Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

gosp pravo_slovn_Mandrikivskiy BELKA

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Банк дебітора

фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цін< ностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цін< ностей, а також прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялі, а також від позареалізаційних операцій; 2) сума фінансо< вих результатів від усіх видів діяльності підприємства за звіт< ний період, що складається з фінансового результату від реалі< зації продукції (робіт, послуг), включаючи продукцію підсоб< них, допоміжних та обслуговуючих виробництв і господарств, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, ва< лютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матері< альних цінностей, а також прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялті та інших позареалізаційних операцій.

БАНК — особливий економічний суб’єкт, що акумулює грошо< ві кошти, надає кредити, проводить емісії грошових знаків, ви< пускає цінні папери і надає інші послуги.

БАНК ДАНИХ — система програмно<апаратних, мовних і орга< нізаційних засобів, призначених для централізованого накопи< чення і колективного використання даних, а також самі дані, які зберігаються в базах даних.

БАНКІВСЬКА ТАЄМНИЦЯ— банк гарантує таємницю банківсь< кого рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їх представникам, а іншим особам, у тому числі державним органам (їхнім посадовим особам) виключно у випадках і порядку, що передбачені законом. У разі розголо< шення банком відомостей, що становлять банківську таємницю, клієнт, права якого порушені, має право зажадати від банку повного відшкодування завданих збитків, а у випадках передба< чених законом, — також компенсації моральної шкоди.

БАНК ДЕБІТОРА — уповноважений чи обслуговуючий банк, який обслуговує учасника заліку — дебітора.

31

Банк з іноземним капіталом

БАНК З ІНОЗЕМНИМ КАПІТАЛОМ — банк, у якому частка капіталу, що належить хоча б одному нерезиденту, перевищує 10 %.

БАНКІВСЬКА ПЛАТІЖНА КАРТКА — пластиковий ідентифі< каційний засіб, за допомогою якого отримувачу банківської платіжної картки (БПК) надається змога здійснювати операції сплати за товари, послуги та отримувати готівкові кошти. Іден< тифікування отримувача БПК має забезпечуватися нанесенням на БПК номера БПК, строку дії БПК та прізвища, ім’я і зразка підпису держателя БПК і/або інших ідентифікаційних даних.

БАНКІВСЬКА СИСТЕМА — Національний банк України, ощад< ний банк України та комерційні банки.

БАНКІВСЬКЕ РЕГУЛЮВАННЯ — одна із функцій Націона< льного банку України, яка полягає у створенні системи норм, що регулюють діяльність банків, визначають загальні прин< ципи банківської діяльності, порядок здійснення банківського нагляду, відповідальність за порушення банківського законо< давства.

БАНКІВСЬКИЙ КРЕДИТ — надання банком у тимчасове ко< ристування за визначену плату частку власного або залученого капіталу. Специфічними формами Б. к. є форфейтинг, факто< ринг, кредит покупцеві. Див. Фор рейтинг.

БАНКО — ціна або курс, по якому банк провадить продаж і по< купку цінних паперів.

БАНКРУТОМ СТАЮТЬ — коли суд винесе постанову про виз< нання боржника банкрутом. Підставою для порушення справи про банкрутство є письмова заява до господарського суду, яка називається «Заява про порушення справи про банкрутство юридичної особи». З такою заявою може звернутись і сам боржник.

32

Безгосподарні (безхазяйні речі)

БАНКРУТСТВО — це пов’язана з недостатністю активів у лік< відній формі неспроможність юридичної особи — суб’єкта підп< риємницької діяльності задовольнити в установлений для цього строк пред’явлені до нього кредиторами вимоги і виконати зобо< в’язання перед бюджетом.

БАРТЕР (ТОВАРНИЙ ОБМІН) — господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь<якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь<які ви< ди заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продав< ця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) один із видів експортно<імпортних операцій, оформлених єдиним дого< вором між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, не опосередкований рухом грошових коштів у готівковій або безготівковій формі.

БАРТЕРНА УГОДА — товарообмінна угода з передачею права власності на товар без платежу грошами (натуральний обмін).

БЕЗВІСНО ВІДСУТНЯ ОСОБА — такою в судовому порядку ви< знається фізична особа, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її пере< бування.

БЕЗГОСПОДАРНЕ МАЙНО — безгосподарним вважається майно, яке не має власника або власник якого невідомий. Пра< во власності на безгосподарне рухоме майно може набуватися за набувальною давністю, якщо це не виключається правилами про набуття права власності на майно, від якого власник від< мовився.

БЕЗГОСПОДАРНІ (БЕЗХАЗЯЙНІ) РЕЧІ — вважаються речі які не мають власника або їх власник невідомий. Б. х. нерухомі

33

Безнадійна дебіторська заборгованість

речі беруться на облік державним органом, що здійснює дер< жавну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування на території якого вони розміщені.

БЕЗНАДІЙНА ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ — поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позивної давності

БЕЗОПЛАТНО НАДАНІ ТОВАРИ (РОБОТИ, ПОСЛУГИ) — то< вари, що надаються платником податку згідно з договорами да< рування, іншими договорами, які не передбачають грошової або іншої компенсації вартості таких матеріальних цінностей і не< матеріальних активів чи повернення, або без укладення таких угод; роботи та послуги, які надаються платником податку без вимоги про компенсацію вартості; товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання і використані нею в її виробничому або господарському обороті.

БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ — відсутність токсичної, канцерогенної, мутагенної, алергенної чи іншої несприятливої для організму людини дії харчових продуктів при споживанні у загальноприйнятих кількостях, межі яких встановлюються Мі< ністерством охорони здоров’я України.

БЕЗПЕРЕРВНЕ ПРОЖИВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік — 180 днів.

БЕЗПОВОРОТНА ФІНАНСОВА ДОПОМОГА — сума коштів, передана платнику податку згідно з договорами дарування, ін< шими подібними договорами, які не передбачають відповідної компенсації чи повернення таких коштів (за винятком бюджет< них дотацій і субсидій), або без укладання таких угод; сума

34

Біженець

безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичаль< ником для списання такої безнадійної заборгованості; сума за< боргованості платника податку перед іншою юридичною чи фі< зичною особою, що залишилася нестягнутою після закінчення строку позовної давності; кредит або депозит, наданий платни< ку податку без встановлення строків повернення його основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання у банківських установах.

БЕЗРОБІТНІ — працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку (або інших пе< редбачених чинним законодавством доходів) через відсутність підходящої роботи, зареєстровані у державній службі зайнятос< ті, дійсно шукають роботу та здатні приступити до праці.

БЕЗСТРОКОВІ ЦІННІ ПАПЕРИ — цінні папери, які не мають встановленого строку погашення чи мають строк погашення більш ніж 10 років з моменту їх емісії (випуску) або згідно з умовами емісії передбачають право емітента приймати одноосо< бове рішення про продовження строку погашення (ліквідації) таких цінних паперів, незалежно від загального строку дії та< ких цінних паперів.

БІЖЕНЕЦЬ — розуміється іноземець (іноземний громадянин чи особа без громадянства), який внаслідок обґрунтованих побо< ювань стати жертвою переслідувань за ознаками расової, націо< нальної належності, ставлення до релігії, громадянства, належ< ності до певної соціальної групи або політичних переконань ви< мушений залишити територію держави, громадянином якої він є (або територію країни свого постійного проживання), і не мо< же або не бажає користуватися захистом цієї держави внаслідок зазначених побоювань та щодо якого в порядку та за умов, виз< начених цим законом, прийнято рішення про надання йому ста< тусу біженця.

35

Бізнес

БІЗНЕС — діло, угода, біржова операція, комерційна діяль< ність, метою якої є отримання прибутку.

БІРЖА — установа, у якій здійснюється купівля<продаж цін< них паперів (фондова Б.), валюти (валютна Б.) або масових това< рів, що продаються по стандартам або зразкам (товарна Б.); бу< динок у якому здійснюються біржові операції.

БІРЖА ТРУДОВА — установа, що здійснює посередництво між працівниками і підприємцями.

БІРЖОВА КОТИРОВКА — фіксація фактичних контрактних цін і виведення середньої ціни по біржовим угодами за визначе< ний період часу (біржовий день). Біржові угоди — договори ку< півлі<продажу товарів, укладених на біржі. Розрізняють б. к.: з наявним товаром (на підставі попереднього огляду товару по ін< формації біржової експертизи, по зразкам, по стандартам; кон< трактні; термінові з метою страхування угод з наявним товаром.

БІРЖОВА ОПЕРАЦІЯ — дії, які здійснюють брокери/ділери та/або фахівці біржі в процесі укладення біржової угоди (збір за< мовлень, їх узагальнення та класифікація, котирування та оголо< шення курсу на біржовий товар, звірення параметрів угоди тощо).

БІРЖОВА ПОСЛУГА — послуга, яка надається клієнтам бір< жею або членами біржі з метою задоволення їх потреб, пов’яза< них з біржовою торгівлею (інформування, консультування, ар< бітражне та технічне обслуговування тощо).

БІРЖОВА РАДА — орган управління біржею, який обирається загальними зборами біржі на визначений строк і здійснює свої функції в межах компетенції, визначеної статутом біржі.

БІРЖОВА ТОРГІВЛЯ — організоване укладення цивільно<пра< вових угод, які ведуть до зміни права власності на цінні папери

36

Біржовий індекс

з обов’язковою наявністю у організатора торгівлі єдиного торговельного залу і правил торгівлі для осіб, що мають вик< лючне право на укладення цих угод за свій рахунок для іншої особи.

БІРЖОВЕ БРОКЕРСЬКЕ МІСЦЕ — засвідчене володінням ак< цією акціонера біржі чи іншим способом, визначеним статутом та/або правилами біржі, право на здійснення біржової торгівлі

вторговельному залі або в ETІM біржі, а також право на участь

вуправлінні біржею, якщо це передбачено правилами.

БІРЖОВЕ ЗАМОВЛЕННЯ — визначений правилами біржі пись< мовий (на спеціальному бланку) або усний спосіб оголошення брокером/ділером відкритої пропозиції на купівлю чи продаж цінних паперів, який є достатньою підставою для котирування та/або прийняття біржової угоди до виконання.

БІРЖОВИЙ АРБІТРАЖ — вид третейського суду для вирішен< ня спорів на біржі, рішення якого обов’язкове для членів біржі.

БІРЖОВИЙ БЮЛЕТЕНЬ — офіційне видання біржі, у якому публікуються курси цінних паперів та супровідна інфор< мація, яка не може бути віднесена до конфіденційної або до такої, що згідно з чинним законодавством не підлягає розго< лошенню.

БІРЖОВИЙ ДЕНЬ (ТОРГОВЕЛЬНА СЕСІЯ) — визначений пра< вилами біржі робочий день або період часу, протягом якого відбувається біржовий аукціон і фіксуються біржові курси, на рівні яких розпочинається укладення біржових угод на наступ< ному аукціоні.

БІРЖОВИЙ ІНДЕКС — середній показник біржової активнос< ті, який узагальнює динаміку цін на цінні папери і свідчить про зміни в рівні цін за певний час.

37

Біржовий комітет

БІРЖОВИЙ КОМІТЕТ — орган управління Біржі в період між загальними зборами засновників, який працює згідно зі Стату< том Біржі.

БІРЖОВИЙ КОНТРАКТ — договір про виконання угоди щодо поставки біржового товару проти оплати коштів, укладення якого є можливим лише між членами біржі за формою, встанов< леною правилами біржі.

БІРЖОВИЙ МАКЛЕР — співробітник УМВБ, призначений для проведення торгів на СБМ.

БІРЖОВИЙ РИНОК — організація біржової торгівлі, яка рег< ламентована правилами та положеннями біржі.

БІРЖОВИЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ РИНОК — взаємо< пов’язана система державних, біржових та інших структур сільськогосподарського ринку згідно зі схемою.

БІРЖОВИЙ ТОВАР — 1) іноземна валюта, цінні папери, будь< який інший товар, який є предметом торгів на біржі згідно з її правилами та положеннями; 2) іноземна валюта, цінні папери, банківські (монетарні) метали, будь<який інший товар, який є предметом торгів на біржі згідно з її правилами та положеннями.

БІРЖОВІ ЗАБОРОНИ — види дій заборонених на біржі: 1) масш< табні угоди одною особою, мета яких мати вплив на ціни.; 2) різ< ні узгоджені дії учасників біржової торгівлі з намірами змінити або фіксувати поточність біржових цін; 3) поширення невірогід< них слухів, які можуть вплинути на штучну зміну кон’юнктури.

БЛАНК ВЕКСЕЛЬНИЙ — вексельний папір, не заповнений текстом вексельного зобов’язання, але підписаний знизу вексе< ледавцем. Такий папір видається у тому разі, якщо ні особа век< селедержателя, ні сума векселя ще не визначені.

38

Борговий цінний папір

БЛАНКОВИЙ НАДПИС — підпис індосанта на зворотній сторо< ні векселя без вказівки конкретної особи, тобто без вказівки на< бувача векселя. Бланковий надпис дає право кожному набувачу цього векселя передавати його іншій особі і без нового надпису.

БЛИЗЬКІ РОДИЧІ — 1) батьки, дружина, діти, рідні брати і се< стри, дід, баба, внуки.2) батьки, дружина (чоловік), діти, рідні брати і сестри, дід, баба, онуки, посягання на життя, здоров’я, житло і майно яких перешкоджає виконанню працівниками су< ду і правоохоронних органів покладених на них законом обов’яз< ків і здійсненню наданих прав.

БЛИЗЬКІ ЧЛЕНИ РОДИНИ — чоловік або дружина фізичної особи, прямі родичі (діти або батьки) як фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, а також чоловік або дружина будь<якого прямого родича фізичної особи або її чоловіка (дружини).

БЛОКУВАННЯ АКЦІЙ — дії реєстратора щодо повного припи< нення обігу акцій на визначений термін або до виконання пев< них умов.

БЛОКУВАННЯ ІМЕННИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ — операція реєстроутримувача щодо припинення реєстрації та/або пере< ходу права власності на іменні цінні папери, обтяжені зобов’я< заннями, що обмежують обіг на визначений строк до настання певної події.

БОНД — такий стан товару, коли він не оплачений митом.

БОНІФІКАЦІЯ — надбавка на ціну товару за більш високу якість в порівнянні з контрактними умовами. Розмір Б. вста< новлюється арбітражем.

БОРГОВИЙ ЦІННИЙ ПАПІР — цінний папір, за яким емі< тент несе зобов’язання повернути у визначений термін кошти,

39

Боржники або банкрути

інвестовані в його діяльність, та сплатити доход чи надати ін< ші майнові права, за винятком прав на участь в управлінні справами емітента.

БОРЖНИКИ АБО БАНКРУТИ — суб’єктами банкрутства, які підпадають під дію цього закону та іменуються надалі боржни< ками або банкрутами, можуть бути юридичні особи суб’єкти під< приємницької діяльності крім казенних підприємств, неспро< можні своєчасно виконати свої зобов’язання перед кредиторами або перед бюджетом.

БРОКЕР — 1) фізична особа, яка є уповноваженою особою бро< керської контори або учасника торгівельно<інформаційної си< стеми, що здійснює цивільно<правові угоди щодо цінних папе< рів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх постав< ки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів; 2) фізична особа, зареєстрована на біржі відповідно до її статуту, обов’язок якої полягає у вико< нанні доручень членів біржі, яких вони представляють, на здійснення біржових операцій шляхом підшукування конт< рактів і поданні здійснюваних ними операцій до реєстрації на біржі.

БРОКЕР — посередник у провадженні товару від виробника до споживача. Дохід Б. формується за рахунок обумовленого про< цента вартості товару або комісійної винагороди.

БРОКЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ — професійна діяльність суб’єктів підприємницької діяльності на користь страхувальника або пе< рестрахувальника (цедента), спрямована на визначення його потреби в отриманні страхових послуг, консультуванні, надан< ні допомогу у розробленні умов договору страхування, пошуку страховиків, які відповідають вимогам страхувальника, веден< ні переговорів та укладенні договорів страхування за доручен< ням страхувальника, здійсненні розрахунків за договорами

40

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]