за вартістю товарообмінна операція зі взаємним передавання права власності на товар. Оформляється договором (контрак< том). Дає змогу здійснювати прямий обмін товарами без гро< шей. У. б. може мати як експортно<імпортний, так і внутрішньо< державний характер.

УГОДА (БІРЖОВА) — одночасне прийняття учасниками бі< ржового ринку (що називаються сторонами угоди) прав та зо< бов’язань по придбанню (для покупця) та продажу (для продав< ця) певної кількості біржового товару в лотах; угода вважається укладеною після її реєстрації.

УГОДИ — дії громадян і організацій, спрямовані на встановлен< ня, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

УМОВИ НАДАННЯ КРЕДИТУ — умови кредитного договору щодо часу надання кредиту, цього обслуговування (сплати від< сотків), повернення основного боргу, забезпечення кредиту.

УМОВИ ОПЛАТИ — розділ контракту, що містить узгоджені сторонами (контрагентами) умови, спосіб і порядок взаємороз< рахунків, а також гарантії виконання сторонами платіжних зо< бов’язань. Ці умови залежать від платоспроможності покупця і ступеня довіри між сторонами, котрі уклали контракт. Умови контракту можуть передбачати такі види платежів: авансові — платежі, в момент постачання товарів або після цього на під< ставі представлених за акредитивом чи інкасо документів; пла тежі — після надходження товарів чи рахунків на переказ

201

Умови праці

коштів; платежі — платежі після настання терміну оплати без товарного забезпечення, що здійснюється за допомогою перека< зу. У. о. зовнішньоторговельних угод містять застереження що< до валюти платежу.

УМОВИ ПРАЦІ — сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці.

УМОВНО ЗМІННІ ВИТРАТИ — витрати на сировину та матері< али, покупні комплектуючі вироби, напівфабрикати, техноло< гічне паливо й енергію, на оплату праці працівникам, зайнятим у виробництві продукції (робіт, послуг), з відрахуваннями на со< ціальні заходи, а також інші витрати.

УМОВНО ПОСТІЙНІ ВИТРАТИ — витрати, абсолютна величи< на яких із збільшенням (зменшенням) випуску продукції істот< но не змінюється.

УНІВЕРМАГ — магазин загальноміського значення, торговою площею більше 1500 м2, із різноманітним асортиментом (більш 5000 асортиментних позицій) непродовольчих товарів. Частина торгової площі універмагу може бути відведена для продажу продовольчих товарів.

УНІВЕРСАМ, СУПЕРМАРКЕТ — магазин самообслуговування житлової зони торговою площею більш 400 кв. м, із різноманіт< ним асортиментом (більш 5000 асортиментних позицій) продо< вольчих і непродовольчих товарів.

УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА — 1) представник, довірена юри< дична або фізична особа, яка діє на підставі чинного законодав< ства України; 2) фізична або юридична особа, якій власник рахунка надає повноваження щодо отримання інформації із системи реєстру, внесення змін до системи реєстру, участі в

202

Уповноважені із проведення інтервенційних операцій

загальних зборах емітента, отримання доходів по цінних па< перах тощо. Обсяг повноважень уповноваженої особи визна< чається довіреністю, виданою на її ім’я власником особового рахунка, або іншими документами, визначеними чинним за< конодавством.

УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА БАНКУ — особа, яка на підставі статуту чи угоди має повноваження представляти банк та вчи< няти від його імені певні дії, що мають юридичне значення

УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА ПОКУПЦЯ — фізична особа, яка на підставі посадових повноважень або довіреності від юридичної особи<покупця безпосередньо виконує в регіональному центрі сертифікатних аукціонів від імені покупця всі дії, що передба< чені цим Положенням.

УПОВНОВАЖЕНИЙ СУБ’ЄКТ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ — суб’єкт зовнішньоекономічної ді< яльності, який відповідно до законодавства про зовнішньоеко< номічну діяльність отримав в установленому порядку повноважен< ня щодо надання посередницьких послуг з ремонту та модернізації техніки.

УПОВНОВАЖЕНІ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАСТАВНИХ ЗАКУ ПОК ЗЕРНА — юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно<правової форми, які визначаються на конкурс< них засадах державним агентом із здійснення заставних заку< пок зерна.

УПОВНОВАЖЕНІ ІЗ ПРОВЕДЕННЯ ІНТЕРВЕНЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЙ — юридичні особи незалежно від форми власності та організаційно<правової форми, які визначаються на конкурс< них засадах державним агентом із проведення інтервенційних операцій.

203

Управління моніторингу та регулювання (УМР)

УПРАВЛІННЯ МОНІТОРИНГУ ТА РЕГУЛЮВАННЯ (УМР)

структурна одиниця біржі, яка здійснює моніторинг та регулю< вання біржового ринку та контролює дотримання учасниками біржового ринку правил та положень біржі.

УПРАВЛІННЯ РИЗИКОМ — процес прийняття рішень і здійс< нення заходів, спрямованих на забезпечення мінімально мож< ливого ризику.

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК — процес деталізації, накопичення, підготовки та передачі фінансової інформації, що використову< ється керівництвом для планування, оцінки, контролю та забез< печення використання своїх ресурсів.

УПУЩЕНА ВИГОДА — доход або прибуток, який міг би одер< жати суб’єкт в разі здійснення зовнішньоекономічної операції і який він не одержав внаслідок дії обставин, що не залежать від нього, якщо розмір його передбаченого доходу або прибутку мо< жна обґрунтувати.

УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ — використання відходів як вторин< них матеріальних чи енергетичних ресурсів.

УТИЛІЗАЦІЯ МЕТАЛОБРУХТУ — використання металобрух< ту як сировини в металургійній або інших галузях виробництва

УТРИМАННЯ ДОРІГ — систематичний та постійний догляд за дорогою, дорожніми спорудами та смугою відводу. При утри< манні автомобільних доріг виконується планування узбіч, схи< лів, насипів та виїмок без підсипання ґрунту, пропускання во< ди по канавах та інших водовідвідних спорудженнях, догляд за захисними та зміцнювальними спорудами, озеленення доріг, скошування трави та вируб чагарників на узбіччях та укосах, утримання в охайному вигляді смуги відводу та дорожніх по< криттів, усунення слизькості проїжджої частини доріг, догляд

204

Успадкування вкладів

за ділянками доріг, очищення мостів та труб від бруду, наму< лів, снігу, льоду, пропускання льодоходу, паводкових вод, сис< тематичний догляд за лінійними будівлями та підсобними спорудами, фарбування павільйонів, стояків дорожніх знаків, огороджень, спрямовуючих пристроїв та елементів архітектур< ного оформлення дороги, утримання в охайному стані та поряд< ку зупинок транспорту, майданчиків відпочинку, альтанок та інших споруд, нанесення та підтримання у справному стані розмітки проїжджої частини, обстановки доріг та елементів споруд, догляд за справністю дорожнього освітлення, засобів технологічного зв’язку дорожніх організацій, а також засобів регулювання та організації руху, дорожніх пристроїв та обста< новки, облік руху та інші спостереження тримання доріг і до< рожніх споруд.

УТРИМАННЯ МІСЬКИХ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ — продов< ження робіт із зеленого будівництва і формування ландшафтно< декоративного вигляду об’єкта.

УХИЛЕННЯ ВІД ВИКОНАННЯ ЗАКОННИХ ВИМОГ ПОСА ДОВИХ ОСІБ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ У СПРА ВАХ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ ТА ЙОГО ОРГАНІВ

не виконання посадовими особами, громадянами, які займа< ються підприємницькою діяльністю, законних вимог посадових осіб Державного комітету України у справах захисту прав спо< живачів та його органів про проведення перевірки діяльності по продажу товарів, виконанню робіт, наданню послуг громадя< нам<споживачам або про надання необхідних для цього матері< алів, ухилення посадових осіб і громадян, які займаються підп< риємницькою діяльністю, від своєчасного виконання приписів посадових осіб.

УСПАДКУВАННЯ ВКЛАДІВ — перехід вкладу після смерті вкладника до його спадкоємців за заповітом чи згідно з зако< ном. Спадкоємцями за заповітом є ті, на користь котрих вкладник

205

Установчі документи

оформив заповідальне розпорядження за вкладом на картці особового рахунку, в окремій нотаріально завіреній заяві на ім’я установи банку, чи в заповіті оформленому нотаріально чи прирівняному до нотаріального. Вклад, на який немає за< повіту, установа банку видає спадкоємцям у встановленому законом порядку. Якщо померлий вкладник не мав спадкоєм< ців, його вклад переходить в дохід бюджету за письмовою уго< дою фінансового органу, яка базується на свідоцтві нотаріаль< ної контори на право держави на спадок. Такий вклад є вимо< роченим.

УСТАНОВЧІ ДОКУМЕНТИ — документи акціонерного това< риства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю діють на підставі установчого договору і статуту, повне і командитне товариство на підставі установчого договору. Виробничий кооператив діє на підставі статуту.

УСТАНОВЧІ ДОКУМЕНТИ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ

рішення про його утворення або засновницький договір, а у ви< падках передбачених законом, статут (положення) суб’єкта го< сподарювання. В установчих документах повинні бути зазна< чені найменування та місце знаходження суб’єкта, мета та предмет діяльності, склад і компетенція його органів управ< ління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподіл прибутків та збитків, управління діяльністю суб’єкта та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб’єк< та, які передбачені законом, а також порядок його реорганіза< ції та ліквідації. Статут суб’єкта господарювання повинен також визначити порядок утворення статутного та інших фон< дів, їх розмір, про органи управління і контролю, їх компетен< цію. Положенням визначається господарська компетенція органів державної влади, органів місцевого самоврядування

206

Учасники біржового ринку

чи інших суб’єктів у випадках, визначених законом, Статут (положення) затверджується власником майна (засновником) чи його представниками.

УХВАЛА — правовий акт, що приймається місцевими Рада< ми або їх виконавчими органами в колегіальному порядку для розв’язання найважливіших питань їх компетенції — Ухв. Державного комітету України у справах захисту прав споживачів та його органів про усунення порушень прав спо< живачів.

УЧАСНИК ВИСТАВКИ (ЯРМАРКУ) — юридична або фізична особа, яка отримала запрошення для участі у виставці відповід< но до умов, визначених організатором виставки згідно з чинним законодавством.

УЧАСНИК ДОРОЖНЬОГО РУХУ — особа, яка бере безпосере< дню участь у процесі руху на дорозі як пішохід, водій, пасажир, погонич тварин.

УЧАСНИК ПЛАТІЖНОЇ СИСТЕМИ — юридична чи фізична особа — об’єкт відносин, що виникають у разі здійснення роз< рахункових операцій із застосуванням платіжних карток цієї системи.

УЧАСНИКИ БАНКУ — засновники банку, акціонери банку, який є акціонерним товариством, учасники банку, який є това< риством з обмеженою відповідальністю, і пайовики кооператив< ного банку.

УЧАСНИКИ БІРЖОВИХ ТОРГІВ — 1) трейдери<представники повних членів Секції; 2) трейдери — представники Членів Секції.

УЧАСНИКИ БІРЖОВОГО РИНКУ — юридичні особи, які ма< ють право укладати угоди на біржі.

207

Учасники відносин у мфері госпадарювання

УЧАСНИКИ ВІДНОСИН У СФЕРІ ГОСПОДАРЮВАННЯ

учасниками у с. г. є суб’єкти господарювання, споживачі, орга< ни державної влади та органи місцевого самоврядування, наді< лені господарською компетенцією, а також громадяни, громад< ські та інші організації, які виступають засновниками суб’єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно<госпо< дарські повноваження на основі відносин власності.

УЧАСНИКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ — особи, які використову< ють автомобільні дороги, вулиці, залізничні переїзди або інші місця, призначені для пересування людей та перевезення ванта< жів, за допомогою транспортних засобів.

УЧАСНИКИ ЛОТЕРЕЇ (ГРАВЦІ) — фізичні особи віком від 16 років, які самостійно визначають види лотерей, в яких беруть участь, сплачують ставку білета державної грошової ло< тереї та отримують право на одержання виграшу в разі підтвер< дження їх перемоги.

УЧАСНИКИ МІЖБАНКІВСЬКИХ РОЗРАХУНКІВ — банки< емітенти, банки<еквайри та розрахунковий банк.

УЧАСНИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ДЕПОЗИТАРНОЇ СИСТЕМИ

прямі учасники — депозитарії, зберігачі, реєстратори власників іменних цінних паперів; опосередковані учасники — організа< тори торгівлі цінними паперами, банки, торговці цінними папе< рами та емітенти.

УЧАСНИКИ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ — юридичні особи та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, які відповідно до закону мають право здійснювати діяльність з надання фінансових послуг на території України, та споживачі таких послуг.

УЧАСНИКИ ТРАНЗИТУ — вантажовласники та суб’єкти під<

208

Участь у господарській діяльності обслуговуючого кооперативу

приємницької діяльності (перевізники, порти, станції, експеди< тори, морські агенти, декларанти та ін.), які у встановленому порядку надають (виконують) транзитні послуги (роботи)

УЧАСНИКИ ТРАНСПОРТНОГО ПРОЦЕСУ — вантажовідправ< ники, вантажоодержувачі, перевізники та особи, що здійсню< ють вантажні і (або) складські операції з вантажем.

УЧАСТЬ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ОБСЛУГОВУЮ ЧОГО КООПЕРАТИВУ — поставка (збут) через кооператив продук< ції, сировини, придбання товарів у кооперативі, користування по< слугами кооперативу.

209

Фактичний перевізник

Ф

ФАКТИЧНИЙ ПЕРЕВІЗНИК — особа, яка не є договірним пе< ревізником, але за його повноваженнями виконує повітряне перевезення або частину повітряного перевезення. Наявність зазначених повноважень передбачається до доведення проти< лежного.

ФАКТОРИНГ — вид фінансово<комерчеських послуг, полягає в придбанні банками та іншими фінансовим організаціями боргів підприємств (зобов’язань по сплаті поставлених товарів і вико< наних робіт і наданих послуг.

ФАЛЬСИФІКАЦІЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ТА ТЮТЮНО ВИХ ВИРОБІВ — умисне, з корисливою метою виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів з порушенням техно< логії чи з використанням знака для товарів і послуг, копіювання форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само прямим відтворенням товару іншого підприємця з самовільним викорис< танням його імені. Не вважається фальсифікацією добросовіс< не тривале використання двома і більше підприємствами — ре< зидентами або підприємствами, що є їх правонаступниками, знаків, для позначення однорідних товарів, права на які посвід< чуються свідоцтвами, якщо таке використання почалося до дер< жавної реєстрації таких знаків.

ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО — виготовлення з метою збуту фальшивих грошових знаків (банкнот чи монет) чи збування під< роблених грошей. Ф. є протиправною кримінальною діяльністю і карається законом.

210

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]