Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Aдміністративна відповідальність

недодержання вимог щодо охорони атмосферного повітря при введенні в експлуатацію і експлуатації підприємств і споруд; ви пуск в експлуатацію транспортних та інших пересувних засо< бів з перевищенням нормативів вмісту забруднених речовин; по рушення правил складування, розміщення, збереження, транс< портування, утилізації, та використання відходів; порушення законодавства про захист рослин; порушення правил викорис< тання об’єктів тваринного світу; невиконання вимог екологіч< ної безпеки у процесі впровадження відкриттів, винаходів, ко< рисних моделей, промислових зразків, раціоналізаторських пропозицій, нової техники, технологій і систем, речовин і мате< ріалів; недодержання державних стандартів, норм і правил під час проектування і будівництва; самовільне будівництво будин< ків або споруд; марнотратне використання електричної і теп< лової енергії; порушення з використанням газу; адміністративні правопорушення у сільському господарстві правопорушення і по< рушення ветеринарно — санітарних правил; правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку; адмініст ративні правопорушення в галузі житлових прав громадян, жи< тлово<комунального господарства та благоустрою; адміністратив ні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницької діяльності; пору шення правил про валютні операції; адміністративні правопору шення в галузі стандартизації, якості продукції, метрології та сер< тифікації; неправомірне використання державного майна; прояв неповаги до суду; самоуправство; невиконання розпорядження де< ржавного або іншого органу про працевлаштування; ухилення від виконання законних вимог посадових осіб Державного комітету України у справах захисту справ споживачів та його органів; неви конання вимог державного органу по контролю за цінами; невико нання вимог органу Державного комітету України по нагляду за охороною праці; порушення митних правил; порушення встанов леного порядку вивезення за межі України товарів народного спо< живання чи інших матеріальних цінностей; контрабанда.

11

Aдміністративна система

АДМІНІСТРАТИВНА СИСТЕМА — найчастіше характеризує поєднання двох згаданих елементів суб’єктів управління та управлінської діяльності. Зміст останньої розкривається, зокре< ма, через поняття «цілі і завдання», «функції», «методи», «ста< дії», «процедури», «повноваження», «ефективність», «культу< ра», «етика» тощо.

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ (ПРОСТУПОК)

протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяль< ність, яка посягає на державний або громадський порядок, влас< ність, права і свободи громадян, на встановлений порядок уп< равління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.»

АДМІНІСТРАТИВНЕ СТЯГНЕННЯ — міра відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адмініст< ративне правопорушення, в дусі додержання радянських законів, поваги до правил соціалістичного співжиття, а також запобіган< ня вчиненню нових правопорушень як самим правопорушни< ком, так йіншими особами.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ АКТ — підстава для виникнення адмі< ністративно<правових відносин.

АДМІНІСТРАТИВНІ ВИТРАТИ — витрати, пов’язані із забез< печенням діяльності банківської установи.

АДМІНІСТРАТОР БАЗИ ДАНИХ — підрозділ центрального апарату Агентства, який, на основі положення про нього, на< ділений відповідними правами та обов’язками, програмно<тех< нічними засобами та несе відповідальність за збереження інфор< мації, що занесена до бази даних.

АДРЕСА ГОСПОДАРСЬКОЇ ОДИНИЦІ — адреса, яка зазначе< на в дозволі на розміщення господарської одиниці у (договорі

12

Aкредитація

оренди, іншому документі на право власності чи користування господарською одиницею).

АДРЕСАТ (ОДЕРЖУВАЧ) — фізична або юридична особа, якій адресується поштове відправлення.

АЖІО — приплата до встановленого курсу валюти або ціни ак< ції. Використовується при підвищені валютного курсу.

АКАДЕМІЧНА ВІДПУСТКА — перерва у навчанні, право на яку студент отримує у випадку зниження працездатності внаслідок по< рушень функцій організму, які зумовлені гострими захворювання< ми, що потребують тривалого відновлювального лікування; загос< треннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання.

АКАДЕМІЧНА ГОДИНА — мінімальна облікова одиниця нав< чального часу. Тривалість академічної години становить, як правило, 45 хв.

АКРЕДИТАЦІЯ — 1) офіційне визнання технічної компетент< ності уповноваженого органу в проведенні атестації фахівців з неруйнівного контролю об’єктів, підпорядкованих Державний нагляд охорони праці України; 2) сукупність правил допуску учасників торгів до участі в біржових торгах; 3) процедура, у хо< ді якої національний орган з акредитації документально засвід< чує компетентність юридичної особи чи відповідного органу з оцінки відповідності виконувати певні види робіт (випробуван< ня, калібрування, сертифікацію, контроль) процедура надання вищому навчальному закладу певного типу права провадити ос< вітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти та квалі< фікації, відповідно до вимог стандартів вищої освіти, а також до державних вимог щодо кадрового, науково<методичного та ма< теріально<технічного забезпечення.

13

Aкредитив

АКРЕДИТИВ (від лат.) — 1) грошовий документ, за яким одна кредитна установа (банк) згідно з заявою клієнта доручає іншій здійснити за рахунок спеціально заброньованих для цього кош< тів оплату товарно<транспортних документів за відвантажені товари чи надані послуги, або виплатити пред’явникові А. певну суму грошей; 2) іменний цінний папір, що підтверджує право особи, на ім’я якої він виписаний, отримати в банку вказану в А. суму.

АКРЕДИТИВ — форма розрахунків, при якій банк емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов’язаний: виконати платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені това< ри, виконані роботи та надані послуги; надати повноваження ін< шому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

АКРЕДИТИВ ГРОШОВИЙ (ЦИРКУЛЯРНИЙ) — розпоряджен< ня банку на виплату тримачеві акредитива у разі виконання умов визначених акредитивом, вказаної в ньому суми у валюті тієї країни, де акредитив пред» явлено до оплати, за курсом на день оплати.

АКРЕДИТИВ — іменний цінний папір визначає право особи, на ім’я якої виписаний А., отримати у банку визначену суму; один з видів банківського рахунку.

АКРЕДИТИВИ — означають будь<яку угоду, як би вона не була названа або позначена, згідно з якою банк (банк<емітент), діючи на прохання і на підставі інструкцій клієнта (заявника) або від свого імені: повинен провести платіж третій особі (бенефіціару) або його наказу, або акцептувати і сплатили переказні векселі (тратти), виставлені бенефіціаром, або уповноважує інший банк провести такий платіж або акцептувати і сплатити переказні ве< кселі (тратти), або — уповноважує інший банк не оцінювати проти передбачених документів при дотриманні строків та умов акредитива.

14

Aкти громадянського стану

АКРЕДИТОВАНА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ — спеціальність відповід< ного освітньо<кваліфікаційного рівня, за якою вищий навчальний заклад певного типу отримав право провадити освітню діяль< ність, пов’язану із здобуттям вищої освіти та кваліфікації.

АКРЕДИТОВАНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД — ви< щий навчальний заклад, що визнаний спроможним провадити ос< вітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти та кваліфі< кації, за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо<квалі< фікаційних рівнів, не менше двох третин з яких є акредитованими.

АКРЕДИТОВАНИЙ НАПРЯМ — напрям, за яким вищий нав< чальний заклад певного типу отримав право провадити освітню діяльність, пов’язану із здобуттям вищої освіти та кваліфікації.

АКРЕДИТОВАНІ БІРЖІ — товарні біржі, яким надано відповід< ним державним органом висновок про їх відповідність щодо на< дання послуг з укладення біржових угод (наприклад, купівлі< продажу зерна та продуктів його переробки).

АКСЕЛЕРАТОР — показник державного регулювання ринко< вої економіки. Визначається тим, що зміна споживацького попиту викликає зміни накопичення капіталу і навпаки.

АКТ НОРМАТИВНИЙ — акт державного органу, яким визна< чаються загальні нормативи (закон, указ, декрет, постанова).

АКТ НОТАРІАЛЬНИЙ — документ укладений і засвідчений нотаріусом (нотарем).

АКТИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СТАНУ — засвідчені державою факти народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, встановлення батьківства, переміни прізвища, імені, по батько< ві. Вони є юридичними фактами, з якими закон пов’язує виник< нення, зміну або припинення певних прав та обов’язків.

15

Aкти цивільного законодавства

АКТИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА І (ДОГОВІР) — 1) пись< мовий документ. Сторони мають право укласти договір який не передбачено актами цивільного законодавства; 2) сторони мають право врегулювати у договорі, що передбачений актами цивільного законодавства свої відносини, які не врегульовані цими актами. 3. Сторони в договорі мають право відступити від положень, які визначені в актах цивільного законодавства і самостійно врегулювати свої відносини. Сторони в договорі не можуть відступити від положень, які визначені в актах ци< вільного законодавства, якщо у них прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов’язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті від< носин між сторонами. Акти цивільного законодавства регулю< ють відносини які виникли з моменту надання чинності цим актам.

АКТИВИ — фінансова категорія. Охоплює вартість власного майна ринкового об’єкта, плюс засоби і запаси, визначені для виплати заборгованості (устаткування, будівлі, товарно<матері< альні цінності, патенти. Вартість власного майна фірми дорів< нює активам мінус заборгованість.

АКТИВИ — 1) ресурси, що контролюються установою, як резуль< тат минулих подій, які в майбутньому дадуть економічну вигоду, яка призведе до притоку грошових коштів для устано< ви; 2) ресурси, контрольовані підприємством у результаті мину< лих подій, використання яких, як очікується, приведе до отри< мання економічних вигод у майбутньому.

АКТИВИ БАНКУ — накопичені протягом діяльності банку ресурси, які в майбутньому приносять економічну вигоду і призводять до припливу градових коштів у банківську ус< танову.

16

Aктивні рахунки у цінних паперах

АКТИВИ ГРОШОВІ — сума коштів, які перебувають у розпоря< дженні підприємства на певну дату і є його активами у формі го< тових засобів оплати (тобто у формі абсолютної ліквідності). До А. г. належать: кошти в касі підприємства, кошти на розра< хунковому та валютному рахунках, короткотермінові фінансові вкладення, інші грошові активи. А. г. забезпечують постійну платоспроможність підприємства.

АКТИВИ ІНСТИТУТУ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ — су< купність майна, корпоративних прав та вимог, сформована за рахунок коштів спільного інвестування.

АКТИВИ ПЛАТНИКА ПОДАТКІВ — кошти, матеріальні та не< матеріальні цінності, що належать юридичній або фізичній осо< бі за правом власності або повного господарського відання.

АКТИВИ ФІНАНСОВІ — активи підприємства у формі наявних коштів та різного роду фінансових інструментів. До цієї групи активів належать: грошові активи в національній та чужозем< них валютах (касова готівка, депозити в банках, вклади, чеки, грошові поліси), дебіторська заборгованість — короткотерміно< ві та довготермінові вкладення підприємства.

АКТИВНИЙ РИНОК — ринок для визначеного цінного паперу, на якому існує можливість у будь<який час продати цінний па< пір за ціною, що переважає на ньому під час виставлення цього цінного паперу на продаж.

АКТИВНІ ДЕПОЗИТНІ ОПЕРАЦІЇ — вкладання тимчасово вільних ресурсів одних банків в інших кредитних установах, в тому числі і в центральному банку.

АКТИВНІ РАХУНКИ У ЦІННИХ ПАПЕРАХ — рахунки у цін< них паперах, що відкриваються депозитарною установою згідно з її регламентом та/або її внутрішнім положенням про депозитарну

17

Aктуарій

діяльність та чинним законодавством з метою забезпечення депозитарного обліку депозитарних активів, зокрема, для відо< браження місця їх знаходження (зберігання) та стану вилужу цінних паперів.

АКТУАРІЙ — спеціаліст з техніки розрахунків у страхових фірмах; застосовує методи теорій ймовірності та статистики до розрахунку ризику випадків та розміру пов’язаних із цим стра< хових внесків, постійний розмір (так званий Фінансовий ре< зерв), конструює таблиці так званої вимірюваності та ін.

АКЦЕПТ — 1) письмове повідомлення замовником переможця торгів (тендерів), яке засвідчує прийняття його тендерної про< позиції і згоду на її оплату; 2) прийняття до платежу переказно< го векселя, виражене письмово на лицьовій стороні векселя, звичайно упоперек тексту словами «акцептований» або «прий< нятий до платежу», із зазначенням підпису особи, яка приймає вексель (акцептанта); 3) згода на оплату або гарантування опла< ти платіжних документів; 4) згода на оплату розрахункових і товарних документів. При А. формі розрахунків складається платіжна вимога і передається в банк для переказу грошей на свій рахунок.

АКЦЕПТ ТЕНДЕРНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ — прийняття замовни< ком конкурсу тендерної пропозиції та надання згоди на її оп< лату. Тендерна пропозиція вважається акцептованою, якщо в установлений в тендерній документації термін замовником конкурсу не подано претенденту письмової відмови в акцепті тендерної пропозиції після визначення його переможцем кон< курсу.

АКЦИЗ — вид непрямого (побічного) податку на предмети ши< рокого вжитку, а також комунальні транспортні та інші послу< ги. Важливе джерело державного бюджету.

18

Алкоголь і органічні сполуки

АКЦИЗНИЙ ЗБІР — непрямий податок на високорентабельні та монопольні товари (продукцію), що включається до ціни цих товарів (продукції).

АКЦІОНЕРНА КОМАНДИТА — особливий вид торгового товариства, у якому один або декілька членів товариства від< повідають по його зобов’язанням всім своїм майном, а інші тільки розміром свого вкладу, вміщеного в акції (зарубіжна практика).

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО — товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номіналь< ної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства.

АКЦІЯ — 1) цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує дольову участь у статутному фонді акціонерного то< вариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товарис< тва. Акції можуть бути іменними та на пред’явника, приві< лейованими та простими; 2) цінний папір, що засвідчує вне< сення коштів у статутний фонд акціонерного товариства, під< тверджує членство в цьому товаристві, дає право на: одержання частини прибутку у вигляді дивідендів, участь в управлінні, участь у розподілі майна у разі ліквідації акціонерного това< риства.

АЛЕА АКТА ЕСТ (alea acta est) — жереб кинуто. Юлій Цезар.

АЛКОГОЛЬ І ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ — в молекулах, яких присутня одна або декілька гідроксильних груп — ОН (за виня< тком фенолів); продуктами реакцій а. з кислотами є складні ефіри.

19

Алкогольні напої

АЛКОГОЛЬНІ НАПОЇ — продукти, одержані шляхом спир< тового бродіння цукровмістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом понад 8,5 % етилового спир< ту, які розлиті у пляшки або іншу тару (крім тари, в якій вони транспортуються і зберігаються для подальшого фасування) з кінцевою метою здійснення роздрібної торгівлі.

АЛЛОНЖ — додатковий лист до векселя, на якому ставиться поручительський гарантійний запис — аваль.

АЛОКАЦІЯ — в економіці означає розміщення обмежених факторів виробництва між окремими його галузями, а також пристосування структури вироблюваних благ до структури по< треб; ефективність А. вимірюється обсягом валового національ< ного продукту.

АЛЬТЕРНАТИВНА ПРОПОЗИЦІЯ — 1) пропозиція, яка може бути подана додатково у складі тендерної пропозиції (оферти), якщо це передбачено умовами торгів (тендерів), і має відміннос< ті від пропозиції, розробленої відповідно до тендерної докумен< тації; 2) інша пропозиція, яка має відмінності від основної про< позиції (об’єктів концесії на будівництво).

АЛЬТЕРНАТИВНА ТЕНДЕРНА ПРОПОЗИЦІЯ — пропозиція, яка може бути подана виконавцем замовнику додатково у скла< ді тендерної пропозиції, якщо це передбачено процедурою заку< півлі, і відрізняється від пропозиції, розробленої відповідно до умов, передбачених тендерною документацією.

АМНІСТІЯ — повне або часткове звільнення від кримінальної відповідальності і покарання певної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів.

АМОРТИЗАЦІЙНИЙ ФОНД — грошові кошти, призначені для покриття вартості основних виробничих фондів, цільове

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]